12 Dingen die je over je man leert als hij vader wordt

22.03.2019 05:00

Dat hij toch niet bang was voor baby’s en eigenlijk zelf nog een kind is: je leert een hoop over je man als hij vader wordt.

Lees ook: 7 Effecten van kinderen op je relatie (had jij ze aan zien komen?).

1. Hij kan huilen

Knappe jongen die de geboorte van z’n kind met droge ogen aanschouwt en dus ben je – naast een triljard andere dingen op dat moment – op het moment suprême van de geboorte van je kind ook nog eens ontroerd (en oké, ook een beetje verbaasd, want dat had je niet meteen verwacht van Mr. Droge Ogen) als je man (/ vriend) een traantje of twee wegpinkt bij het welkomst-krijsen van je kersverse baby.

2. Hij was toch niet bang voor baby’s

Aangezien hij bij het gemiddeld kraambezoek altijd liever oversloeg als de baby voor zijn neus werd gehouden, had je je weleens een tikje zorgen gemaakt of hij misschien een diepgewortelde babyfobie had. Maar dan draagt de baby in kwestie ineens zijn eigen genetisch materiaal en is er niet alleen geen enkele sprake van wat voor fobie dan ook, je man blijkt zelfs exact te weten hoe je zo’n wurm vasthoudt, verschoont en zelfs stil krijgt.

3. Hij weet dus wel hoe de wasmachine werkt

Ja, dat wist je nog niet, maar nu de hoeveelheid was vertwaalfvoudigd is en jij ook weleens druk bent met andere dingen, blijkt hij heel prima te weten hoe hij de wasmachine moet bedienen. En dat er wasmiddel bij moet enzo. Erg jammer dat je dat niet eerder hebt ontdekt, maar goed.

4. Hij is eigenlijk zelf nog een kind

Voeden, verzorgen – hij draagt heus zijn steentje bij, maar de lol wordt nog veel groter als er gespeeld kan worden. Dan vind je hem ineens op de grond met de volledige Little People-collectie uitgestald, waarbij hij het gebruik van 31 vreemde stemmetjes niet schuwt. En tegen de tijd dat de baby iets kan met een voetbal, is je man helemaal niet te stuiten, want zo cliché is hij dan ook wel weer.

5. Je kunt hem gewoon onderkotsen, vindt ie niet erg

Nou ja, jij misschien niet. Of wel, maar het ging even over de baby. Die al tig keer z’n complete melkinname met kracht over de schouder van je man heeft uitgestort en toch nog steeds krankzinnig wordt aanbeden.

6. Hij is helaas geen stylist

Je zorgvuldig uitgedachte kledingplan ten spijt, krijgt je man het voor elkaar combinaties te maken waarvan de tranen subiet in je ogen schieten. Omdat je de schat niet te veel wilt ontmoedigen laat je zijn setjes met enige moeite intact, maar ren je opgelucht naar het aankleedkussen als junior zichzelf ook maar het kleinste beetje onder spuugt. Hygiëne boven alles enzo.

7. Hij heeft een opvoed-strategie

Ja, ja, toch wel consequent zijn en niet te veel suiker – ongeveer zo besprak je het hoofdstuk ‘opvoeden’ toen er nog in geen velden of wegen een kind te ontdekken was. Maar nu dat kind een dreumes met een mening begint te worden en het opvoedvraagstuk een steeds prominentere plek in je leven inneemt, hoor je je man ineens zinnen maken als ‘laten we goed gedrag prijzen en slecht gedrag zoveel mogelijk negeren, want ik denk dat het niet goed is voor kinderen als ze heel vaak nee horen en positief opvoeden spreekt me heel erg aan’. Je wist niet dat ie het in zich had.

8. Hij is niet te doen als hij moe is

Je dacht waarschijnlijk dat je wist wat moe zijn betekende, maar toen kreeg je een baby en bleek je eigenlijk nooit in de buurt te zijn geweest. Dat geldt voor hem natuurlijk ook. Of nee, eigenlijk geldt het voor hem méér, want vreemd genoeg heeft hij het met zijn vier uur slaap ongeveer twee miljard keer zwaarder dan jij met diezelfde vier uur. En dan moet je horen. Ongeveer elke minuut.

9. Hij is echt heel sterk

Mogelijk had je voor het hele ouderschap-avontuur al een vaag idee over de hoeveelheid spullen die daarbij komt kijken, nu mini-you z’n plek in het midden heeft opgeëist, realiseer je pas hoe erg het precies is. En dat een aanzienlijk deel van babygerelateerd spul vele malen zwaarder is dan de baby zelf. Gelukkig is daar je man, die dan mag klagen over spierpijn bij de gemiddelde boodschappentas, maar wel zonder moeite en de kinderwagen en het campingbedje over z’n schouder slingert.

10. Hij dealt met vieze dingen

Er zijn een hoop mooie dingen aan een kind krijgen (waarover een andere keer meer), het fysieke aspect is er niet een van. Had je vroeger enig gevoel voor decorum, met een dubbele kraamverband en een stapeltje zoogkompressen aan boord red je dat niet meer. En blijkt je man niet gillend weg te lopen bij vieze verhalen over stolsels en meer van dat soort aantrekkelijkheden.

11. Hij is een geboren acteur

Voorlezen bij jou: er is een verhaaltje, je doet je best er wat leven in te brengen en daarna gaat iedereen slapen. Voorlezen bij hem: het boek verdwijnt al snel naar de achtergrond en hij rent gillend door de kamer alsof ie een draak is. Daarna gaat er niemand slapen, maar ach, who cares.

12. Hij had toch wel geduld

Vond je hem eerst zo nu en dan een tikkie kort aangebonden, zodra er junioren in het spel zijn, blijkt je man eindeloos rondjes te kunnen lopen met een baby die niet wil slapen, tot in den treuren broccolihapjes uit babyharen te plukken en zelfs succesvol te dealen met een dwarse peuter.

Lees ook: Nu verkrijgbaar! Relatietraining voor stellen die een kind verwachten.