10 Domme dingen die alle kersverse ouders het eerste jaar doen

18.08.2022 06:00

Het is misschien een beetje vervelend om te zeggen, maar het is echt zo: alle jonge moeders en vaders doen domme dingen in het eerste jaar dat ze officieel ouder zijn. Helemaal niet erg hoor, het overkomt de besten. 

Dit zijn 10 domme dingen die elke ouder doet:

 1. Denken dat uitslapen niet werkt
  Elke doorgewinterde ouder weet: je moet zo snel mogelijk in het weekend een dag voor jezelf reserveren om uit te slapen. Al duurt dat uitslapen tot 14.56, Het. Is. Van. Levensbelang. Zaterdag voor papa, zondag voor mama of andersom. Hoe gesloopt je ook bent gedurende de week, die ene dag slaap je met oordopjes, een overdosis melatonine, een slaapmaskertje op zolder/in de kelder/de auto/een bunker in de buurt om waarlijk tot rust te kunnen komen.
 2. Te laat naar bed gaan
  Omdat je denkt dat het toch allemaal geen zin meer heeft. Maar dat is dus niet zo hè? Elke minuut slaap is er één. Dus ook tijdens die slome vergadering op je werk mag je best even een powernap doen, hoor. En Netflix is heel 2017 dus je mist niks.
 3. Te veel/weinig schepjes in het flesje flikkeren
  Zekers als je niet aan punt 1 doet en wel aan punt 2 gaat dit je overkomen. 120 cc, hoeveel schepjes ook alweer? Hè kut! Was ik nou bij 3 of 4? En… opnieuw.
 4. Advies van anderen serieus nemen
  Leuk voor Henkie dat wandelen heel erg hielp tegen krampjes en dat Marietje doorsliep toen ze drie dagen zielsalleen werd achtergelaten in d’r ledikantje, maar dat biedt geen garantie voor jouw kind. O komma o zelfs. Helaas heeft echt elke baby een eigen handleiding en elke ouder dient die van zijn eigen kind te leren lezen en begrijpen.
 5. Te veel/weinig kleren kopen
  Hangt je kast vol maatjes 50, blijkt de baby maat 44 te zijn en moet je alsnog met bloedspoed naar de kleine-babymaatjes-winkel (als je nu denkt welke is dat? Le Petit Bateau. Beste rompertjes ever, zeker die dun katoenen omslagrompertjes. En nee, helaas word ik niet gesponsord/betaald door Le Petit Bateau om dit te zeggen). Wat ook kan gebeuren: je koopt enthousiast een zomerpakje maat 62, terwijl je kind tegen die tijd allang in 68 zit.. Oeps!
 6. Standaard 1 item vergeten in de luiertas
  Vergat je de vorige keer een extra flesje water, dit keer zal je dat niet overkomen. Om de plaats van bestemming te bereiken met genoeg poeder, water, alles en tot de conclusie komen dat je geen speentje bij je hebt. ARRGHHH
 7. Je baby vergeten
  Ja, we kunnen we doen of het niet zo is, maar bijna elke ouder maakt wel mee dat-ie zijn baby ergens een keer vergeet. In de supermarkt, bij oma thuis, op de crèche. Het overkomt ons allemaal, ja ook jou! (en zo niet, dan komt dat later wel. In de speeltuin ofzo).
 8. Meer dan één ding per dag ondernemen
  De regel voor baby’s, dreumesen, peuters, kleuters, basisschoolkinderen en pubers geldt: één ding per dag. Dus óf naar de verjaardag van oma, óf naar de Efteling, óf naar de Chimpie Champ, óf uit eten in een chic restaurant, of bij vrienden langs, maar een combinatie van een deze dingen is vragen om problemen. Lees: een overprikkeld kind dat gaat kotsen/niet meer wil slapen/andere kinderen gaat meppen
 9. Heel. Erg. Je. Best. Doen. De. Perfecte. Ouder. Te. Zijn.
  Macrobiotisch-veganistische hapjes maken van eigen geteelde pastinaak, elke zaterdagmiddag een babyconcertmatinee bezoeken, je huis in babyvriendelijke kleuren verven. Heel leuk allemaal, maar het kost bergen energie en weet je? Over een paar jaar maakt het je toch allemaal geen kont meer uit of ze nou een rolletje Fruitella wegtikken of drie uur achter de iPad zitten, dus je kunt maar beter meteen een beetje relaxed doen.
 10. Je baby vergelijken met andere baby’s
  Of het nou gaat om een Consultatiebureaucurve, of om de buurjongen: jouw baby is uniek en doet dingen op zijn eigen manier. Dus hij gaat kruipen wanneer hij of zij eraan toe is, kletsen en stukjes brood eten in zijn eigen tempo. En groeien wanneer-ie wil. Kun jij heel gefrustreerd/onzeker/boos/angstig van worden, maar weet je: het komt allemaal goed met die baby’s. Echt.

En met jou ook (over een jaar of drie)

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.