11 Dingen die ik bewonder aan jonge vaders

10.03.2019 00:10
11 dingen die ik bewonder aan jonge vaders

Wij moeders kunnen dan weliswaar goed multitasken, vaders hebben ook hun speciale talenten. Janneke wil ze niet allemaal over één kam scheren, maar deze 11 dingen bewondert ze aan jonge vaders.

LEES OOK: Wat je absoluut moet weten over jonge vaders.

 1. Dat ze dus níet kunnen multitasken en dat ook gewoon pertinent weigeren. Zouden wij ook moeten doen.
 2. Dat ze, precies als jij het even allemaal niet meer ziet zitten, altijd op slag de rust zelve zijn. Omgekeerd werkt deze ongeschreven regel trouwens ook.
 3. En dat ze zelden hun gevoel voor humor verliezen. Zelfs als ze rond 5.00 uur ’s nachts aan het ontbijt zitten met een hongerige, slapeloze baby, weten ze er nog een grap uit te persen.
 4. Dat ze, als ze thuiskomen na een lange dag werken, als eerste hun kinderen optillen en met ze in het rond gaan springen of ze de lucht in gooien. Daarna komen wij pas, maar ja, geef ze eens ongelijk.
 5. Dat ze überhaupt vol overgave vaderen naast hun vaak drukke banen. Dat was een of twee generaties terug dus echt niet zo vanzelfsprekend.
 6. Dat ze zich met wallen, bleke smoel en gapend toch op vrijdagavond naar de kroeg of de sportschool weten te slepen. Ik spreek even voor mezelf, maar ik wou dat ik zo goed prioriteiten kon stellen.
 7. Dat ze na een weekend weg hun tas rustig een week lang onuitgepakt in een hoek laten staan. Echt, hoe doen ze dat? Missen ze dan geen spullen ofzo?
 8. Dat ze ook prima op de bank kunnen hangen met de tv aan in een ontploft huis. Nogmaals: volgens mij zijn ze beter in prioriteiten stellen dan wij.
 9. Dat hun levensmotto vaak is: morgen is er weer een dag, en dat ze dat ook ijverig in praktijk brengen. Je kunt het natuurlijk ‘lui’ noemen, maar eigenlijk is het gewoon heel erg zen.
 10. Dat ze tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd een beetje aan de zijlijn staan, maar toch algauw net zo enthousiast zijn als wij over die pasgeboren baby. Versneld hechten, noem ik dat, en dat vind ik dus knap.
 11. Dat ze onze hormonale buien overleven. Die van de zwangerschap natuurlijk, maar ook die van het ontzwangeren, de borstvoeding, de eventuele babyblues en als die allemaal voorbij zijn, dan gewoon weer de maandelijkse PMS. Zo hé, wat kunnen wij grillig zijn. Maar een beetje jonge vader laat zich door niks uit het veld slaan, ook niet door wat plaatselijke buien van feeksigheid. Ik zeg: petje af.

LEES OOK: Dingen die vaders doen (en waar we van smelten).