7 Types die je tegen komt in moeder-appgroepen

17.11.2018 05:00

Iedere jonge moeder van tegenwoordig zit waarschijnlijk in een paar moederschapsgerelateerde appgroepen. Appgroepen met moedervriendinnen, appgroepen van school, appgroepen van de zwemclub, verjaardagsfeestjesappgroepen, etc. Je hebt zowat een dagtaak aan het communiceren met andere moeders. En in die appgroepen zitten altijd een paar vaste types:

LEES OOK: Wat ik graag had geweten vóórdat ik moeder werd.

* De initiatiefnemer
Deze vrouw gets shit done. Ze organiseert alles wat er georganiseerd moet worden en heeft alles al geregeld voor iemand anders tijd heeft gehad om er überhaupt over na te denken. Laat het maar aan haar over om de agenda bij te houden en ze is altijd de eerste die met extra ideeën en plannen komt. Handig, maar soms ook wel een beetje vermoeiend, omdat je je stiekem altijd een beetje opgejut voelt door haar. En het idee hebt dat je een luie slacker bent die de kantjes ervan af loopt.

* De flexibele moeder
Ze kan altijd alles, op elk moment. Ze verblikt of verbloosd niet als plannen opeens omgegooid worden, of als er calamiteiten zijn. Deze moeder buigt altijd mee en kan altijd inspringen als het nodig is. Ze neemt je kinderen mee naar zwemles als jij ziek in bed ligt, kan altijd wel een kind extra hebben aan haar lunchtafel op woensdagmiddag en als er een klassenmoeder uitvalt bij de organisatie van de fancy fair op school is zij degene die je belt, want zij is in staat om in een half uur 650 cupcakes te brengen en het hele schoolplein te versieren. Je bent jaloers op haar aanpassingsvermogen, want zelf krijg je bijna een nervous breakdown als je schema in het water valt.

* De perfectionist
Deze moeder is de queen bee onder de moeders, omdat er niemand is die het beter op orde heeft dan zij. Lastig is dat zij ook van andere moeders verwacht dat ze zo zijn. Haar appjes zijn dan ook altijd enigszins superieur van toon en geven de andere groepsleden vaak een schuldgevoel. Want nee, jij hebt inderdaad de bijdrage voor de juffendag nog niet ingeleverd en ja, Fleurtje moet inderdaad nog een knutsel inleveren voor de themaweek. Maar de deadline is pas over twee uur, dus je hebt toch zeker nog even? Dat zij alles nou al drie weken van tevoren klaar heeft… Jij hebt nog meer te doen. Netflixen bijvoorbeeld.

* De chaoot
Haar berichtjes bestaan vaak uit verbaasde kreten zoals ‘Wat? Was dat deze week?’, of ‘Maar dat wist ik helemaal niet!”. Dat dingen al weken geleden gemeld en afgesproken zijn, is haar altijd volledig ontgaan. Ook als ze ergens duidelijk mee had ingestemd (en je de appjes nog hebt om dat te bewijzen). Vermoeiend, maar omdat ze ook heel aardig is en je bovendien altijd een beetje het gevoel hebt dat je je over haar moet ontfermen lossen jullie de boel altijd weer voor haar op.

* De emojimoeder
Communiceert alleen maar middels emoji’s. Wat nogal verwarrend is, omdat je heel vaak niet weet wat ze bedoelt, of of ze iets begrepen heeft, ergens mee akkoord gaat, of op een afspraak aanwezig zal zijn. Wat betekent bijvoorbeeld een thumbs up emoji als het gaat om een afspraak om de kinderen om 16.00 uur op te halen? Dat ze de tijd oke vindt, of dat zij er ook daadwerkelijk zal staan om de kinderen op te pikken? En wat moet je concluderen als ze een lachende smiley en twee wijnglaasjes stuurt op de vraag wie er zorgt voor de wijn bij het overleg over het klassenfeest? Heel gezellig, al die leuke symbooltjes, maar de communicatie wordt er wel een beetje cryptisch van.

* De complicator
Maakt alles moeilijker dan het hoeft te zijn, het liefst als alles al helemaal in kannen en kruiken is. Begint ieder berichtje met “Ja, maar…” en ziet altijd beren op de weg. Reageert doorgaans pas nadat al 397 berichtjes van de andere groepsleden over en weer gegaan zijn en er eindelijk een afspraak gemaakt is die voor iedereen te doen is en goed uitkomt, wat weinig minder dan een sterk staaltje rocket science was om voor elkaar te krijgen, om met haar bericht vervolgens alles weer teniet te doen omdat zij van mening is dat het absoluut niet mogelijk is om het zo te doen, waarna ze een stortvloed aan complicerende factoren ter illustratie de groep in slingert. Vermoeiend type, waar iedereen stiekem een hekel aan heeft.

* De snor-drukker
Deze moeder probeert er op slinkse wijze altijd voor te zorgen dat zij eigenlijk niks hoeft te doen. Houdt zich meestal op de achtergrond, in de hoop enigszins vergeten te worden, waardoor taken al verdeeld zijn voordat de rest van de groep zich herinnert dat zij er ook nog was. Dit resulteert erin dat zij meestentijds de dans ontspringt en dus niet als chauffeur, chaperonne, kok, of hoofd van de feestcommissie hoeft op te treden. In de luwte wacht ze rustig af tot de plannen vorm gekregen hebben, waarna ze als een duveltje uit een doosje omhoog springt en dingen appt als: “Oh! Ik zie deze berichtjes nu pas!” en “Volgende keer doe ik het, hoor!” Zou al lang uit de groep gegooid zijn als ze op bijeenkomsten niet altijd haar laksheid afkocht met wijn voor iedereen.

LEES OOK: 19x Gehoord op het schoolplein (zó erg kan het zijn).