10 Waarheden over je ontzwangerde lijf

Natuurlijk weet je dat je lichaam verandert als je moeder wordt. Maar krijg je die kilo’s er nog wel af? Hoe zullen je borsten er straks bij hangen? De één veert eenvoudig terug, voor de ander is de schade permanent. We kunnen je dus niet vertellen of jij straks weer in je pre-zwangerschapsjeans kunt. Maar de volgende dingen weten we wél zeker:

Lees ook: 11 Redenen waarom ik elke ochtend denk but first coffee.

  1. Je lijf wordt nooit meer hetzelfde. Sorry, maar zo is het nou eenmaal. Je hebt namelijk een kind gebaard. Een compleet méns in je laten groeien. Dat gaat niet zonder slag of stoot. En dat hoeft ook niet.
  2. Je borsten worden groter. Of juist kleiner. Misschien heb je eindelijk dat felbegeerde cupje meer gekregen sinds je moeder bent. Of zijn de dames enigszins richting het zuiden gezakt, nadat er zes maanden een baby aan gehangen heeft. Het kan alle richtingen op met de boezem. Met dank aan de hormonen.
  3. Je krijgt kraaienpoten. Op je buik. Misschien behoor jij tot de gelukkigen die na een week al geen buikje meer heeft. Maar hoe je het ook wendt of keert, je vel is behoorlijk uitgerekt. En dat blijf je zien. Hallo rimpelnavel!
  4. Je lichaam functioneert niet meer zoals voor de baby. Het ziet er niet alleen niet meer hetzelfde uit, je lijf wérkt ook gewoon niet meer hetzelfde. Opeens heb je altijd steken in je zij tijdens het joggen, terwijl je dat pre-baby nooit had. Als je te hard op en neer springt, blijk je opeens een TenaLady nodig te hebben en als je ongesteld moet worden, doet dat opeens veel meer pijn. Alsof die baby alles geherprogrammeerd heeft.
  5. Je lichaam kan opeens veel meer dan vóór de baby. Borstvoeden bijvoorbeeld. Of zes keer per nacht wakker worden, zonder dat je eraan onderdoor gaat (nou ja, soort van). Een topzware peuter en een baby tegelijk optillen. Aanvoelen of er iets met je kind aan de hand is, ook als het dat nog niet zelf kan vertellen. Radioactieve spinnen zijn niet nodig om een superheld te worden, een kind baren werkt ook!
  6. Je neus wordt drie keer zo goed. Zelfs in een groep van 100 kinderen, kun je nog ruiken of die van jou gepoept heeft. Dat ruikt namelijk naar roosjes. Nou ja, eigenlijk niet. Maar een keer die neus in de lucht en je weet waar jouw peuter uithangt in de speeltuin.
  7. Je krijgt een geweldige conditie. Als moeder kun je namelijk niet stil zitten. De hele dag ren je de trap op en af met een baby of een peuter (of allebei) op je arm. Binnen een half jaar heb je biceps waar een bodybuilder zijn vingers bij af zou likken.
  8. Seks is nooit meer hetzelfde. Minder fijn? Dat niet per se. Maar wel anders.
  9. Strak en slank zijn is niet meer zo belangrijk. Die inmiddels ietwat uitgelubberde buik heeft immers een kind gedragen. En dat is een grotere prestatie dan een wasbordje waarop je kaas kunt schaven.
  10. Je pijngrens ligt opeens veel hoger. Tien buizen bloed laten prikken? Schoonheidsspecialiste die een hardnekkige onderhuidse puist moet uitknijpen? Jij geeft geen kik meer. Want ben je eenmaal zwanger geweest en bevallen, dan krijgt pijn een heel andere dimensie.

Dat perfecte, ongeschonden, strakke lijf van voor je baby, dat kun je na de positieve test beter vaarwel zeggen. Want zelfs al sta je twee dagen na het persen weer op de loopband, dan word je nooit meer helemáál de oude. Maar dat geeft niet, want in plaats van een designerkont en pronte borsten, heb je nu een baby. En daar hoefde je niet eens voor naar de sportschool.

Lees ook: Wat zwanger zijn écht met je lichaam doet (maar dan eerlijk!).

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Waarom ik iedere vermoeide nieuwe moeder aanraad te stoppen met borstvoeding

Het wordt er bij iedere nieuwe moeder ingeramd: borstvoeding is het beste...
Lees verder