17 Dingen die ideale moeders doen. En ik dus niet.

10.01.2017 05:00
perfecte moeder

Een ideale moeder zijn, het leek Franke e-nig. Maar ze kreeg al snel door dat dat een onhaalbaar ideaal is in haar leven. Dus gooide ze van alles rücksichlos overboord. Wat heb jij van je lijstje geschrapt?

Lees ook: Ik zat vol oordelen over imperfecte moeders tot ik er zelf een werd

Zodra ik zwanger was, wilde ik alles PERFECT doen. Net als de ideale moeders uit de boekjes. Maar ik leerde al snel dat ik helemaal niet perfect noch ideaal ben (Bummer, deze eyeopener, maar ja, je kunt niet alles hebben in het leven. Ofzo). Anyways. Dit zijn de dingen die ideale moeders doen. Maar ik dus niet meer:

 1. De baby binnen zes weken in het gareel krijgen
  Rust, reinheid, regelmaat inclusief straffe slaapmethode, en je baby is binnen 6 weken handelbaar. Ik weet niet wat jullie precies hebben gebaard, robots, of machines, maar ik dus mensjes. En die lieten zich niet door mij vertellen wat ze moesten doen. Dus sliep de één binnen zes weken door en deed de ander daar 8 maanden over. Had ik met mijn grote bek niks over te vertellen.
 2. Tien dagen na de bevalling kakstrak in mijn vel zitten
  Beter voor mij en andere los-in-hun-vel-zittenden dat badpakken weer helemaal bon ton zijn. Hoe chic en vrouwelijk wil je het hebben? Precies, dacht ik ook.
 3. De wijsheid uit de boekjes volgen
  Wat goed is voor de baby, hoeft niet automatisch goed te zijn voor mama. Die les begreep ik pas na een héél lange en vermoeiende tijd. Jezelf wegcijferen, bijvoorbeeld om een half jaar borstvoeding te geven terwijl je ontsteking na ontsteking staat weg te masseren onder een hete douche, dat is voor niemand leuk. En dingen die voor niemand leuk zijn, die doe ik niet meer, ook niet als ze worden aangekondigd onder het motto: ‘Het beste voor je baby.’
 4. Mijn peuter en kleuter elke dag in bad
  Ze gaan in bad zodra ze beginnen te ruiken naar olifantenverblijf. Het leuke daaraan is, dat je ook daadwerkelijk een resultaat ruikt. Je ziet, pardon ruikt, waarvoor je het allemaal doet. Heel dankbaar is dat, kan ik je vertellen.
 5. Consequent zijn
  Ik probeer het wel. Consequent zijn. Maar zeker met straffen vind ik dit maar een moeilijke. Thuis kan mijn schreeuwkanon van een krijspeuter best een minuutje op de gang, maar bij opa en oma smoor ik een beginnende woede-aanval toch liever in de kiem met een extra stukje vlees aan de dis. Of met een chocoladereep, die ik alleen en dan ook alleen voor dat doel in mijn geheime vakje van de luiertas bewaar. Noem me een slappe zak, ik noem dat pragmatisch.
 6. Mijn moeder geloven
  Ze zegt weleens: ‘Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen grote’. Maar ik vind die zorgen van nu al best wel groot. Ik moet er werkelijk niet aan dénken dat het heftiger kán.
 7. De baby’s in de slaapkamer, in een eigen bedje
  Die van mij, daar wilde ik de hele nacht aan plukken. Dus kwamen ze bij ons in bed. Heerlijk. Nu ze 2 en 4 zijn, begint het af en toe wat druk te worden. Dus ben ik nog altijd op zoek naar een vierpersoonsbed. Tips, anyone?
 8. Eindeloos een entertainmentcentrum uithangen
  Noem me een verdorven moeder, maar ik ben van de ouderwetse visie dat die koters ook zichzelf moeten zien te vermaken. Mama wil ook weleens iets anders dan de hele winter in een overdekt speelparadijs doorbrengen. Dus gaan we ook en af toe naar een museum. Heerlijk!
 9. In een blinkend huis leven
  Ik zou het graag willen, want ik ben dol op poetsen, maar het is water naar de zee dragen. Zo niet de moeite waard. Jouw huis ook aan kant in een half uur? Lees hier dan alles over mijn briljante methode, die van het Franse Slagje.
 10. Elke dag een schijf-van-vijf koken
  In appelmoes zitten ook groenten. Soort van. Bovendien bevatten vitaminepillen/patat en Chinese afhaal ook vitamines. Toch?!
 11. Kleren in de kast leggen
  Bij mij ligt er een grote hoop op zolder, vers gewassen, burn-to-a-crisp zo droog. Want ik gooi alles húp, vanuit de wasmand, húp in de wasmachine, húp, in de droger, húp op de stapel midden op zolder. En daar blijft de stapel groeien en groeien. Mochten mijn kinderen iets speciaals aan willen, zoals ‘Mama shirt toetoe’s!’, dan roep ik gewoon: kijk maar op De Berg. Iedereen in huis weet dat De Berg de berg op zolder is, en niet de berg van Mozes. Wel zo handig communiceren is dat.
 12. Elke dag zelf schone kleren aan
  Als het me lukt in een outfit te verschijnen met een last minute met toetenvegers weggepoetste snotvlek/kotsvlek/modder, ben ik dik tevreden.

Goed. Zo kan ik nog even doorgaan. Dus nog effe snel, dingen die ik ook niet doe:

 1. 2x per week seks hebben
 2. 1x per week sporten
 3. Geweldige diners voor vrienden te organiseren. Ik app ze wél. Heel veel
 4. Mijn mobieltje met rust laten, zie bovenstaand punt. Mijn mobiel, da’s mijn sociale leven
 5. Denken dat het me beter afgaat als ik al bovenstaande wél perfect doe. Want god, wat moet je daar moe van worden, zeg
  En ik ben al zo moe.
  Gaap.

En, ben ik nog wat dingen vergeten? Wat betreft het perfecte moederschap? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

Lees ook: Waarom ik nooit een perfecte moeder zal zijn.


Bekijk ook: Femke dacht Max blij te maken met een lekkere boterham. Dit bleek lastiger dan gedacht…