Als vier dagen per week werken fulltime wordt (wij zeggen JA!!!!)

09.10.2015 18:30

Vier dagen werken moet de nieuwe norm worden, zegt regeringspartij PvdA. Werkgevers moeten dan wel een goed salaris betalen voor een 36-urige werkweek. Zo houden mensen meer tijd over voor hun kinderen, familie en vrienden. Kom maar door, vindt Femke, die sinds de geboorte van zoon Max (2) vier dagen in de week werkt. Want het kan toch niet zo zijn dat we alleen maar aan het werk zijn en onze kinderen er maar een beetje tussen moeten proppen?

Steeds meer jonge moeders kampen met een burnout, zo wijzen de cijfers uit. Ze gaan weliswaar ietsje minder werken nadat er kinderen komen, maar hebben er nog steeds een fikse kluif aan om werk, opvoeding, huishouden en sociale verplichtingen te combineren. Waar is de vader in dit verhaal, zou je zeggen. Nou, die vader werkt in de meeste gevallen vaak nog gewoon fulltime en dus vijf dagen. De PvdA vindt nu dat een fulltime werkweek moet bestaan uit vier dagen van negen uur (36 uur in de week) en dat daar een fatsoenlijk loon tegenover moet staan. Ik zeg volmondig JA tegen dit voorstel.

Mijn man en ik zijn allebei vier dagen gaan werken toen Max geboren werd en ik zou het echt een crime vinden als dat anders zou zijn. Nu is hebben wij het geluk dat wij kunnen rondkomen van een parttime baan, maar voor heel veel mensen geldt dat niet. Vaak wordt er namelijk besloten dat één van tweeën (vaak de man) toch fulltime blijft werken. Vanwege het salaris of vanwege de arbeidscultuur (“Ik kan er niet mee aankomen dat ik minder wil gaan werken. Dat gebeurt bij ons op de zaak niet”, is een gevleugelde uitspraak van veel mannen). Als de norm wordt aangepakt, is dat probleem verleden tijd. Het plan van de PvdA zorgt er tegelijkertijd voor dat jonge ouders de kans krijgen de taken meer gelijk te verdelen. Vaak is het namelijk nog zo dat de vrouw net iets meer regeldingetjes oppakt dan de man, omdat zij nu eenmaal minder werkt. Maar omdat de druk op haar hoger wordt, gaat zij ook sneller onderuit.

Voor mijzelf kan ik zeggen dat ik heel blij ben met het feit dat mijn man en ik allebei de keuze konden maken om vier dagen te gaan werken. We zien onze zoon daardoor beiden drie dagen per week en dat vind ik een heel goede verdeling: vier dagen werken, drie dagen kind. En daarbij de mogelijkheid om alle andere dingen die belangrijk zijn in het leven ook te verdelen. Voor wie daar ook naar verlangt, maar er nu geen mogelijkheid toe ziet, is er met dit plan van de PvdA misschien een stapje in de goede richting gezet.

Lees ook: Moeders, gaat de werkvloer op! De kinderopvang wordt goedkoper!