6 redenen om je eicellen dus never nooit te laten invriezen

30.05.2020 05:00
eicellen

Barbara maakt zich er kwaad over dat bedrijven hun vrouwelijke werknemers de kans bieden hun eicellen in te laten vriezen. Het is een pr-stunt die de kans op een gezin alleen maar verkleint. Vooral #6 wilde ze even heel graag kwijt!

Bedrijven zoals bijvoorbeeld Facebook en Apple bieden hun vrouwelijke werknemers sinds een paar jaar de kans hun eicellen in te vriezen als ze dat willen. De bedrijven betalen deze behandeling van 8000 euro voor hun talentvolle werknemers. En wij zijn best wel woedend!

Als journalist heb ik heel veel over dit onderwerp geschreven. Ik was de eerste in Nederland die erover publiceerde in 2009. Het leek een revolutie, maar sinds die datum zijn er maar een handjevol vrouwen geweest die zich gemeld hebben. De redenen dat het niet echt aanslaat zijn duidelijk, maar niemand heeft het erover want het onderwerp is té sexy voor de media.

Dit is waarom vrouwen hun eicellen niet laten invriezen. Die vrouwen zelf hebben dus wél gezond verstand!

1.
Het is gewoon een (zware) ivf-behandeling die je moet doen
Oké. Als je je eicellen wilt laten invriezen, zul je eerst een cyclus lang aan de hormonen moeten. Elke dag een dosis hormonen in je buik prikken. En dan steeds op en neer naar het ziekenhuis voor een inwendige echo tot dat je eitjes rijp zijn. En dan, ooooo dan, komt er een dokter met een schietpistool die via je doos klak-klak-klak die eitjes eruit haalt – op een paracetamolletje. Nou, ik kan je verzekeren: DAT DOET FOKKING PIJN.

2.
Die hormonen zijn geen pretje
Je weet wat ze zeggen van vrouwen die ivf doen: ze worden een beetje raar van die hormonen. Labiel. Dat geldt dus ook voor deze behandeling, je wordt gespannen, chagrijnig en sommige vrouwen zelfs dik.

3.
Eén behandeling is eigenlijk niet genoeg
Ze halen die eicellen uit je. En vriezen ze in. Als alles goed gaat heb je er dan een stuk of 10 die per twee worden ingevroren. Dat zijn 5 pogingen. Maar wel uit de vriezer. ‘Verse’ ivf-pogingen hebben toch meer slagingskans. De kans dat het straks toch niet lukt, is dus aanwezig. Twee behandelingen is dus beter: dan heb je 10 pogingen.

4.
Je gaat het pas serieus overwegen als je al te oud bent
Juist omdat het best een ingreep is, je eicellen laten groeien en dan invriezen, doe je het alleen als je denkt dat het echt nodig is. En wanneer weet je dat? Juist: ALS JE HALVERWEGE DE DERTIG BENT! Als je 23 bent en je hebt geen vriend, dan denk je toch: komt wel goed? 28? Zelfde verhaal. Pas als iedereen om je heen lekker dik aan het worden is, en jij echt de klok voelt tikken kom je in actie. En rond de 35 begint de kwaliteit van je eicellen af te nemen. Bij de een langzamer dan bij de ander. En je weet niet of die van jou nog goed zijn – totdat je ze zoveel jaar later ontdooit!

5.
Je wordt er zo’n geval van
Je kan het natuurlijk wel doen, op je 26e. Superverstandig natuurlijk. Maar wat zeg je daarmee? Het lukt mij toch niet om op tijd een kind te krijgen? Ik ga werk belangrijker maken dan een gezin? Niemand gaat toch met mij een kind willen hebben? Dat stempel gaat toch niemand op zichzelf zetten?

6.
Dat het aan de carrière ligt is onzin
Ik heb heel veel vrouwen geïnterviewd die te laat aan kinderen waren begonnen. Ik heb veel verdriet gehoord. Maar niet één – ik herhaal – niet één ervan begon over haar carrière die ze niet wilde opgeven. Dat zouden ze zo doen. Weet je wat het echte verhaal is? Die vrouwen waren gewoon hun grote liefde nog niet tegengekomen. Of op hun 36e uit elkaar gegaan en nu zoekende naar die ene ware. Dat zijn vrouwen met dramatische liefdesverhalen, geen carriérebitches.

Dus: Facebook en Apple! Door je toptalenten dit te bieden moeten ze het haast wel doen, Het is gratis! Wat tof! Helemaal niet. Jullie houden ze weg bij het gezin dat ze misschien wel willen stichten, maar nu gaan ze er nog later aan beginnen omdat jullie de behandeling betaald hebben.

Biedt flexibele werktijden, thuiswerken, een goed verlof voor mannen en vrouwen – daar heb je als vrouw met een kinderwens veel meer aan dan aan deze schijnoptie. (Tenzij je medische redenen hebt natuurlijk.)

Lees ook: Suus kreeg 7 miskramen