14 Standaard jankmomenten voor moeders

20.12.2015 05:00

Maartje Krabbe (38) is jurist en moeder van twee kleine kinderen. Ze huilt een stuk makkelijker sinds haar eerste zwangerschap. En eigenlijk is het nooit meer goedgekomen met die loszittende tranen. Als je haar vraagt: wanneer huilen moeders? Dan dreunt ze achter elkaar DEZE lijst op.

Lees ook: De eigenaardige routines die je ontwikkelt als je kinderen hebt!

 1. Zwangerschap. Afhankelijk van hormoonspiegels kan gehuild worden om (a) foto van pas geboren baby (b) drakerige kerstfilm (c) aardige meneer die auto wint in tv-quiz (d) anders, namelijk…………………………………..
 2. Bevalling. Van blijdschap, pijn of beide.
 3. Dag 3 van de kraamweek. Adrenaline zakt, vermoeidheid speelt op en sluizen gaan open.
 4. De hielprik. Is dat arme kind net door een veel te nauw gaatje getrokken, gaan ze hem alweer mishandelen. Baby merkt niet veel van dit prikje, maar moeder houdt het niet droog.
 5. Paniek. Omdat je voedingsbeha verstrikt raakt in het kolfapparaat, waardoor het kolven niet lukt en jij denkt dat de melk op is en je baby zal verhongeren en dat dat jouw schuld is.
 6. Uitputting. Doorslapen? Diep slapen? Uitslapen? Het is er allemaal niet meer bij. Op het moment dat je in janken uitbarst omdat de kraamvisite cappuccino wil, weet je: vanavond moet ik om 20:00 naar bed.
 7. Intens geluk. De baby kijkt je aan en lacht. Beter dan dit gaat het niet worden.
 8. Eerste inenting. Twee prikken. De eerste valt mee. De tweede veroorzaakt woeste verontwaardiging bij de baby. En dikke tranen bij jou.
 9. Baby huilt ontroostbaar zonder duidelijke reden. Jij huilt gezellig mee. Omdat je het zielig vindt. Of uit wanhoop en frustratie.
 10. Eerste dag crèche. Na het verlof eindigt de symbiose. Baby krijgt een eigen leven. Hierdoor steken allerlei gevoelens de kop op. Je mist de baby of je voelt je schuldig omdat je de baby niet mist. Werken zal vandaag niet lukken. Blok het eerste uur in je agenda om je moeder/beste vriendin/professionele behandelaar te bellen. Praten is nu beter dan eenzaam snotteren achter de laptop.
 11. Als je kind zich – op wat voor manier dan ook – vreselijke pijn doet. Bij nare valpartijen, bijvoorbeeld, eventueel met hechtingen en wekadvies.
 12. Hangen boven een plank met vers gesneden uien heeft hetzelfde fysieke effect als hangen boven een bedje met een perfect mooi slapend kind.
 13. Laatste dag crèche. Weg uit de knusse wereld van houten puzzels, fruithapjes, mollige armpjes en irrationele peuterfratsen.
 14. Vanaf de eerste dag kleuterschool ben je je kind voorgoed kwijt. Dan stopt namelijk de informatievoorziening. Geen leidster meer die vertelt hoe de dag is geweest. Toen ik mijn zoon bij de kleuterschool achterliet, een laatste blik door het raam wierp en zag hoe groot hij was geworden, moest ik heel hard huilen. Maar ja, toen was ik ook negen maanden zwanger (zie punt 1).

Lees ook: Wat je snel moet vergeten voordat je aan een tweede begint