30 onomstotelijke waarheden van het moederschap

06.05.2020 05:00

Het moederschap kent vele kanten. Het is zwaar en ontzettend belonend tegelijk. Het is vermoeiend en het is verhelderend. Het is chaotisch en vol verrassingen. Maar ondanks al die grote verschillen en het feit dat het moederschap voor iedere vrouw weer anders is, zijn er een aantal dingen die onomstotelijk waar en hetzelfde zijn. Voor iedereen. Zoals:

LEES OOK: 25 Vragen die alleen moeders zichzelf stellen.

* Hoeveel je ook van je kinderen houdt, er zullen tijden zijn dat je je helemaal gek van ze wordt.
* Tegen de tijd dat iedereen dat je echt iedereen rustig hebt aan tafel is jouw eten koud en de rest van het gezin klaar.
* Je hebt geen enkele waardigheid of privacy meer.
* Je hebt alleen nog tijd voor jezelf als je je kinderen voor een scherm zet en vervolgens voel je je na tien minuten tijd voor jezelf schuldig omdat je je kinderen voor een scherm hebt hebt gezet.
* Als op een bepaald moment de keus maakt om glitter in huis te halen, zit je er de rest van je leven aan vast. Je zult voortaan namelijk altijd overal glitter vinden. Op alles en iedereen.
* Er is nooit meer een tijd dat er geen was is.
* Er is ook nooit meer een tijd dat je huis helemaal schoon is.
* Je zult vrienden kwijtraken. Maar je krijgt er ook nieuwe bij. En als je het moeilijk vindt om contact te leggen zijn kinderen een fantastisch onderwerp van gesprek.
* Al het extra geld dat je overhoudt gaat naar de kinderen.
* Uitslapen bestaat niet meer.
* Ook al is je man een geweldige vader, je gaat je toch aan hem ergeren zodra jullie kinderen hebben.
* Zindelijke kinderen hebben betekent niet dat je nooit meer een kont hoeft af te vegen.
* Alle dagen gaan op elkaar lijken. Eten, moederen, slapen, en opnieuw.
* Je gaat een hekel krijgen aan de woorden ‘mama’, ‘nee’ en ‘waarom’.
* Je gaat veranderen in je eigen moeder.
* Je zult heel veel tijd besteden aan het bereiden van lekkere en gezonde maaltijden, die dan vervolgens in de prullenbak belanden.
* Je zult heel vaak zeer vreemde objecten onder de bank vinden en geen idee hebben wat het zijn of waar ze vandaan komen.
* Je gaat clichématige uitspraken doen als: “Wat vliegt de tijd” en “Ze worden zo snel groot”. Dat is namelijk echt waar.
* Op een dag is je kind opeens vijf jaar oud en kun je je niet meer herinneren hoe het was toen-ie een baby was. En daar word je dan best verdrietig van.
* Je zult schreeuwen. Ook als je je had voorgenomen dat je nooit je stem zou verheffen.
* Je zult het gevoel hebben dat je een fantastische moeder bent. En dat je een vreselijke moeder bent. Je zult de neiging hebben om je koffers te pakken en gewoon weg te gaan. En je zult bijna in huilen uitbarsten bij het idee dat je ooit zonder je kinderen zou moeten zijn. Waarschijnlijk allemaal op dezelfde dag.
* Je zult in staat zijn vragen te beantwoorden waar je eigenlijk helemaal geen antwoord op kunt geven, zoals “Waarom is dan een hond?” en “Wanneer is de lucht begonnen?”
* Je zult meer liefde geven dan je ooit had kunnen vermoeden dat je in je had. En je zult angsten ontwikkelen waarvan je niet eens wist dat die bestonden.
* Je zult moeten praten over onderwerpen die je moeilijk vindt, zonder dat je daarop voorbereid bent, of weet hoe je dat aan moet pakken. Zoals de dood, seks en nare dingen die er in de wereld gebeuren.
* Je zult een diepgewortelde liefde ontwikkelen voor koffie of wijn. Of (meestal) allebei.
* Je zult je kinderen vertellen over het belang van gezond eten, waarna je vervolgens ‘s avonds stiekem op de bank gaat zitten snoepen.
* Je ontdekt dat een kater hebben als je kinderen moet verzorgen de hel is en dat je het, ondanks bovengenoemde liefde voor wijn, beter bij af en toe een glaasje kunt houden.
* Publieke peuterdriftbuien zijn onvermijdelijk. Schaam je er niet voor. Jij bent tenslotte niet degene die ligt te schuimbekken midden in het winkelcentrum.
* Je zult snot vinden op plekken waar helemaal nooit snot zou moeten zitten.
* Er komt een moment dat je kots moet opvangen met je blote handen. En dat is dan dus niet je eigen kots.

LEES OOK: 10 Dingen die moeders proberen te verbergen voor hun kinderen.