10 moedertypen die je deze zomer tegenkomt aan het zwembad

07.07.2023 08:02
zwembad, moeder

Er zijn natuurlijk moeders die met hun kroost door Afrika trekken of op citytrip gaan naar Tokio, maar de meesten van ons zijn deze zomer ergens in Europa te vinden aan het zwembad. Want daar komen we namelijk helemaal tot rust. En zo niet, dan ontmoeten we er in elk geval lekker veel andere moeders, om ons vakantielief en -leed mee te delen. Bijvoorbeeld een van deze tien typen.

Lees ook: Brief aan alle perfecte moeder van Nederland

  1. De luie moeder. De luie moeder is de meest relaxte moeder van allemaal. Ze ligt met zoveel overgave in een ligstoel dat je zou zweren dat ze dit thuis alvast heeft geoefend. Onverstoorbaar bladerend in een tijdschrift (dat niet over moederschap gaat), terwijl er een of twee kinderen als luipaarden over haar heen liggen gedrapeerd die zich stierlijk vervelen, maar die laat ze gewoon liggen waar ze liggen, net zolang tot haar man zijn iPhone weglegt en iets van ‘ijsje’ roept, of ze toch maar uit zichzelf in het zwembad springen, waar ze ze met een half oog in de gaten houdt, terwijl anderhalf oog op haar tijdschrift blijft gericht.
  2. De actieve moeder. Tegenpool van de luie moeder. Zij snorkelt vrolijk door het zwembad met haar kinderen op haar rug, gooit hier en daar een bal of een kind de lucht in, gaat met ze achterstevoren van de glijbaan, en als haar kinderen uitgeput aan de kant liggen, trekt ze nog even vijftig baantjes. Of ze jogt rondjes langs het zwembad met een fitnesstracker om haar pols, verbaasd nagestaard door medemoeders. Al dan niet valt ze samen met:
  3. De magere moeder. Terwijl de meeste moeders gezellig mollig liggen te zijn in hun badpakken, of hun postpartum buikjes onder leuke tuniekjes verhullen (zijn ze nou weer zwanger, of lijkt dat maar zo?), kun je bij de magere moeder haar ribben tellen. Zouden die kinderen wel van haar zijn, of is ze toch de oppas? En als ze wel de moeder is, wat zou dan haar gouden zomertip zijn, een ijsvrij dieet, het overslaan van het toetjesbuffet, toch dat ijskoude zwembad in springen, of gewoon vakantiestress?
  4. De overbezorgde moeder. Deze moeder zit min of meer vastgelijmd aan haar kind, dat ze ofwel aan het wiegen is, ofwel aan het leren lopen, dan wel aan het fotograferen, in slaap zingen, voeren, of gewoon bewonderen. Ze heeft voor de zekerheid naast haar man ook haar (schoon)moeder meegenomen, maar zelfs als die allebei met het kind in de weer zijn, kijkt ze van een afstandje toe of er geen ongelukken gebeuren. Het kind doet intussen weinig anders dan krijsen omdat het eigenlijk helemaal niet zo veel heeft met zwembaden, noch met de drie lagen kleding die het aan heeft. Tegen het eind van de week ligt de overbezorgde moeder eindelijk uitgeput in een stoel te snurken, terwijl haar baby verderop bier, voetschimmels en mayonaise van de grond likt en bommetjes maakt in het pierenbadje.
  5. De stijlvolle moeder. De stijlvolle moeder zie je alleen in de verte voorbijlopen, want aan het zwembad liggen is nu eenmaal niet stijlvol. Met lang wapperend beach hair, gebronsde maar niet zonnebankbruine armen met door haar beeldige mini-me’s zelf gevlochten armbandjes, om haar nek een draagzak met bloedmooie baby bij wijze van accessoire, en een Brad Pitt look-a-like aan haar arm, is ze met lichte maar vastberaden hippe-sandaaltjes-tred op weg naar verantwoorde culturele uitstapjes die ook nog leuk zijn voor haar immer stralende kinderen. Nu maar hopen dat ze soms ook gewoon chagrijnig is, of dat Brad Pitt Duits blijkt te praten.
  6. De multitaskende moeder. Zit gewoon met haar laptop op schoot haar mail bij te werken, met het thuisfront te bellen en intussen een zomerjurk te breien, frisbeeënd met haar oudste en met een baby aan de borst. Vakantie is zó’n goed moment om achterstallige klusjes te doen.
  7. De tweelingmoeder. In de minderheid, maar als je er een spot, een bron van eindeloos vermaak. Vooral als haar man aan het zwemmen is en zij probeert twee dreumesen tegelijk niet recht op het zwembad af te laten kruipen, intussen vragen van willekeurige zwembadgangers beantwoordend over of het inderdaad een tweeling is, en zo ja, van welk geslacht, en hoe ze bevallen is en of ze het al dan niet druk heeft. Een oplossing is de tweelingzwemband, waarmee ze beide kinderen in het gareel kan krijgen, mits ze het dan niet op een blèren zetten omdat ze tweelingzwembanden eng vinden en het water te koud of ze het toch leuker vonden om recht op het zwembad af te kruipen.
  8. De kersverse moeder. Het leek zo’n goed plan, met de pasgeborene op vakantie en meteen even bijkomen van dat hele zwangerschaps, bevallings- en kraamgedoe. Daar lig je dan, in de schaduw met borsten die dwars door je veel te krappe bikini heen lekken, terwijl je man verderop met oververhitte baby in de draagdoek heen en weer ijsbeert. Nou ja, je bent wel lekker ontsnapt aan tante Truus die nog niet op kraamvisite is geweest.
  9. De moeder-to-be. Zij heeft het ogenschijnlijkst het meest relaxt, haar kind zit immers nog in haar buik en dus kan ze gewoon haar ogen dichtdoen! Je zou er als luie, multitaskende of kersverse moeder bijna jaloers van worden. Maar vergeet niet dat ze wel elke dag voor twee moet eten, wat helemaal niet lukt in verband met brandend maagzuur, en op je rug in zo’n plastic stoel liggen met het gewicht van een krat bier op je organen is ook niet zo ontspannen als het lijkt. Tel daar nog wat stemmingswisselingen, harde buiken en aambeien bij op, en je weet dat zij het hardst van iedereen vakantie nodig heeft.
  10. De doorgewinterde moeder. De doorgewinterde moeder hoef je niks meer te vertellen, want haar vijfde is inmiddels gearriveerd. Uit een bescheiden strandtas tovert ze als een ware Mary Poppins zonnebrandcrème, badlakens, zonnehoedjes, thermosflessen met voorgekookt water, zwemluiers, rijstwafels, melkpoedertorens, chips, tuitbekers met ranja, zwemvleugels, Super Soakers, opblaasbare waterscooters, haar telefoon en een koeltas met koud bier en sushi. Zo, nu iedereen als de sodemieter het zwembad in en kijken of er nog iets op Facebook is gebeurd.

Lees ook: Gespot in het park: 7 typen vaders