Wijziging financiële regelingen bij fiets woon-werkverkeer

10.01.2023 13:51

Een fiets van de zaak is mogelijk op verschillende manieren. Wanneer je een fiets leaset bij je werkgever, betaal je dankzij het fietsplan nog geen tientje per maand. Dit geldt voor een ‘normale’ fiets, (e)-mamafiets, e-bike of speed-pedelec. Per 1 januari van 2023 zijn er een aantal regels veranderd rondom het aanschaffen van een fiets voor woon-werkverkeer. In deze blog lees je meer over deze wijzigingen.

Financiële regelingen om vaker gebruik te maken van de fiets

Er zijn drie financiële regelingen waarmee je werkgever het fietsen te stimuleren. Welke regelgeving voor jou het handigst is, hangt af van je situatie. Hieronder lichten we kort de 3 regelgevingen voor de fiets toe:

1. Fiets van de zaak

Het is sinds 1 januari 2020 makkelijker voor je werkgever gemaakt om jou te laten profiteren van een fiets van de zaak. Hoe het werkt? De (elektrische) fiets of speed-pedelec is te gebruiken voor woon-werkverkeer. Ook is het toegestaan de fiets privé te gebruiken om bijvoorbeeld de kinderen naar school te brengen of voor een fietstocht in de natuur met het hele gezin.

2. Werkkostenregeling (WKR)

Jouw baas mag via de WKR – ook wel bekend als werkkostenregeling – tot 1,18% van de loonsom als onbelaste vergoeding meegeven. Deze regeling kan worden gebruikt om belastingvrij een fiets of e-bike aan te schaffen via de zaak.

3. Vergoeding per kilometer

Per 1 januari van dit jaar is de fietskilometervergoeding verhoogd van 0,19 euro per kilometer naar 0,21 euro. De reden voor deze verhoging is de positieve effecten van fietsen.

Wil je een mamafiets aanschaffen? Lees hier waar je op moet letten.

Wijzigingen per 1 januari 2023

Per 1 januari zijn er een aantal wijzigingen geweest in de fiets voor woon-werkverkeer via je werkgever. Welke wijzigingen dit zijn, worden hieronder aan je toegelicht:

Vergoeding werkgever

Vanaf deze maand heb je 1x per 5 kalenderjaren recht op een vergoeding voor het aanschaffen van een fiets of accessoires voor je tweewieler. De vergoeding bedraagt maximaal 500 euro netto. De arbeidsduur heeft geen invloed op het bedrag van de vergoeding. Let wel op: wanneer je binnen 6 maanden na de aanvraag van je vergoeding je dienstverband bij de sector Rijk? Dan betaal je deze bijdrage terug.

Inzetten van IKB-budget

De vergoeding van je baas is vanaf nu ook fiscaalvriendelijk aan te vullen met het IKB-budget. Dit budget is voor de aanschaf van een duurdere fiets of een verzekering voor je fiets. Per 1 januari 2023 geldt ook hier een termijn van 5 jaar. Eens in de 3 jaar is het daarnaast mogelijk om je budget in te zetten voor een nieuwe batterij voor je e-bike. De bijdrage hiervoor bedraagt maximaal 500 euro.

Favoriete elektrische moederfiets voor woon-werkverkeer

Onze favoriete elektrische moederfiets voor woon-werkverkeer is de nieuwe en zeer luxe uitvoering van de Gazelle Bloom C380 HMS 2022. Deze e-bike is verkrijgbaar bij Fietsvoordeelshop.nl in de kleuren groen en mat zwart.

Dankzij het robuuste design en de middenmotor van het merk Shimano STEPS ben je van alle gemakken voorzien. De capaciteit van de accu bedraagt 418 Wh waarmee je een maximale actieradius hebt van 130 kilometer. Eventueel is het mogelijk om de accu te upgraden.

Bekijk hier andere populaire elektrische moederfietsen, verkrijgbaar bij Fietsvoordeelshop.nl.