Dit zijn de 5 leukste boeken over het moederschap

14.11.2021 06:00

Niets heerlijkers dan je wentelen in herkenbare mom struggles, hilarische anekdotes en slimme tips & tricks. Daarom tippen wij 5 boeken over het moederschap die je heeel graag cadeau krijgt of gewoon voor jezelf koopt. 

Soms wil je gewoon met een fijn boek in bed of bad. Ja, lezen is nogal een uitdaging in de tropentijd, we weten het, maar voor deze pareltjes wil je echt even tijd maken, hoor! Want deze zijn zo grappig, lief, leuk en zalvend voor de moederziel, dat je er maar al te graag je binge-avondje/vroege avond onder de wol/eindeloze appgesprekken voor opzij zet. Speciaal voor jou, in chronologische volgorde van het moederschap:

Sorry dat ik je wakker bel
Marlies Koers

Na de bestseller Dagboek van een verloskundige is er nu dan eindelijk het vervolg. In dit lekker dikke boek geeft verloskundige Marlies wederom een uniek inkijkje in haar dynamische leven als verloskundige. Wat te doen als de vader in spe corona blijkt te hebben? En het drukker is dan ooit op de praktijk vanwege de corona-babyboom? Lief en puur boek met bijzonder kijkje achter de schermen.

Fragmentje:

‘Je denkt zeker, weer zo’n jankerd,’ snift ze. Geen moment. Het is oké dat je uitspreekt dat je je niet happy voelt. Niet iedereen ervaart een roze wolk en deze tijd ís ook heel pittig. Je hebt een bevalling achter de rug waar je van moet herstellen en een flink slaaptekort opgebouwd, de hormonen gieren nog door je lijf,’ zeg ik.

 

 

Ik denk dat ik het wel kan
Franke van Hoeven

Ja sorry hoor, ik doe hier even aan schaamteloze zelfpromotie, want mijn schoorsteen moet ook roken. Zeker met deze kou. En believe me, daar moet ik heel wat stukkies voor tikken! Ik hoop dus dat jullie het me vergeven en mijn boek, klik klik, in je winkelmandje gooien. Voor degenen die ik nog moet overhalen: ik schreef hét handboek om het eerste jaar moederschap te overleven (want ik vond het zelf nogal een dingetje, dat eerste, chaotische jaar). Het staat boordevol hilarische verhalen en anekdotes van moeders, én toptips van deskundigen, zoals presentatrice Sofie van den Enk en seksuologe Eveline Stallaart.
Wat anderen zeggen over dit boek: ‘Superleuk, boordevol humor, heerlijk nuchter, goeie tips, herkenbaar’ en ook: ‘Deze mom bible mag je niet missen’ (Echt, ik lieg niet! Het bewijs vind je hier)

Fragmentje:

‘De borst of fles? Hoe maak je die keuze? Simpel: door te luisteren naar je lichaam en te bedenken wat jij wilt, en jij alleen. Wat de overheid, je partner, familie, buurvrouw of wie of wat dan ook er van mogen vinden, jij alleen kan die beslissing nemen voor jou en je baby. Het zijn jouw borsten en jouw baby. Het een is niet beter dan het andere.#fedisbest’

 

Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan
Anna van den Breemer

Wederom een vervolg op een tophit, namelijk het boek Alle ouders klungelen maar wat aan. Wat een heerlijke titels hè, als je daar alleen al niet zen van wordt, weten wij het ook niet meer. In dit boek zoekt journaliste Anna van den Breemer, bekend van de opvoedvraag in de Volkskrant, antwoorden op prangende kwesties, zoals kinderen die moeilijk eten, steeds maar weer bij je in bed kruipen, niet aan tafel kunnen blijven zitten of om het minste of geringste ontploffen. Met tips van diverse deskundigen, zodat er altijd een advies van je gading bij zit (de wereld is immers niet zwart-wit en ook niet maakbaar). En tussen al die lering door ook nog een heleboel vermaak in de vorm van gezellige gesprekken met o.a. Leonie ter Braak, Fidan Ekiz en Mark Tuitert.

Fragmentje: 

‘Hallo,’ zei mijn vierjarige dochter toen de buurvrouw langsliep. Die beleefde groet werd vrij snel verpest door de opmerking: ‘Zij heeft écht dikke billen.’ Eerder die week was een willekeurige voorbijganger al gewezen op zijn ‘gekke kale hoofd’. Feitelijk kloppen deze observaties, maar beschaafd waren ze allerminst. Hoe leg je een kind uit dat dit gedrag onwenselijk is?

 

Is het al zeven uur?
Margot C. Pol

Journaliste Margot is er op een dag klaar mee, met alle ballen in de lucht. Ze besluit haar opdrachtgevers af te zeggen en fulltime voor haar zoons (1 en 3 op dat moment) te gaan zorgen. Maar je voelt ‘m al aankomen: dat bleek pittiger dan verwacht. Niks geen eindeloos chille ochtenden in gezellige koffiecaféetjes, maar een straffe lockdown waarbij de kinderen voortdurend geëntertaind moeten worden en Margot geen seconde aan zichzelf toekomt. Na een jaar besluit ze: dit experiment was niet geslaagd. Máár het leverde mooi wél een goudeerlijk en herkenbaar boek op, voor zowel thuisblijfmoeders als hard werkende carrièrechickies.

Fragmentje: 

‘Ontbijt, fruit, lunch, avondeten, ik klamp me eraan vast als een drenkeling aan een blot, en als de peuter weigert om ’s middags even te slapen, voel ik een kolkende woede: zelfs deze weinige tijd om naar adem te happen wordt me ontnomen. Ik kan niet nadenken. Ik krijg niets gedaan en ben toch gebroken aan het eind van iedere dag.’

 

In voor-en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)
Ragna Heidweller

Dit boek is een serieuze waarschuwing hoe je relatie maar al te snel in traditionele rolpatronen belandt, ook als je goede intenties hebt. Want ook al probeert driekwart van de stellen een eerlijke taakverdeling te bewerkstelligen, dat lukt nog amper. En wie zijn daar de sjaak van? Precies, wij moeders. Daarom ging coach en trainer Ragna op zoek naar de oplossing voor dit probleem. Ze dook in de cijfers en interviewde diverse ervaringsdeskundigen, wetenschappers en experts, waaronder oud-politica Hedy d’Ancona, schrijver en artiest Pepijn Lanen en ondernemer en auteur Nina Pierson.

Fragmentje:

‘Dat Samuel alle brandjes bluste en het primaire aanspreekpunt was, had tot gevolg dat onze dochters dat ook zo gingen zien en dat Samuel meer contact onderhield met school en met onze oppas en opa’s en oma’s. Dat hij meer aanwezig was, waar ik dat normaal gesproken zou zijn, merkte ik aan alles.’

 

LEES OOK: Opvoedregels die je niet in boeken vindt, maar waar je heel veel aan hebt

Fotografie openingsbeeld: David Lezcano, Unsplash

 

 

PS nog een leukerdje: Dit dagboek voor kersverse moeders, klik hieronder.

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.