15 Tips om ’s morgens op tijd de deur uit te komen

12.07.2019 05:00
op tijd komen

Zodra je kinderen naar school gaan, moet er een ochtendritme komen. De wekker eventjes op snoozen zetten en daarna relaxed ontbijten is er niet meer bij. Nee, de ochtendspits wordt een militaire operatie.

Opstaan, aankleden, ontbijten, boterhammen smeren, tasjes pakken. En dat terwijl jij met één been in je spijkerbroek hangt en ondertussen probeert je laptop in je tas te mikken. Uiteindelijk lever je de kinderen met de appelstroop nog in hun mondhoeken standaard 10 minuten te laat af op de opvang. En kom jij met klotsende oksels op je werk aan. Dat moet ook anders kunnen. Maar hoe dan? Nou zo!

LEES OOK: 30 Tips om de dag door te komen op 3 uur slaap

  1. Zet de wekker een half uur eerder (pijnlijk ja, maar wel effectief). Jij kunt daadwerkelijk douchen, ipv alleen maar onder de straal door te rennen, je man ondertussen de broodtrommels laten klaarmaken en tegen de tijd dat de kinderen uit bed mogen komen (hoera voor de trainingswekkers!) zijn papa en mama fris en fruitig en kan er ontbeten worden. Een half uur eerder naar bed ‘s avonds heft de pijn van de extra vroege morgen misschien iets op.
  2. Kinderen badderen doe je ‘s avonds en dus vooral NIET ‘s ochtends. Als ze dan ‘s morgens wakker worden ruiken ze best nog wel fris genoeg om direct in de kleren te kunnen. Geen gezeik met snoeten poetsen op de vroege morgen. Scheelt zo 10 minuten en een hoop achtervolgingen met washandjes over de overloop..
  3. Leg alle kleren ‘s avonds alvast klaar. Staat je peuterdochter iedere morgen een half uur voor haar kast al haar jurken te passen? Smoor dergelijk mini divagedrag in de kiem door haar ‘s avonds al een outfit te laten kiezen.
  4. Kies kleding met weinig knoopjes, ritsen, ruches, rijgtouwtjes en capuchons. Allemaal complicerende factoren. Maillots zijn eigenlijk ook een no-go.
  5. Investeer in een lesje zelfredzaamheid. Het kost een week of drie geworstel, maar dan heb je ook wat. Een kleuter kan best zelf een tandenborstel door zijn mond halen en als je schoenen met klittenband koopt (soms winnen de praktische voordelen het van de lelijkheid), kan dat veter-strik-diploma ook nog wel even wachten.
  6. Zelfgemaakte granola met gojibessen is ongetwijfeld heel verantwoord, maar op een boterham met pindakaas kunnen ze ook leven. Superfoods zijn hartstikke hip, maar echt, there’s a time and a place for everything. Zondagochtend, aan de brunchtafel bijvoorbeeld.
  7. Facebooken hoeft niet meteen als je uit bed komt. De wereld redt het ook wel als je je eerste status update om 09.00 uur post, ipv om 07.00 uur.
  8. De iPad is je beste vriend. Schermtijd leidt tot hersenverweking? Ochtendstress bij mama ook! Niks mis met een half uurtje Thomas de Trein terwijl jij de tasjes pakt en een kop koffie achterover slaat.
  9. Haren doen is overrated. Coupe net uit bed staat supernonchalant. #Iwokeupthisway enzo.
  10. Praktisch fruit meegeven. Dus geen mango in blokjes gaan snijden, of ananassen te lijf gaan met een broodmes voor in de trommeltjes. In appels en bananen zitten ook vitaminen.
  11. Een reservevoorraad Cars en Disney prinsessen bekers inslaan. Die verdwijnen namelijk altijd op mysterieuze wijze binnen twee weken en dan mag je ‘s ochtends in de clinch met je kind omdat ze op school dus écht niet met die gewone saaie Hema beker kunnen aankomen.
  12. Kondig zeker een kwartier van tevoren aan dat de schoenen en de jassen aan moeten. Dan bestaat de kans dat ze tegen de tijd dat jullie echt weg moeten daadwerkelijk (half) klaar zijn.
  13. Koop een moederfiets. Die blijft steviger staan dan een gewone fiets, als je een tegenstribbelende peuter met een ochtendhumeur in z’n stoeltje probeert vast te gespen.
  14. Neem een voorraad rijstwafels/soepstengels/appelpartjes mee voor op de fiets. Kauwende mondjes kunnen de buurt niet wakker niet brullen.
  15. Kinderen aangekleed, gevoed, zonder kleerscheuren en op tijd afgeleverd? Haal even diep adem, ga naar je werk en neem een cappuccino. Mission accomplished. Werk ze, mama!

LEES OOK: 25 Gedachten die je óók best mag hebben als je een baby hebt.