6 Zaken die je móet bespreken voordat de baby arriveert

14.08.2017 00:10
afspraken

Zwanger? Nog even en jullie leven wordt gedomineerd door een wolk van een baby. En ook: huiltjes, slaapjes en sprongetjes. Nu duidelijke afspraken maken met de man des huizes voorkomt straks een hoop ellende.

Wij hadden helemaal niks afgesproken met elkaar. Dat kan natuurlijk ook, maar het gevolg is wel dat je als alles al zo nieuw is, je ook nog met elkaar in conclaaf gaat. Veel dingen kun je niet van te voren afstemmen, hoor, die komen gewoon op je af, maar van deze onderwerpen is het wel heel fijn als je het er al eens stevig over gehad hebt!

Hier moet je in ieder geval  rekening mee houden:

1. Hoe noemen we de baby?
Is het de eerste en zijn jij en de vader van jullie kind van het relaxte soort? Dan zou je kunnen denken: ‘Ah die naam voor onze mini-me daar komen we wel uit.’ Maar in mijn omgeving ken ik eigenlijk geen enkel koppel dat niet maanden heeft gesteggeld over De Naam. Moeders die per se een Indy, Spijker of Millie wilden, terwijl papa in de dop juist een Elisabeth, Benjamin of Catharina in gedachten had. Zie daar maar eens een middenweg in te vinden. En misschien is het bij de schoonfamilie wel traditie om de kleinkinderen te vernoemen naar de grootouders. En gruwel jij bij het idee dat de kleine hummel straks met de naam Aalderik, Agaath of Aaltje door het leven gaat – ik bedoel maar. Ruimschoots op tijd beginnen met bedenken van een naam. En desnoods, als jullie er echt niet uit komen: onderhandelen! Jij de naam, hij straks zijn nachtrust. Zoiets.

Lees ook: Oproep aan jonge vaders! Please, please don’t…!

2. Waar slaapt de baby?
De eerste weken ligt de baby hoogstwaarschijnlijk bij jullie op de kamer. In zijn wiegje, of een cosleeper naast het bed. Vind jij het belangrijk dat de nieuwe aanwinst minstens een half jaar bij jullie slaapt? Het is wel zo fair om dat voor de bevalling duidelijk te maken aan degene met wie je het bed deelt. Misschien denkt hij er anders over. Niet iedereen slaapt door een pruttelende, kreunende, jammerende baby heen. En bedenk: jij kunt tijdens het verlofmaanden overdag een beetje bijslapen. Hij niet.

3. Bevallen: thuis, of ziekenhuis?
Hier kunnen we kort over zijn: de enige die iets mag zeggen over hoe de bevalling er (hopelijk) uit komt te zien, ben jij. Toch kan het geen kwaad als je hem van tevoren instrueert. Je zult de eerste niet zijn met een man die een broodje kip shoarma met extra knoflooksaus eet terwijl jij in het bed naast hem ligt te baren. Geloof ons: dat wil je niet. Wat je wel wilt, kun je van tevoren bedenken, maar pin je er niet op vast. Spreek in ieder af: jij beslist, hij luistert.

4. Wie gaat er straks oppassen?
De eerste periode na de bevalling ben je er waarschijnlijk nog helemaal niet mee bezig, maar er komt een moment (voor de een sneller dan voor de ander) waarop je weer an die arbeit moet. Als je het niet ziet zitten dat straks jouw vrijgezelle broertje of neurotische schoonmoeder op de stoep staat en zich opwerpt als de nieuwe wekelijkse oppas, dan moet je NU handelen en afstemmen welke opa’s/oma’s/overige familieleden straks de nobele taak op zich zullen nemen.

5. Het voeden van de baby: Jij? Hij? Of allebei?
De ganse dag en nacht een lurkende baby aan de tiet – er zijn vrouwen die daar niet van terugdeinzen. En mannen die dat wel best vinden. Dan hoeven zij er tenminste niet uit om drie uur ’s nachts uit. Slapjanussen. Een beetje man doet ook aan nachtvoedingen, zodat zijn pas bevallen vrouw kan slapen, een hoog goed in die eerste slopende periode. Het kolfapparaat is niet voor niets uitgevonden. En werkelijk iedereen kan een fles hanteren.

6. Verdeling van de huishoudelijke taken
Wie nu al een niets-te-klagen-verdeling heeft qua huishoudelijke taken, hoeft straks niet te stressen. Dat komt wel goed. Maar zit er bij jouw thuis een exemplaar op de bank dat een incidenteel wasje, of wekelijkse afhaalmaaltijd bij de Chinees als een serieuze bijdrage aan het huishouden beschouwt: wees gewaarschuwd. Jij hebt het straks al druk genoeg met kolven, speentjes uitkoken, voeden, wiegen, etc. En denk maar niet dat je ondertussen ook nog de tijd en energie hebt om een vier sterren maaltijd in elkaar te toveren, of de woonkamer te verschonen. Dat mag hij voortaan lekker doen.

O ja, en schat..? Wanneer ga je stoppen met roken?

Lees ook: 11 Dingen die een man moet weten over de bevalling (inclusief de vieze…)