Werkgevers! Waarom moeders van jonge kinderen de beste werknemers zijn die je ooit hebt gehad

26.03.2016 00:20
discriminatie zwangerschap

De helft van de vrouwen die zwanger raakt, wordt gediscrimineerd door haar werkgever. In Nederland! Barbara wist niet wat ze las. Daarom schrijft ze een open brief aan de werkgevers van Nederland. “Werken is een stuk rielekster dan kinderen opvoeden!”

Beste werkgevers van Nederland.

Ik las in de krant dat bijna de helft van de vrouwen discriminatie op haar werk heeft ervaren bij een zwangerschap. Het College voor de Rechten van de Mens roept op om hier iets aan te doen.
Ik kon het bijna niet geloven!
Trouwens, nu we het er toch over hebben: over vrouwen met kinderen hoor ik jullie ook weleens verzuchten dat ze bij elk ziek kind afwezig zijn. En dat jullie in het geheim vrouwen minder salaris bieden dan mannen.
Dat is toch eigenlijk om te lachen, anno 2016? Hebben jullie niet door dat vrouwen ook steeds vaker kostwinner zijn? Ook lees ik dat jullie jonge vrouwen (tot 30 jaar) wel opeens meer gaan betalen.
Dat is natuurlijk een mooi begin, maar die moeders dan?
Daarom geef ik jullie toch even wat redenen mee waarom moeders van jonge kinderen de beste werknemers zijn die je ooit hebt gehad.

We zijn nooit te laat
Mensen zonder kinderen… Nou ja, laat ik voor mezelf spreken: toen ik nog geen kinderen had, kwam ik voor 8 uur mijn bed niet uit! Moest er niet aan denken! Als ik dan eindelijk op kantoor was, zat er één groep al te werken: vrouwen met kinderen.

We maken langere dagen dan een jonge vrouw
Je kan natuurlijk ook een leuke stagiaire van 26 aannemen, die zogenaamd tot acht uur door kan werken, maar ik kan jullie vertellen dat ik en mijn collega’s op die leeftijd liefst om 5 uur in de kroeg zaten – en alle jonge mannelijke collega’s meenamen.

We hebben nooit een kater
De volgende dag had je dus wel een stuk of 10 katers rondlopen. Moeders hebben daar geen tijd voor. Die bewaren dat voor het weekend.

Maandagochtendgeluk
Over het weekend gesproken: weten jullie hoe blij moeders zijn als ze weer op hun werk zijn? Werken, dat zeggen wij stiekem tegen elkaar, is me-time. Jawel! Even achter je computer spreadsheets bekijken en mails beantwoorden – haha! Noem je dat werken? Da’s een stuk rielekster dan twee kinderen een hele zaterdag én zondag door te zien krijgen.

We vervelen ons in onze vrije tijd
Aan de rand van de zandbak of het voetbalveld gaat de tijd niet zo snel, kan ik u vertellen. Het is de ideale plek om op je vrije dag te werken. En we brengen er heel wat uurtjes door.

Onze adrenalinelevels pieken de hele dag door
Wij zijn het echt niet meer gewend om op ons gat te zitten. Als we op ons werk verschijnen hebben we er net een spitsuur met tegenstribbelende kinderen op zitten, en als we straks weer naar huis gaan staat het ons weer te wachten. Onze adrenaline levels staan de hele dag strak!

Ziek zijn is iets voor als we met pensioen zijn
Ziek zijn is geen optie, dat hebben we de laatste jaren wel geleerd. Niemand die medelijden met ons heeft. “O is mama ziek? Wanneer gaan we naar buiten?”
Ik ken ook helemaal geen enkele vrouw die regelmatig thuis is met een ziek kind. Ik ken wel vrouwen die gewoon om 7 uur s morgens een oma of oppas uit hun bed bellen en zonder een krimp te geven om 8.45 uur achter hun bureau zitten.

We zijn goedkoper
Omdat jullie ons namelijk minder betalen, we nooit iets voor onszelf durven op te eisen én omdat we werk van 5 dagen in 3 dagen weten te proppen, want zo zijn wij.

Vergeet die mannen – het zijn de vrouwen die u de crisis door helpen. Als die een keertje afgelopen is, gaan jullie ons dan ook wat meer betalen? Ja?
Ik dank u voor uw aandacht.
Barbara van Erp

Lees ook: 15 Dingen die werkenden moeders dus echt niet meer willen horen