Zo verwerk je yoga-oefeningen in de dagelijkse kinderstress. (Namasté…)

16.11.2014 05:00

Sinds Julie moeder is geworden, komt er maar weinig terecht van haar voorheen wekelijkse yogales. Daarom bedacht ze een yoga-routine die je thuis kunt doen mét kinderen. Namasté.

De Goeiemorgen baby (de Zonnegroet)

Sun Salutation

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar hier is de zon echt nog lang niet op als mijn baby wakker wordt. Begin de dag dus niet met een zonne-, maar met een babygroet. Loop naar zijn bedje, zet je voeten stevig naast elkaar in de vloer, plaats je handpalmen voor je borst, strek dan je armen omhoog langs je oren, buig ietsje naar achter en buig in een vloeiende beweging voorover zodat je met twee handen je baby op kunt pakken (Optioneel: met baby in je handen nog een keer je armen omhoog houden, denk: openingsscene van De Leeuwenkoning. Goed voor je armspieren en een giechelende baby.)

De Downward Facing Mommy (de Downward Facing Dog)

iStock_000021186110_Small

Rolt er een duplosteentje onder de bank? Mooi! Tijd voor de Downward Facing Mommy. Ga zitten op handen en knieën, pak het steentje, strek je armen en benen en duw je heupen in de lucht. Probeer met je hielen op de grond te komen en houdt dit een tijdje vol (bijvoorbeeld tot een kleuter zijn duplosteentje terug komt opeisen).

De AAARGHHHWAAAROM houding (de Child pose) 

Staying supple

Peuter ont-zet-tend boos omdat je zijn liga op een verkeerde manier doormidden brak? Chagrijnige (pré-)puber die met deuren slaat? Glas fristi over je iPhone gestoten? Dan is dit een hele fijne: stort ter aarde, ga op je knieën zitten, leg je hoofd op de vloer, je armen naast je en… blijf even zo liggen. Adem in. Adem uit. 

De Stop Vechtende Kleuters (de Warrior pose) 

iStock_000021660851_Small

Vechten twee kleuters elkaar de tent uit? YES! De perfecte gelegenheid om deze houding te oefenen. Wurm jezelf tussen de twee kemphanen, zet je ene voet recht voor uit, stap met de ander schuin naar achter, en strek ieder van je armen (eventueel met handpalmen omhoog, als een stopteken) richting een kleuter. Ooooohm.

De Pfffffffff (Savasana)

iStock_000018737855_Small

Ligt jouw kroost er eindelijk in? Dan ben je klaar voor de laatste oefening. Deze Savasana houding is de ontspanningsoefening waar iedere yogales mee afsluit en betekent niets voor niets ‘lijkhouding’. Perfect voor vermoeide ouders dus! Drapeer jezelf op de bank – liefst met een glas wijn in de ene hand en een afstandsbediening in de ander – adem een paar keer diep in en uit en denk aan niets.

Beeld: iStock