16 dingen die je over jezelf ontdekt als je moeder bent

03.04.2016 05:00

Dat je niet zoveel geduld hebt en tig dingen tegelijk kunt doen – als je moeder wordt leer je nogal wat over jezelf.

Duidelijk en mega-consequent, zo had ik gedacht dat ik als moeder zou zijn. Driftbuien en peutergekrijs zou ik stoïcijns trotseren, want ach, dat hoorde er nou eenmaal bij. Yeah right… Nu Casper ruim anderhalf is en ik echt eens zou moeten gaan opvoeden, blijk ik toch wat minder consequent dan ik dacht. Ik vind het gewoon echt moeilijk om hem iets te weigeren of boos op hem te worden. Ik doe het wel, maar waar ik had gedacht dat ik bij de daaropvolgende huilbui mijn schouders zou ophalen, kost het me echt moeite om niet alsnog toe te geven. Ik blijk gewoon een veel groter weekdier dan ik ooit had gedacht. En zo leer je nog wel meer over jezelf als je eenmaal moeder bent.

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

1. Dat je eigenlijk heel zorgzaam bent
Florence Nightingale was nooit je bijnaam, zeg maar. Maar dan krijg je een kind en word je ineens overspoeld door de niet te negeren drang om te redderen met wollen dekentjes en warme kruiken en blijk je diep vanbinnen heel erg zorgzaam te zijn. Tenzij je man ziek is, dan niet.

2. Dat je heel goed kunt voorlezen
Een groot actrice is aan jou niet verloren gegaan, dat weet je zelf ook wel. Maar hé, sinds je moeder bent, blijk je wel degelijk in staat tot een heel acceptabel rollenspel. Want als je voorleest doe je zomaar de gekste stemmetjes – van kabouter tot enge heks en van Spiderman tot vriendelijke reus – en aangezien je kind er heel hard om moet lachen, doe je blijkbaar iets goed.

3. Dat je heel erg onzeker bent
Je omgeving, en jijzelf eigenlijk ook, vond jou altijd zo lekker zelfverzekerd. Je wist wat je deed, of leek dat in elk geval te weten, en als er eens iets niet ging zoals je had bedacht, haalde je je schouders op en probeerde het opnieuw. Maar nu heb je een kind, weet je de helft van de tijd eigenlijk niet echt wat je doet en krijg je te maken met een diepgaande onzekerheid die je nooit bij jezelf had kunnen vermoeden.

4. Dat je voldoening kunt halen uit duplo’en
Oké, toegegeven, je hebt tussendoor wel even stiekem bedacht wat je óók met je tijd zou kunnen doen, maar gek genoeg heb je toch een enorm gevoel van voldoening nadat je de hele middag – ja, de héle middag – met je peuter duplo-torens hebt zitten bouwen. En omgooien. En weer bouwen. En weer omgooien.

5. Dat je heel erg van wijn houdt
Dronk je vroeger een wijntje bij het eten en vond je daar niet eens echt wat van, na negen maanden zwangerschap en nog een maand of wat borstvoeding, heb je het gevoel dat je in de Grote Drooglegging bent beland. En dat is vervelend, aangezien je juist nu met grote regelmaat wel een wijntje of wat kunt gebruiken. Als de luiers tegen het plafond vliegen, je oren piepen van een overdosis gekrijs en je zin hebt om gewoon even heel hard te gillen, bijvoorbeeld.

6. Dat je 25 dingen tegelijk kunt doen
Een mail sturen, een banaan prakken, drie app’s beantwoorden, een boodschappenlijst maken, de hond eten geven, de speen van je baby zoeken en tegelijkertijd ook nog de iPad resetten omdat je peuter erin gelaagd is het ding te laten vastlopen. Vond je tegelijk Netflix bingewatchen en Facebooken vroeger al een aardige vorm van multitasken, nu je moeder bent blijk je dus echt 25 dingen tegelijk te kunnen.

7. Dat je Ballorig dus echt leuk vindt
Wilde je vroeger niet eens gespot worden in de búúrt van zo’n indoor speelparadijs waar je oordoppen voor nodig hebt, nu je moeder bent, ren je fluitend Ballorig binnen. Niet dat je zo houdt van ballenbakken en gillende junioren, maar de glimmende oogjes van je kind, tja, die kun je niet weerstaan.

