Aanrader! Hier kun je tijdens de donkere dagen sprookjesachtig genieten

02.11.2018 10:00

We kennen allemaal die heerlijke Luikse wafel. Maar wie is er wel eens in Luik geweest? Weer eens wat anders dan de geijkte stedentripjes naar Parijs, Londen of Barcelona. Bovendien heb je echt het gevoel in het buitenland te zitten (dat zit je natuurlijk ook daadwerkelijk) en krijg je dus op weinig afstand al dat heerlijke vakantiegevoel. Met ongeveer 2,5 uur rijden vanuit Utrecht ben je er zo. Dat is met kinderen dus ook nog prima te doen. Tegen de tijd dat ze gaan klieren ben je er al (bijna). Philippine voelt een weekendje weg aankomen met haar twee jongens.

Het Belgische Liège is de grootste toeristische stad van Wallonië en er is van alles te zien en te doen. Zeker ook met (kleine) kinderen. Zo hebben veel musea een speciale route plus leuke activiteiten voor kinderen. Zodat je niet voor de 3e keer op reis hoort: “neehee maaam, niet weeeer een saai museum!!” Wedden dat ze het leuk gaan vinden?
De rivier de Maas loopt dwars door Luik en daar kun je een geweldige boottocht (dagelijks van mei t/m september) maken. Vinden de kleintjes altijd leuk, lekker op het water, nietwaar? Om de stad heen liggen prachtige heuvels en bossen waar je heerlijk kunt wandelen, spelen of even kunt neerstrijken voor een picknick.

Het toeristenbureau van Luik heeft een aantal speelse routes om het stadscentrum te ontdekken. Luik zit vol verborgen stadstuinen, kleine steegjes, prachtige pleinen, heeft een historisch stadshart en een grote kathedraal. Zo’n kerk is ook altijd magisch met kleine kinderen. Het is een charmante stad, heeft veel leuke wijken en er is ontzettend veel cultuur op te snuiven. Bezoek het historische hart van de stad, de hellingen van de citadel, de Tour Paradis, de buurt van de kathedraal, het Calatrava station, La Boverie (park en museum) en het shoppingcenter Mediacité. Op de stadsmuren van Luik kun je op schattenjacht. Hoe tof is dat! Luik heeft een fantastisch architecturaal erfgoed. Kortom: kleine avonturiers zullen zich er zeker vermaken. Eet de lekkerste Luikse wafels, dikke Belgische frieten en neem zelf aan het eind van de dag een Belgisch speciaal biertje. Voor alle uitjes en tips in Luik met kinderen kijk je hier. De leukste 4 zetten wij alvast voor je op een rijtje:

  • Het Aquarium Museum: op een regenachtige dag is een aquarium altijd een hele goede. In dit museum kun je 250 verschillende soorten vissen bekijken en wel 20.000 opgezette dieren. Hier ben je wel een ochtendje of middagje zoet.
  • Het Zuiderbroertje van het Nemo is: Het Huis der Wetenschappen. Hier kun je allerlei biologische, natuur- en scheikundige proefjes doen, houd je je brein voor de gek en creëer je een kapsel a la Albert Einstein. Voor de iets oudere kinderen is het heel leuk om hier naartoe te gaan.
  • Alle vaders en zonen (en moeders en dochters trouwens ook hoor) die gek zijn van voertuigen moeten naar het Museum voor Openbaar Vervoer. In de voormalig gerenoveerde tramremise staan 40 oude voertuigen waaronder postkoetsen, trams en trolleybussen en kom je alles te weten over de geschiedenis van de mobiliteit van de 18e eeuw tot nu.
  • Mocht je nou in december richting Luik gaan dan kun je de kerstmarkt natuurlijk niet overslaan. De kerstmarkt in Luik is de grootste en oudste van België en stiekem ook een van de gezelligste. Er staan zo’n 1500 chalets waar je vanalles kunt kopen, maar nog leuker is het dertig meter hoge reuzenrad en de sleepiste waar kleine waaghalzen vanaf kunnen sleeën.

En als je dan toch in Luik bent, dat moet je zeker ook even naar het Préhistomuseum; het prehistorisch avonturenpark. Op slechts 20 minuutjes rijden van Luik (en 45 vanuit Maastricht). Tussen Luik en Hoei, langs de Maas, in een beschermd bos en op de hellingen ligt het avonturenpark wat het hele jaar door geopend is. Wat kun je er doen? Wandel langs een blotevoetenpad van 1,2km, schiet met pijl en boog of haal de Fred Flintsone in jezelf naar boven en lanceer een speer. Je kunt er zien hoe de mensen in de prehistorie woonden en zien wat voor huisdieren en planten ze hadden. De echte durfals dalen met een koplamp af in grot of proberen niet te verdwalen in het grote groene doolhof… Onder begeleiding van een archeoloog kun je vuursteen bewerken, vuur maken, een aardewerken bordje voor thuis kleien of prehistorische sieraden ontwerpen. En dat allemaal op de manier zoals ze vroeger ook deden. En als jullie er dan toch met het hele gezin zijn, hijs dan ook gelijk even iedereen in prehistorische klederdracht voor een hilarische foto voor thuis aan de muur. Echt, het Préhistomuseum is een origineel en buitengewoon museum voor zowel musealiefhebbers als kinderen die bij ieder museum gaan gillen dat ze het stom vinden. Ik weet zeker dat iedereen zich hier zal vermaken. Voor meer informatie over het museum kijk je hier.

We hebben dit artikel geschreven in samenwerking met België Wallonië Toerisme, maar de inhoud is 100% van ons. Ook komend jaar naar Luik  kijk dan even op walloniebelgietoerisme.nl want hier vind je nog veel meer leuke tips.