Zakgeld: om te zorgen dat onze kinderen niet te verwend raken!

06.11.2017 10:45

Femke’s zoon Max heeft nog maar weinig benul van geld. Hij is vier en al zijn bezit is hem in zijn schoot geworpen. Een paar weken geleden heeft zijn opa echter een spaarpot voor hem gemaakt en daardoor zijn er allerlei vragen over zakgeld in Femke’s hoofd naar boven gekomen.

Trots als een pauw kwam mijn zoon een maand geleden thuis van een logeerpartijtje van mijn ouders. Mijn vader had van een glazen jampot een spaarpotje gemaakt. Er zat een sticker op waarop een varken en “spaarpot Max” stond en er zaten een paar muntjes in. “Ik ga sparen”, vertelde Max me parmantig, “voor een nieuwe Hotwheels”. Heimelijk moest ik lachen: zijn ouders zijn de slechtste spaarders die er zijn. Ik had serieus ook nog nooit over een spaarpot nagedacht in verband met onze zoon. Echt nog lang niet. Maar nu was het ding dus toch ons huis binnengeslopen. En we moesten er iets mee.

Maar wat? Ik vroeg het mijn moeder. Zij is namelijk een meesterspaarder. “Nou”, zei ze, “je kunt hem toch klusjes laten doen?” Tsja, kan dat? En zakgeld op deze leeftijd, is dat niet een beetje vroeg? Feit is dat het wel een beetje de spuigaten uitloopt met de mate waarin onze zoon houdt van materie, c.q. auto’s, dino’s treinen, ambulances, racebanen. Het houdt niet op. In elke speelgoedwinkel waar we komen (om cadeautjes voor familie of vriendjes te kopen) gaat hij uit zijn plaat omdat hij OOK een trein, OOK een kleikneedmachine, OOK een brullende dino wil. Vervolgens probeer ik dan uit te leggen dat hij alleen iets krijgt op zijn verjaardag en met Sinterklaas en als hij dat niet accepteert begin ik een verhaal over hoe hard pappa en mamma moeten werken om zoveel centjes te verdienen om auto’s/dino’s/ambulances te kopen en dat we dus niet aan de gang kunnen blijven. De reactie van Max daarop is meestal dat hij ons met glazige blik aan staat te kijken.

Vandaar dat ik de spaarpot wel als een handige tool zie op dit gebied. Het hele concept sparen overigens. Ik wil namelijk niet dat mijn zoon een verwend jongetje wordt. Of eigenlijk: verwender dan nu. Dus. Wat ik nu doe? Max krijgt elke week dertig cent als zakgeld en af en toe laat ik ‘m zijn kamer opruimen en krijgt hij ook twintig cent. We hebben hem uitgelegd dat hij straks genoeg centjes in zijn spaarpot heeft om een Hotwheels-auto te kopen. Ik merk overigens wel dat hij er een beetje jong voor is, want vaak heeft hij liever een koekje dan geld. Omdat hij het hele concept geld nog niet zo heel goed snapt en het hem natuurlijk veel te lang duurt voordat hij genoeg geld bij elkaar heeft.

Op de website van ING lees ik trouwens dat de meeste kinderen pas tussen de 6 en 9 jaar voor het eerst zakgeld krijgen. Als ze munten kunnen herkennen en ermee kunnen rekenen. Ik ben er dus rijkelijk jong bij. Aan welke bedragen je moet denken? Kijk hieronder maar eens wat de richtlijn is (mits je het je kunt veroorloven natuurlijk).

Leeftijd Zakgeld (per week) Krijgt zakgeld?
6 jaar € 1,- 56%
7 jaar € 1,- 67%
8 jaar € 1,20 71%
9 jaar € 1,50 75%
10 jaar € 2,- 81%
11 jaar € 2,- 83%
12 jaar € 4,- 93%

 

Wat ook belangrijk is, is om afspraken te maken met je kind over het zakgeld. Wat is het bedrag? Wanneer krijgt hij het? Wat is het spaardoel van je kind? De Kinderrekening van ING maakt sparen nog makkelijker en leuker, zo kan je spaardoelen instellen én bij het afsluiten van een kinderrekening ING krijg je een Pinniemaat cadeau, een slimme spaarpot die sparen leuk maakt. Ik denk dat als Max die ziet hij door het dak gaat. Had zijn opa toch weer een knutselwerk bespaard…


Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met ING, maar de inhoud is 100% van ons.  Lees hier alles over 
ons advertentiebeleid