Dit zijn mijn 10 (niet) voornemens voor het nieuwe jaar

01.01.2020 06:00

Goede voornemens zijn zó 2019. In 2020 gaan we vooral een heleboel dingen níet meer doen. Janneke geeft alvast een voorzetje.

LEES OOK: Femke had 5 voornemens toen ze moeder werd. Ze mislukten allemaal

Nu is traditioneel het nieuwe jaar natuurlijk hét moment om gezonde voornemens te maken zoals minder snoepen en vaker naar de sportschool gaan. Maar als moeder moet je daar een beetje een draai aan geven, want het moederschap is al zwaar genoeg. Daarom heb ik een lijst gemaakt van dingen die ik voortaan níet meer hoef te doen van mezelf. Vond ik wel een fijn vooruitzicht. Wie doet er mee? Dit zijn mijn 10 niet-voornemens voor het nieuwe jaar:

  1. Me minder vaak schuldig voelen. Dat constante schuldgevoel dat je cadeau krijgt bij het moederschap – ik ben er helemaal klaar mee. Er is altijd wel iéts om je schuldig over te voelen, en wat schiet je ermee op? Uiteindelijk worden kinderen toch vooral gelukkig van een gelukkige moeder, dus ik zeg: vaarwel schuldgevoel, ik ga voortaan proberen te accepteren dat ik hoe dan ook ergens in tekortschiet.
  2. Mezelf minder wegcijferen. En meer tijd voor mezelf nemen. Ik weet niet hóé ik het ga doen, maar ik ga op de een of andere manier meer me-time nemen. Tips over hoe en wanneer zijn welkom.
  3. Me niet meer druk maken om die vijf extra kilo. Ergens hoop ik al tweeënhalf jaar lang om ooit weer uit te komen op het gewicht dat ik had vóór mijn zwangerschap, maar intussen haal ik nog steeds het einde van de dag niet zonder chocola. Daarom zeg ik: ik laat het losssssss. Waarschijnlijk is al die chocola toch voornamelijk gaan zitten in de spierballen die ik moest ontwikkelen om mijn kinderen rond te sjouwen en de bijbehorende kussentjes op mijn heupen.
  4. Me niet meer druk maken om de mening van andere moeders. Wat je opvoedstijl ook is: er zijn altijd een paar moeders die het beter weten. Ik snap nooit zo goed hoe dat kan, want zijn zij soms de moeder van mijn kinderen? Nee dus. Ik heb er lang over nagedacht en dit is mijn conclusie: het is verspilde energie om je druk te maken om de mening van die paar betweterig types die het beter denken te weten, maar stiekem natuurlijk zelf hartstikke onzeker zijn over hun opvoedstijl.
  5. Minder werken. Of in elk geval: alleen nog maar werk doen dat ik héél erg leuk vind. Ik vind het moederschap namelijk ook al een soort fulltime baan en dan wil ik tijdens mijn werk ook een beetje kunnen ontspannen.
  6. Minder op mijn telefoon kijken. De laatste twee jaar was ik zó uitgeput dat ik regelmatig een shot social media nodig had om weer wakker te worden. Maar intussen roepen mijn kinderen regelmatig dat ze ‘ook een telefoontje’ willen en dat vind ik toch wat aan de vroege kant (ze zijn 2,5). Mijn plan is dus om mijn telefoon overdag weg te leggen en om negen uur ’s avonds sowieso uit te zetten, zodat ik mijn kinderen kan laten zien dat je ook zonder telefoon heel gelukkig kunt zijn. Eigenlijk geeft zo’n telefoon toch meer onrust dan daadwerkelijke ontspanning, nietwaar?
  7. Minder streberig zijn. Bijvoorbeeld met zindelijkheidstraining: wat een gedoe is dat zeg, met een tweeling. Ergens leek het me heel handig om het heel vroeg achter de rug te hebben, waardoor ik ze al sinds hun tweede achtervolg met potjes en dweilen. Terwijl er genoeg moeders waren die zeiden: begin gewoon als ze drie zijn, dan is het binnen een week geregeld. Dat is dus vanaf nu mijn nieuwe strategie.
  8. Minder naar me toetrekken. Van nature ben ik, net zoals de meeste moeders, nogal goed in dingen organiseren en regelen, maar voor je het weet rekent iedereen op je en dat is nou ook weer niet de bedoeling. Dus: nee zeggen of gewoon actief passief zijn, zoals veel mannen dat zo goed kunnen, dat wordt in 2020 mijn grootste talent.
  9. Minder zeuren. Omdat ik ook niet de beroerdste ben: daarnaast zal ik ook minder zeuren. Want al dat sloven en organiseren gaat dus gepaard met veel gezucht en gesteun. Dat hoeft voortaan niet meer, want de taken zullen in het nieuwe jaar zo goed verdeeld zijn dat er gewoon niks meer te klagen valt.
  10. Mezelf minder serieus nemen. Mochten al mijn voornemens mislukken en ik toch weer in al mijn oude patronen verval, weet je wat ik dan doe? Dan lach ik er gewoon om. Want ik ga mezelf minder serieus nemen, in het moederschap en in het leven in het algemeen. Het moet per slot van rekening wel allemaal een beetje leuk blijven.

LEES OOK:Tijd voor mommy! Op deze 9 manieren creëer je meer me-time