7 Types van vermoeidheid waar alle ouders mee kampen

18.12.2015 18:30
slaapgebrek

Aanstaande eerste-keer-ouders hebben werkelijk geen idee hoe moe je kunt zijn als de baby er eenmaal is. Echt geen idee. Marit heeft het dan ook echt over zichzelf.  Toen zij zwanger was van haar eerste en een familielid haar tipte om zoveel mogelijk slaap te pakken vóór de baby arriveerde, lachte ze schaapachtig. Dat zou heus wel mee vallen.

Inmiddels weet ik beter. Als ouder ben je niet moe. Je bent uitgeput. En dat komt niet alleen maar door de gebroken nachten. Was het maar waar. Nee, die gebroken nachten zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn meerdere oorzaken:

1. Emotionele uitputting
Met het toetreden tot her ouderschap, begint ook de emotionele roller coaster. De rit bestaat uit duizelingwekkende pieken, angstaanjagende dieptepunten en alles ertussenin. Het ene ogenblik word je overspoeld door een immense liefde, om je het volgende moment jankend af te vragen wat er in hemelsnaam is gebeurd met je leven. Nou, maak je borst maar nat. Als je onschuldige baby uitgroeit tot een eigenwijze peuter zul je kanten van jezelf tegenkomen die op z’n zachtst gezegd nogal confronterend zijn. Omdat niemand je zo tot waanzin kan drijven als een bokkende peuter. En dit is nog maar het begin, want je weet wat ze zeggen: ‘Kleine kinderen, kleine problemen, grote kinderen… Inderdaad.

Lees ook: Wat je echt nooit tegen ouders met slaapgebrek moet zeggen.

2. Fysieke uitputting
Paar kilootjes aangekomen tijdens de zwangerschap? Meid, maak je niet ruk. Die raak je uiteindelijk heus wel weer kwijt. Het ouderschap is een soort marathon. Denk aan: de baby al lopend in slaap wiegen, de vele rondjes met de kinderwagen door het park, peuter achterna zitten in het park en stoeien op het bed. En o’ja hadden we al gezegd dat er met kinderen in huis altijd continue valt? Driemaal raden wie dat op mag rapen? Precies. Het duurt nog jaren voordat je weer kunt zitten zonder dat er iemand in je klimt of op je springt.

3. Uitputting door waakzaamheid
Kleine kinderen stellen zichzelf continue bloot aan gevaar, want ja, weten zij veel. En ze zijn snel, heel snel. Klimmen op de tafel. Purren hun vingertjes in het stopcontact. Stoppen een rondslingerende dop in hun mond. Of steken een potlood in hun oor. Als ouder moet je dus altijd in opperste staat van paraatheid verkeren. En dat is vermoeiend.

4. Uitputting door lawaai
Kinderen zijn zeer effectieve herrieschoppers. Baby’s hebben een huiluurtje, peuters de waarom-fase en kleuters, nou ja, die praten gewoon heel hard. Of eigenlijk is het meer een soort schreeuwen. En dan heb hebben we het nog niet eens over het speelgoed dat zijn intrede doet, zodra er een kind in huis is. Opvallend vaak produceert dat allerlei irritante bliepjes, piepjes en deuntjes. Kinderen kunnen trouwens ook enthousiast heel hard twee voorwerpen tegen elkaar aan slaan. En dat gerust minutenlang volhouden.

5. Uitputting door entertainment
Kleine kinderen kunnen zichzelf vaak niet vermaken. Kijk niet vreemd op als je wordt uitgeroepen tot Hoofd Entertainment. Er wordt van je verwacht dat je mee puzzelt, torens bouwt, verstoppertje speelt, honderd keer achter elkaar ‘kiekeboe’ roept, danst op K3’s Drie biggetjes, etc. Ligt het grut eenmaal op bed, dan kun je nog maar een ding” apathisch op de bank neerploffen. Met een groot glas wijn.

6. Uitputting door zorgen
Vanaf het moment dat je ouder wordt ben je nooit meer onbezorgd. Wen er maar aan. Ouders maken zich nou eenmaal 24/7 zorgen over hun kinderen. Dat begint al in de kraamweek: drinkt de baby wel goed? Waarom poept-ie groen? Om vervolgens door te gaan naar: krijgt mijn kind wel genoeg groenten binnen? Wat zijn die pukkeltjes op z’n billen? Wat als mijn zoon verkeerde vrienden krijgt? Mijn dochter zich later wil aansluiten  bij de lokale motorbende? Hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit? Pfff.

7. Mentale uitputting
Als ouder moet je continue beslissingen nemen, activiteiten organiseren en data onthouden. En dat vreet energie. Zal ik wel of niet babyzwemmen met Pietje? Wat moeten we vanavond in hemelsnaam eten? Donderdag is Marietje jarig – cadeau kopen! Morgen is het tien minuten gesprek op school. Sam mag geen gluten. Denk. Plan. Onthoud. Herhaal.

Lees ook: 10 Dingen die jonge moeders door moeilijke tijden heen slepen.