Als je kind gek is op dieren, dan is deze vakantie echt iets voor jullie

Van weinig wordt een kind zo blij als van modder en geitjes. Verblijf daarom deze vakantie op een boerderij in Oostenrijk en je kind heeft de tijd van z’n leven (en jij dus ook).

Waar doe je een dreumes, peuter of kleuter nou echt een plezier mee? Met geiten (bèèèèh!), koeien (boe!), tractors (vroem!), modder (lekker in springen), en hooi (om mee te gooien). Een kind op een boerderij is als een vis in het water. Wij gaan daarom zeker drie keer per week lammetjes aaien en konijnen voeren. Alleen zo jammer van die beteuterde gezichtjes als we weer op huis aan moeten…

Nu zijn er boerderijen waar je kunt blijven slapen, maar wat nou als je echt lang wilt blijven en liefst ook buiten Nederland? Dan moet je in Oostenrijk zijn. Heerlijk groen, niet al te ver rijden en ook nog eens betaalbaar. In Oostenrijk vind je maar liefst 2400 boerderijen waar je je vakantie kunt doorbrengen. ’s Morgens wakker worden met een kakelvers eitje bij de koffie en daarna met je kind op avontuur. Springen in het hooi, de dieren verzorgen en knuffelen, een ritje op de tractor, koeien melken, pony rijden: op de boerderij weten ze precies waar kleine vakantiegangers blij van worden. Niets moet, maar alles mag. En vies worden hoort er gewoon bij. Ik moet dan meteen denken aan de kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren. Bloemen plukken, verstoppertje spelen, pootjebaden in de beek… De ouders zijn in die boeken meestal nergens te bekennen en de kinderen creëren op de boerderij hun eigen paradijs op aarde. Vergeet indoor speelparadijzen en speelgoed op batterijen: in de natuur hoef je een kind niet te vermaken. En heb je weleens een peuter in een dirndl of lederhosen gezien? Schattiger dan dat wordt het écht niet.

Op het platteland is het gras groener en de lucht frisser, dus zelf kun je je batterij ook weer opladen. Even een versnelling lager en leven in het ritme van de natuur. Misschien kom je in een ligstoel onder de appelboom eindelijk toe aan dat boek dat al maanden op je nachtkastje ligt, of kun je wegdromen bij het uitzicht over Oostenrijkse bergtoppen. Meehelpen mag ook: koeien melken, bessen plukken, brood bakken of appels oogsten, en natuurlijk mag er tussendoor geproefd worden. In de omgeving is ook altijd wel iets te beleven, vooral als je van actie houdt. Wandelen, fietsen of een duik nemen in een bergmeertje: Oostenrijk staat bekend om haar natuurschoon.

Wat dacht je van een boerderij speciaal voor baby’s en kleine kinderen, waar kinderstoelen, babybedjes en potjes voor je klaarstaan? Ideaal, zeg ik. Hou je van biologisch, dan is een bioboerderij een goede keuze, en heb je een kind dat gek is op paarden, dan ga je natuurlijk voor de paardenboerderij. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Mijn persoonlijke favoriet is denk ik toch het chalet in de bergen, hoewel ik die misschien bewaar voor als de kinderen al iets groter zijn. In de tussentijd dan misschien maar met mijn vriendinnen een keer naar de speciale wijnboerderijen, waar je verblijft tussen de druivenranken. Behalve per categorie kun je trouwens ook per regio zoeken, dus bedenk van tevoren hoe ver je ongeveer wilt rijden en klaar ben je.

 

Gewoon een keer doen, zo’n vakantie op een Oostenrijkse boerderij. Als ze straks pubers zijn kun je altijd nog op een kameel de woestijn door, in een tuktuk zitten of wolkenkrabbers tellen in Abu Dhabi. Die dierbare herinneringen aan de Oostenrijkse bergvakanties neemt niemand ze meer af.

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Oostenrijk Toeristenburo, maar de inhoud ervan is 100% van ons. Lees meer over ons advertentiebeleid.

 

 

 

Geschreven door
More from Janneke Jonkman

20 heerlijke dingen die je kunt doen als je kind 3,5 is

Weet je wat een fantastische leeftijd is? Drie! Want met een peuter...
Lees verder