15 Manieren om een luie (dus relaxte) ouder te worden

04.04.2022 06:00

Perfectionisten, ploetermoeders en overactieve vaders opgelet: hier volgt een pleidooi voor het luie ouderschap. Want man, dat is gewoon heel erg relaxed. 

Laatst kreeg ik van een collega een boek in handen gedrukt, of eigenlijk was het een manuscript, want het boek ‘was in Nederland niet meer verkrijgbaar’, vertrouwde ze me toe en nu ging dit manuscript van hand tot hand. ‘Echt wat voor jou,’ zei ze erbij. Ik keek naar de titel van het boekwerk: ‘Luie ouders hebben gelijk’. Werd ik hier nu zomaar tot luie moeder bestempeld? Mócht je als ouder überhaupt wel lui zijn, en – ook niet onbelangrijk – hoe deed je dat dan? Ik stopte het manuscript toch maar in mijn tas. Lui ouderschap, dat klonk eigenlijk best aantrekkelijk. Sinds ik moeder werd van een tweeling, doe ik van alles om het mezelf makkelijker te maken. En dat terwijl ik helemaal niet lui van aard ben. Maar als ik niet zo nu en dan wat liefdevolle verwaarlozing toepas, fungeer ik de hele dag als klimrek voor twee eenjarigen, en ben ik aan het einde van de dag een beetje krankjorum. En dat liefdevol verwaarlozen blijkt precies een van de dingen te zijn waar schrijver Tom Hodgkinson voor pleit. ‘Lui’ is ook niet helemaal het goede woord, ‘ontspannen’ komt al dichter in de buurt. Betrokken, maar niet bemoeierig. Laat je kinderen hun gang gaan, is zijn boodschap, daar krijg je gelukkige kinderen én gelukkige ouders van.

Dit zijn 15 manieren om een luie ouder te worden:

 1. Werk minder. Moeders hebben vaak een baan en werken ook thuis te hard. Houd op met zo hard te werken en ga leven!, is zijn advies. Hoe we dat gaan betalen? Door minder kleren en spullen te kopen en minder dure gezinsuitstapjes te doen om te compenseren voor onze afwezigheid. Kinderen hebben helemaal niet zo veel nodig als we denken. Onze liefde en aanwezigheid, die hebben ze het hardste nodig, zeker in de eerste drie of vier jaar. Werken mag wel, maar dan wel bij voorkeur een bezigheid die vanuit huis kan, en vooral iets wat je zelf leuk vindt.
 2. Moeder minder. Het beste wat een moeder haar kind te bieden heeft, is haar eigen geluk, blijdschap, tevredenheid en onafhankelijkheid. Goed voor jezelf zorgen dus, bedoelt de schrijver hier – niet egoïstisch doen waar je maar zin in hebt.
 3. Zet de deur open voor bezoek. Laat de kinderen spelen terwijl de volwassen met elkaar wijn drinken en praten, en houd vanaf de achtergrond een oogje in het zeil. Voorkomt meteen dat je nooit meer iets gezelligs doet en dus chagrijnig wordt.
 4. Drink meer. Het ontspant en relativeert. Drink een glas wijn tijdens het in bad doen. Zonder te pleiten voor alcoholisme: kinderen zijn dol op aangeschoten ouders, zegt Hodgkinson.
 5. Doe de afwasmachine de deur uit. Kinderen vinden het leuk om te helpen in huis. Laat ze helpen met de afwas en andere huishoudelijke klusjes. Het gejammer van kinderen komt volgens Hodgkinson voort uit hun gevoel dat ze als hinderlijk worden ervaren en niets kunnen bijdragen. Laat ze daarom iets nuttigs doen! Kinderen blij, ouders blij. Belangrijk: klaag zelf niet over huishoudelijke klussen, want dan willen ze niet meer. Gejammer apen ze gewoon na van hun ouders.
 6. Geef ze niet alles wat ze willen hebben. Leer nee zeggen, maar belangrijker nog: vermijd plekken waar je geld kunt uitgeven, dan ontstaat er ook geen gezeur.
 7. Ga in plaats daarvan de natuur in. Neem je kind mee naar woeste plekken waar geen winkels zijn. Daar kan het zich eindeloos vermaken zonder zich te vervelen of te gaan jengelen.
 8. Laat kinderen vrij in hun groei. Zoals een goede boer voorwaarden schept waaronder de natuur haar gang kan gaan zonder te veel in te grijpen, kun je ook je kinderen met rust laten. Veel te veel kinderen worden volgens Hodgkinson opgevoed met ambitieuze en overijverige bemoeienis, die constant inspanningen en geld kost. Laat dat los en doe eens niets! Met nietsdoen bedoelt Hodgkinson niet de boel laten verslonzen, je kinderen alleen laten of geen verantwoordelijkheid nemen, maar meer het oosterse ‘nietsdoen’ waarin je blijmoedig loslaat en meegaat met de stroom. Zorg voor vruchtbare omstandigheden, schep ruimte voor hun unieke persoonlijkheid en laat je kinderen hun gang gaan. Vertrouw op ze.
 9. Stop met ‘investeren in de toekomst’. Geniet met ze van het leven nú.
 10. Koop minder speelgoed. Maak samen met je kind speelgoed, of verzamel wat papier en karton, hout, tape en lappen en laat ze zelf speelgoed maken. Eigengemaakt speelgoed blijft langer leuk en bovendien: hoe minder je als ouder koopt, hoe minder je hoeft te werken. Ook leuk: samen met je kind op timmerles gaan. Leer je zelf ook nog wat. Misschien kun je daarna wel een boomhut bouwen! Welk kind wil nou niet z’n eigen boomhut?
 11. Slaap uit. Lukt waarschijnlijk pas als ze een bepaalde leeftijd hebben, maar leer ze een boterham smeren en laat ze in het weekend lekker aanmodderen ’s morgens. Kinderen kunnen prima voor zichzelf zorgen als we ze niet te veel bemoederen en vinden dat nog leuk ook. Bovendien is het goed voor je eigen humeur.
 12. Ga in groepjes. Als je dan toch op stap gaat (vooral niet te vaak, thuis vermaken ze zich ook prima), ga dan niet altijd met het hele gezin, maar laat elke ouder afzonderlijk met één of twee kinderen op pad gaan. Kinderen gedragen zich vaak beter als ze niet in gezinsverband hoeven te functioneren. En gun elkaar als ouders ook af en toe een paar dagen vrij. Zit niet de hele tijd op elkaars lip, maar doe dingen samen én apart, thuis en buitenshuis.
 13. Luister. Ga eens met je kinderen aan tafel zitten en luister naar wat ze te vertellen hebben. Echt luisteren, zonder te sturen. Grote kans dat ze met geweldige ideeën komen en dat dat je eigen creativiteit aanwakkert.
 14. Maak je niet druk om je inrichting. De eerste paar jaar ziet je huis er gewoon niet uit. Jammer dan. Geef het op. Liever een gelukkig gezin dan een keurig Pinterest-huis.
 15. Zeg vaker ja. Als je kinderen je storen als je aan het werk bent of aan de telefoon zit, geef ze dan eens alle aandacht. Waarschijnlijk hebben ze op de een of andere manier te weinig aandacht gehad. Leg je werk of je telefoon dus neer en maak tijd voor je kind. Al is het maar vijf minuten. Houd dit als het even kan een jaar of twee vol, en ze zullen je veel minder vaak lastigvallen, omdat ze minder bevestiging nodig hebben. En wat is twee jaar nou op een mensenleven? Hard werken kan altijd nog als ze straks naar school gaan.

Lees ook: Wat iedere moeder (stiekem!) doet