Weekendje Antwerpen (waar de nanny’s wonen)

Antwerpen citytrip
Af en toe is er niks heerlijkers dan de auto vol te laden en een tripje te maken naar een leuke Europese stad, die niet al te ver rijden is. Femke nam man en kind onder de arm en reisde naar Antwerpen. Daar hebben ze dus nanny’s die je kinderen vermaken als je uiteten gaat. Fan-Tas-Tisch.

Toen ik nog geen kinderen had stonden tripjes met mijn man in het teken van luxe hotels, fijne restaurants (zonder kinderen), musea en shoppen. Dat is tegenwoordig anders: je moet je prioriteiten toch iets anders stellen als je met een peuter op stap gaat. Vooral omdat hij minder van bier (in het vlaams: bollekes) houdt dan jij.

Vandaar dat dit mijn tips zijn voor een succesvol weekend Antwerpen (van vrijdagmiddag tot zondagavond)

– Je rijdt in twee uurtjes naar Antwerpen (dan reken ik even vanaf Amsterdam), oké, maak er tweeënhalf uur van, omdat je je peuter tussendoor nog even wilt laten rennen op een parkeerplaats en omdat je nog ergens een broodje wilt halen

-Huur een heel huis via airbnb. Dat is ideaal. Als je een extra kamer hebt waar je de kinderen kunt laten slapen, terwijl jij en je man lekker kunnen netflixen, voel je je de koning te rijk. Daarbij is het een stuk goedkoper dan hotels en appartementen via de touroperators. Wij zaten met z’n drieen in een appartement in Antwerpen-Berchem voor 70 euro per nacht. Het parkeren kost er zo’n vier euro per vierentwintig uur. Als je, zoals wij in de winter gaat (en niet rondom de feestdagen) is het bovendien zo rustig dat je makkelijk met de auto het centrum inkunt. Wil je liever met het openbaar vervoer, check dan even www.delijn.be

-Wij kwamen vrijdagmiddag rond 13 uur aan, wat betekende dat Max meteen in zijn bedje kon en wij om drie uur met z’n allen richting het oude centrum togen om daar een wandeling langs de Grote Markt, Groenmarkt en de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal te maken.

-Het is een echte aanrader om ‘s avonds te eten in Sensunik (Molenstraat 69) een restaurant dat (let op!) nanny’s heeft die op een speelzolder je kinderen vermaken, terwijl jij beneden gezellig met je man een wijntje zit te drinken en uitkiest wat je wilt eten. Er is ook een kindermenu (onder andere spaghetti of kipfilet met huisgemaakte frietjes voor een euro of zeven). De menu-kaart voor volwassenen is een beetje gedateerd (het restaurant bestaat dan ook al 25 jaar) maar het frans piepkuiken wat mijn man en ik bestelden smaakte prima. Het feit dat de kok naar de speelzolder belde toen het eten klaar was, zodat Max gebracht werd op het moment dat het eten verscheen, maakte het geheel een buitengewoon euforische ervaring. Nadat Max drie frietjes had gegeten, werd hij weer naar boven gebracht en konden wij nog een dessert eten en een kop koffie bestellen. In complete harmonie.

– Op zaterdag is het leuk om naar het MAS te gaan (Museum Aan de Stroom). Met name vanwege het uitzicht over de stad. De tentoonstellingen verschillen per verdieping en zijn vrij kleinschalig opgezet, maar dat is niet zo erg, als je met een kind bent dat niet zo’n lange aandachtsspanne heeft. Voor Max waren de roltrappen die naar het dak (en geweldig uitzicht) leiden het allerleukst. Voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar is er momenteel een speurtocht onder de noemer Kapitein Massimiliaan en de vliegende Hollander. Via een kaart met opdrachten en weetjes word je een echte piraat!

-Lunchen kan heel goed bij het kindvriendelijke café Het Geluk aan het Theaterplein (de bar zit tegen theater HETPALEIS aan). Je kunt hier je kind laten spelen in een speelhoekje en soms staan de deuren naar de theaterhal open, zodat de koters fijn kunnen rennen, terwijl ouders een lekker broodje mozzarella kunnen eten en met een half oog de krant kunnen lezen. Voor twee euro heb je hier ook heerlijke dikke kinderboterhammen met hagelslag en ander beleg. Mocht je kind het nog even uithouden totaan zijn slaapje dan kun je hier in de buurt ook even lekker shoppen

-Na het middagslaapje is het echt tijd om even wat fijne Belgische winkels binnen te lopen, is het niet voor jezelf dan toch zeker voor je kind. Maak het niet te lang en loop alleen even het Lombardenvest af. Hier vind je Little Sienna (op nr 32) met merken als Tumnle ‘Dry, Kik kid en Petit Loui, Brussel (op 10) waar ze Kidscase verkopen , Fred&Ginger (op nr 54) en Bellerose Kids (op nr 62). Echt een genot om hier even rond te neuzen.

-‘s Avonds lekker eten bij Walrus (Jan van Beersstraat 2), aan een supergezellig pleintje (de Troonplaats) met een leuke koffiebar (Kolonel koffie), café Boogaloo en Ottavi0 (voor wie dol is op een ambachtelijke pizza). De bediening is hier heel fijn en het eten prima. Wij aten een stoofpotje met hertenrug en dat kreeg zeker een voldoende. Maar vooral de sfeer was hier enorm gezellig; het feit dat er aan de kinderen gedacht werd door een kindermenu, een speelhoek en een stapel kleurboeken, maakte het een heel aangename avond

-De zondag beginnen door lekker te struinen door de hoofdstraat van het Berchemse Zurenborg: de Cogels-Osylei. De straat staat bekend om zijn geweldige architectuur en er staan de meest prachtige (ook een beetje spookachtige protserige) huizen in bouwstijlen als jugendstil en neoclassicisme. Wanneer je de straat uitloopt en onder de spoorwegbrug doorloopt vind je daar een gedenkplaat met daarop het gedicht ‘Thuis’ van de dichter Herman De Coninck. Loop nog een stukje rechtdoor naar de Dageraadplaats. Een heel fijn plein met een voetbalveld voor de grotere kinderen en een speelplaats voor de kleinsten. Aan dit plein liggen heel wat fijne barretjes. Wij gingen brunchen bij Dafisj, alwaar ze heerlijke koffie schonken en zelfgemaakte notentaart hadden.

-Die middag, na Max’ slaapje, reden we weer terug naar Amsterdam. Daar kwamen we rond een uur of zes aan. Het was een heerlijke trip. Echt een aanrader.

Nog meer leuke uitjes? Ga eens een weekend naar Berlijn

Foto: iStock

Geschreven door
More from Renske

11 Dagelijkse momenten waarop je zeker weet dat je een peuter hebt

Het ene moment is het een schattige baby, het volgende moment zegt...
Lees verder