8. Dat je opvoed-ideeën hebt
Oké, het grootste deel van de tijd doe je eigenlijk gewoon maar wat, maar soms heb je gewoon ineens heel gefundeerde ideeën over de opvoeding van je kind. Die ook nog eens heel goed uit blijken te pakken. Je wist niet dat je het in je had.

9. Dat je enorm hangt aan tradities
Cadeautjes in bed op een verjaardag, met de hele familie interklaas vieren of op de laatste vakantiedag met z’n allen naar het zwembad – ongetwijfeld kijk je met een fijn gevoel terug op een hele zwik tradities uit je jeugd. Tradities die de laatste jaren wat waren weggezakt tot je een kind krijgt en ze in ere herstelt. En er ook nog heel veel waarde aan blijkt te hechten.

10. Dat je gewoon heel weinig geduld hebt
Terwijl je baby voor de tachtigduizendste keer gevoed wil worden – en dan moet het nog middag worden – jengelt je peuter aan je been om de iPad en begint je hond om werkelijk helemaal geen enkele reden hysterisch te blaffen. Aangezien je je had voorgenomen om in dit soort situaties de zenheid zelve te blijven, probeer je nog een tijdje kalm om iedereen tot bedaren te brengen, tot je peuter met speelgoed begint te smijten, je baby het volume nog wat verhoogt en je op je tong moet bijten om niet heel hard te gaan gillen dat je er even niet meer tegen kunt. Je ondertussen afvragend wanneer je precies in momzilla bent veranderd.

11. Dat je groot Little People-fan bent
Je maakte jezelf wijs dat de Little People-boerderij – van het soort hard en kleurrijk plastic dat je tot de komst van je kind als een nare verstoring van je interieur zou hebben beschouwd – zo leuk zou zijn voor je dreumes, dus schafte je hem aan als sinterklaas-cadeau. Waarna je kind er precies nul keer mee heeft gespeeld, maar toch heb je je oog laten vallen op de brandweerwagen en de dierentuin. Voor je kind, hè. Uiteraard voor je kind.

12. Dat je heel erg burgerlijk bent
Kamperen in Frankrijk? Terwijl je deed alsof je moest overgeven bij het idee, boekte je in plaats daarvan avontuurlijke trips naar de Filipijnen waar je in krakkemikkige bootjes over woest water peddelde. Kamperen, nee zeg, het idee. Tot je een kind kreeg en je ineens nogal veel burgerlijk bleek dan je dacht. Kamperen lijkt ineens een enorm aantrekkelijk idee en je betrapt jezelf er ook op dat je je serieus verheugt op vroeg naar bed op zaterdagavond enzo.

13. Dat je echt niet kunt zingen
Je kind mag je dan met bewondering aankijken als je op vol volume ‘In de maneschijn’ ten beste brengt, je man houdt stilletjes z’n handen over z’n oren en eigenlijk hoor je zelf ook wel dat je nog geen noot juist kan raken. Maar ach, who cares, zolang je baby het leuk vindt en je je in gezelschap maar een beetje inhoudt.

14. Wat je prioriteiten echt zijn
Nu je er nog eens over nadenkt, was je eigenlijk al een tijdje klaar met die ene for old times’ sake-vriendschap, die meer energie kost dan dat-ie oplevert. Je ergert je eigenlijk alleen maar aan je vriendin, maar toch bleef je afspreken. Hoe fijn: dankzij een chronisch gebrek aan tijd nu je een kind hebt, word je gedwongen prioriteiten te stellen. En dus laat je de vriendschap doodbloeden wat niet alleen tijd maar ook ergernis scheelt.

15. Dat je kunt functioneren op twee uur slaap
Vond je acht uur slaap vroeger het absolute minimum, nu gebeurt het met enige regelmaat dat je bij het krieken van de dag moet constateren dat je er twee hebt geslapen, en dat is dan nog naar boven afgerond. En waar je vroeger had gedacht dat je dan gewoon dood zou gaan van ellende, blijk je er toch best redelijk op te kunnen functioneren. Tot je net na kinderbedtijd finaal instort uiteraard.

16. Dat je zo oneindig veel van iemand kunt houden
Je hield al van je ouders, je man, jezelf en zo nog wat mensen. Heel veel. Maar toen kreeg je een kind en bleek je in staat om zo ongelooflijk veel van iemand anders te houden dat je lachend je eigen hand zou afhakken als dat om een of andere reden beter zou zijn voor je kind.

Lees ook: Wat nieuwe moeder van ervaren moeders kunnen leren