6 Manieren om je kind verstandig te leren omgaan met geld

20.11.2017 10:00

Misschien denk je dat het weinig zin heeft om met je kinderen over geld te praten als ze nog klein zijn, maar kleine kinderen worden snel groot. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met praten over geld. Zeker nu we steeds minder cash gebruiken, en steeds meer betalen met pinpas en mobiel. Maar hoe dan? Hieronder geven we je alvast 6 bruikbare tips om je kind goed om te leren gaan met geld.

Mijn oudste twee zijn zeven en vijf jaar oud en onlangs heb ik tot mijn schaamte moeten constateren dat ik ze financieel bijzonder slecht onderlegd heb. Mijn zoon vond namelijk dat ik best wel even een eigen iPad voor hem kon kopen. Mijn dochter moest ik laatst vertellen dat ik niet iedere keer dat we langs de speelgoedwinkel iets nieuws voor haar kan kopen, omdat dat geld kost en ik daarvoor moet werken. Ze haalde haar schouders op en zei slechts: “Dan werk je toch gewoon een beetje harder, mama.” Kortom mijn kinderen hebben geen flauw benul van geld en de waarde daarvan. Wat best wel slecht is, want als ik daar niet iets aan verander komen ze van een koude kermis thuis als ze later hun eigen broek moeten ophouden. En daar baal ik van, want ik ben namelijk niet van plan om dat hun leven lang voor hen te blijven doen. Het is dus tijd voor een inhaalslag: ik ga mijn kinderen leren omgaan met geld.

ING helpt jonge ouders graag met verschillende tips en tricks om kinderen te leren omgaan met geld. Hoe jonger je begint, hoe groter de kans dat je zonder financiële kleerscheuren je studententijd doorkomt. Deze tips helpen om je kind een financieel bewuste volwassen te worden:

  1. Start jong met zakgeld
    Geef je kind zakgeld. Hoe weinig het ook is. Zo went je kind eraan om zelf geld te hebben en zelf te bepalen waaraan het wordt uitgegeven. Begin met een bedrag van 50 eurocent per week en leer je kind het niet meteen uit te geven (overigens komt ‘ie er zelf waarschijnlijk ook wel achter dat je voor dat bedrag bijzonder weinig kunt kopen). Wil je weten hoeveel zakgeld wordt geadviseerd bij welke leeftijd? Lees dan ook eens ons stuk: “Zakgeld: om te zorgen dat onze kinderen niet te verwend raken!”
  2. Geef zakgeld op een vast tijdstip
    Geef het zakgeld iedere week op hetzelfde tijdstip. Zo leert je kind dat geld op raakt en dat je je uitgaven moet plannen tot het volgende zakgeld-moment, omdat je anders de halve week zonder geld zit.
  3. Van contant naar digitaal
    Geef zakgeld eerst contant, pas later digitaal. Zo leren kinderen het beste de waarde van geld tellen. Bij de gratis Kinderrekening van ING krijg je de Pinniemaat cadeau: een slimme spaarpot. Je kunt een spaardoel instellen bij de Pinniemaat, en er wordt automatisch bijgehouden hoeveel je al gespaard hebt. Enorm handig (en leuk) dus!
  4. Laat je kind fouten maken
    Geef je kind vrijheid over z’n uitgaven. Natuurlijk maak je afspraken met elkaar, maar geef je kind binnen die afspraken zelf de teugels in handen. Het gaat gegarandeerd een keer fout, maar juist daar leert je kind van. En liever nu met een klein bedrag, dan later als ze groot zijn met een groter bedrag.
  5. Helpen met keuzes maken
    Leer je kind om keuzes te maken, het geld kan maar één keer uitgegeven worden. Wat zijn z’n prioriteiten? Hiermee maak je je kind meer bewust van hoeveel iets kost.
  6. Maak samen een spaarplan
    Bepaal samen met je kind een Spaardoel. Namelijk, doelloos sparen is best lastig voor een kind. Kinderen willen namelijk doorgaans NU iets hebben en verliezen dan uit het oog dat ze iets anders, wat ze wellicht in de toekomst graag zouden willen hebben, daardoor dan niet meer kunnen kopen. En dan is de teleurstelling groot als het geld opeens op blijkt te zijn. Verzin dus samen iets moois om voor te sparen en maak iedere week de balans op.

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met ING, maar de inhoud is 100% van ons.
De Kinderrekening van ING helpt je kind om verstandig om te leren gaan met geld, het maakt sparen nog makkelijker en leuker, zo kan je spaardoelen instellen en bij het afsluiten van een rekening krijg je een Pinniemaat cadeau, een slimme spaarpot die sparen leuk maakt.

Lees hier alles over ons advertentiebeleid