12 vriendinnen die onmisbaar zijn als je moeder wordt

26.12.2015 05:00

Ze waren al heel belangrijk in je leven, maar als je moeder wordt heb je je vriendinnen helemaal hard nodig. Omdat ze begrijpen hoe jij je voelt, je helpen als dat nodig is of gewoon heel wijze dingen zeggen.

1.De vriendin met vier kinderen
Alles heeft ze al een keer meegemaakt en als jij drie vlekjes op de wang van je kwetsbare baby ontdekt, is er dus maar één die je belt. Ze stelt je nooit teleur, heeft voor elk kwaaltje al een geweldige oplossing ontdekt en als klap op de vuurpijl vertelt ze je ook nog dat je het gewoon heel erg goed doet als moeder. En zij kan het weten.

2.De vriendin die tegelijk zwanger is
Als jij haar stralend een positieve zwangerschapstest onder de neus duwt, haalt zij precies zo’n zelfde exemplaar tevoorschijn. Je was al blij met je zwangerschap, maar nu je die met haar kunt delen, is de leukheidsfactor nog eens verdubbeld. Want deze vriendin vindt het helemaal niet vervelend om eindeloos over schopjes en hikjes te praten, weet precies hoe het voelt als het maagzuur zo’n beetje uit je oren spuit en weet hoe zat je het bent als die bevalling maar op zich laat wachten. Bovendien is het het fijnst om kraambedleed te delen met iemand die op hetzelfde moment wordt geplaagd door trekkende hechtingen en pijnlijke naweeën.

3.De vriendin die je dus écht midden in de nacht kunt bellen
Ze zegt het niet alleen, ze meent het ook. En als je dan om 3.21 uur enigszins wanhopig aan de telefoon hangt en je huilerig afvraagt of dat hele baby-project nou wel zo’n goed idee was, zegt ze dus níet: ‘Het is 3.21 uur. Kan dit niet tot morgen wachten?!’ Dan heeft ze alle tijd voor je, sleept je erdoor en app’t bij het krieken van de dag of het weer een beetje gaat.

4.De kinderloze vriendin
Vroeger, voordat je net een kind had gebaard, was je eigenlijk heel normaal. Het is je kinderloze vriendin die je eraan herinnert dat je toen een leven had, en ook: dat dat weer terugkomt. Tegen de tijd dat je ernaar snakt een avondje weg te gaan, is zij natuurlijk de eerste die je belt.

5.De vriendin met precies dezelfde smaak
Toen je zelf nog geen kind had, stond je al vol bewondering te kijken naar de prachtige omslagdoek waarin ze haar baby had gehuld. En voor de geweldige meubels die zij voor de babykamer had gescoord, zou je subiet zelf een kind gaan maken. Om het over de inhoud van de kleding voor mini-her maar niet te hebben. Nu jij een kind hebt, komt ze niet alleen aanzetten met het meest geweldige kraamcadeau, ze leent of schenkt je ook nog eens haar complete uitzet.

6.De collega-vriendin
Er zijn van die momenten dat je het gevoel hebt dat jouw bewegingscirkel niet groter dan de krappe drie millimeter rondom je baby is, en dat de wereld daarbuiten is opgehouden te bestaan. Of eigenlijk: dat die door is gegaan zonder dat jij nog een rol van betekenis speelt. Je hoort, ziet en weet niks. Gelukkig is daar de collega-vriendin, die jou op verzoek voorziet van alle goede werkroddels als je even het idee wilt hebben dat je nog meedoet in de wereld.

7.Je allerbeste vriendin
Ze belt je altijd net als je haar nodig hebt en weet hoe je je voelt als je dat zelf niet eens weet. Ze huilt met je mee als je dat wilt, beurt je daarna weer op en is minstens zo verliefd op je baby als jij. Eigenlijk is ze gewoon een verlengstuk van jezelf. Je nooit erkende tweelingzus, zeg maar. Maar dan zonder hormonen. Hoewel, close als je met haar bent, pikt ze daar ook een light-versie van mee.

8. De deskundige vriendin
Het liefst zou je voor elk wissewasje voor de zekerheid de verloskundige bellen en als de baby er eenmaal is de kraamverzorgster een huwelijksaanzoek doen zodat ze in elk geval de komende vijf jaar permanent in huis is. Wat moet je zonder al die fijne deskundigen om je heen? Gelukkig is daar de deskundige vriendin. Die toevallig kraamverzorgster, verloskundige, verpleegkundige of dokter is. En die je dus wel om elk wissewasje kunt bellen. Bovendien weet ze precies welke speen favoriet is bij baby’s en komt ze om in de handige borstvoedingstrucs.

9.De bloedeerlijke vriendin
Kijk, je vindt je baby echt de allerknapste, mooiste en liefste op aarde, maar eh… je bent niet blind. En dus heb je natuurlijk wel gezien dat-ie een ietsiepietsie veel op je schoonvader lijkt. En eigenlijk ook wel wat weinig haar heeft. Natuurlijk durft niemand dat te zeggen en dus spreek je het zelf ook maar niet uit. Totdat je bloedeerlijke vriendin haar opwachting maakt. ‘Jeetje, het is net Ron, vind je niet?’ tettert ze door je kraamkamer. En dat is wel zo verfrissend. Trouwens, zonder haar had je ook voor gek gelopen in een slecht zittende zwangerschapsbroek (‘Serieus, je hebt een kont als een kaarttafel’) en was je ook niet zo goed voorbereid geweest op de bevalling (‘Het voelt alsof je dood gaat. Maar dat ga je niet.’)

10.De vriendin met precies dezelfde humor
Als je haar ziet, moet je eigenlijk al lachen. En ze stelt je nooit teleur, want binnen vijf minuten lig je blauw. Ze heeft gewoon altijd net die ene opmerking, grap of anekdote. Ben je een tikje labiel in je kraamtijd, dan is deze vriendin degene die je trekkende hechtingen bezorgt van een fikse lachbui, waarna je er weer helemaal tegen kunt.

11.De hulpvaardige vriendin
Ze komt niet alleen binnen met een kraamcadeau, maar ook met zes ovenschalen die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Bovendien laat ze zonder het te vragen de hond uit voor ze weggaat en vraagt ze of ze je oudste kind mee mag nemen naar TunFun, omdat ‘ze dat zelf zo gezellig vindt’.

12.De oudere vriendin
Nu haar kinderen zestien-plus zijn, is dit de vriendin die je nodig hebt voor de nodige relativering en wijze raad. Ze komt met clichés als ‘geniet er maar van, voor je het weet zijn ze groot’, maar omdat zij het zegt, weet je dat het waar is. En dus volg je al die levenslessen maar al te graag op.

Lees ook: Deze dingen heb je als moeder van een peuter broodnodig