12 irritante opmerkingen die alle jonge moeders krijgen

03.02.2019 04:50

Op mijn vorige werk had ik een directe collega die op jonge leeftijd moeder was geworden. Ze kreeg haar inmiddels vierjarige zoon op 22-jarige leeftijd. En ik was echt compleet in shock hoe haar jonge leeftijd de meest onbeschofte opmerkingen uitlokte.

Het leek wel alsof haar jonge leeftijd een excuus was voor jan en alleman om commentaar te leveren. Gelukkig stond zijn behoorlijk stevig in haar schoenen, en wist ze iedereen van gepast repliek te dienen. Maar echt respect, want ik zou er helemaal gek van worden.

Lees ook: Uitspraken die werkende moeders nijdig maken

1. Was het een ongelukje?

Dit is überhaupt een van de meest onbeschofte vragen die je aan een moeder kan stellen. Maar jonge moeder horen dit helemaal vaak. Alsof je te jong was om zelf een keuze te kunnen maken. En zelfs al was de zwangerschap niet gepland, geen enkele moeder denkt graag over haar kind in termen van ‘ongelukjes’. En zit er dus ook niet op te wachten als jij zo over haar kind denkt.

2. Je bent zelf nog een kind

Deze opmerking komt vaak van vrouwen van een oudere generatie, die twintigers nog zien als jongeren. Maar de meeste twintigers zitten niet meer geregeld in de poppenhoek, maar werken, betalen belasting en hebben geleerd om te gaan met verantwoordelijkheid. En een beetje jeugdigheid is sowieso nooit weg in de omgang met kinderen, toch?

3. Zo zonde van je jonge lijf!

Ehm, een jonger lijf heeft juist betere kansen om te herstellen na een bevalling. Niet dat mijn lijf jouw zaak is…

4. Maar nog niemand van je vrienden heeft kinderen!

Iemand moet de eerste zijn toch? En dat betekent ook dat alle baby-gerelateerde mijlpalen nog nieuw zijn voor iedereen, dus dat ze het waarschijnlijk nog leuk vinden als je hier dingen met ze over deelt.

5. Had je niet beter eerst je zaakjes financieel op orde kunnen hebben?

Newsflash! Babies zijn sowieso duur. En elke moeder doet wat ze kan, of ze nou 22 of 32 is. En kinderen kunnen ook best gelukkig worden zonder vier keer per jaar naar Disneyland te gaan.

6. Mis je het niet om gewoon jong te zijn?

Ehm, ik ben nog steeds jong? Ik heb alleen ook een kind. Je wordt echt niet sneller ‘ouder’ van kinderen krijgen dan van 70 uur per week werken in een vet stressvolle baan. En aan aanstormende advocaten stel je deze vraag toch ook niet?

7. Je had beter deze tijd kunnen gebruiken om rond te reizen en wat van de wereld te zien

Als onze kinderen uit huis zijn, zijn we waarschijnlijk nog in de veertig. Tijd, en vooral geld, genoeg om dan wat van de wereld te zien. Of nog leuker, samen met je kinderen!

8. Had je niet liever eerst wat van je eigen doelen willen bereiken?

Ten eerste was het voor sommige jonge moeders misschien wel een persoonlijk doel om op jongere leeftijd kinderen te krijgen. Daarnaast zijn de typische doelen – reizen, een carrière opbouwen, een huis kopen – ook prima haalbaar als je kinderen hebt. Misschien moet je er wat harder voor werken, maar daar weten jonge moeders alles van.

9. Je wacht waarschijnlijk wel even met de volgende, of niet?

Het is echt niemands zaak hoe veel tijd ouders tussen hun kinderen willen. Voor hetzelfde geld ben je al aan het proberen voor een tweede, heb je een miskraam gehad, of ben je zelfs al zwanger. Hoe dan ook is commentaar op of je wel of niet nog een kind wil heel ongepast, en bovendien kwetsend.

10. Je hebt niet genoeg van je eigen jeugd genoten

Als je kinderen krijgt betekent dat toch niet dat je niet meer kan genieten van het feit dat je nog jong bent? Nu geniet je van je jeugd, maar dan met je kinderen.

11. Wat vinden je ouders ervan dat je zo jong kinderen kreeg?

Mijn ouders? Je bedoelt opa en oma? Die nog jong genoeg zijn voor logeerpartijen, voetbalwedstrijdjes en de speeltuin? Die hebben voor zover ik weet geen probleem met hun kleinkinderen.

12. En, waar is de vader nu?

Je bedoelt nu? Op dit moment? Op zijn werk denk ik. Of nee wacht, de kinderen van de opvang aan het halen.

Bron: Popsugar

Lees ook: 10 Complimenten die moeders voortaan niet meer hoeven te krijgen