14 dingen die echt leuker zijn bij je tweede kind

09.03.2022 06:00
tweede kind, leuker

Je kent allerlei handige tips & tricks en je weet nu echt dat fases voorbijgaan – deze dingen zijn echt leuker als je je tweede kind krijgt.

Ik ben vast niet de enige die na de geboorte van baby 1 (inmiddels bijna 2) werd geplaagd door gierende onzekerheid. Want waarom kon ik mijn eigen baby niet stil krijgen en hoe wisten al die andere moeders toch precies wat ze moesten doen terwijl ik geen enkel idee had? Hoe anders is het nu, bij baby 2 (4 maanden). Niet dat ik nu alles weten – integendeel – maar ik maak me gewoon wat minder druk. En zo zijn er nog veel meer dingen die echt leuker, makkelijker en beter zijn als je je tweede kind krijgt.

Lees ook: 12 dingen die je bij je tweede kind héél anders doet dan bij de eerste

 1. Je weet al wat een leukerd je gaat krijgen en dus is je zwangerschap veel minder abstract. Liep je bij baby 1 nog rond met een ‘we zullen het wel zien’-gevoel, deze keer weet je al precies hoe het voelt als mini-you die nu nog gezellig tegen je organen zit te trappen, straks in je armen ligt.
 1. Met een beetje geluk is je bevalling makkelijker. Herhaal: met een beetje geluk…
 1. Je realiseert je dit keer pas echt wat een luxe een kraamverzorgster is en dus geniet je schaamteloos en optimaal van middagslaapjes en fruithapjes.
 1. Oké, ook deze keer zat de gebruiksaanwijzing er nou niet bepaald bij, maar je hebt wel een paar tips en tricks geleerd en dus handle je nachtelijke huilpartijen en vastzittende boertjes net even beter.
 1. Die gierende onzekerheid van de eerste keer is een tikkie minder. Je hebt namelijk al een ontzettend goed gelukt exemplaar rondlopen, dus tussen alle dingen die je ongetwijfeld helemaal niet handig aanpakt, heb je er ook een paar goed gedaan.
 1. Je weet nu dat het cliché toch wel waar is: het gaat snel. Erg snel. Dus besluit je boven op je baby te gaan zitten en je bewijsdrang als huisvrouw van het jaar maar even te laten varen. Trouwens met twee kinderen is een totaal opgeruimd huis toch een utopie.
 1. Het is een fase, weet je nu. Krampjes, sprongetjes – voelde het bij baby 1 alsof er geen eind kwam aan dit soort ellendigheidjes, bij de tweede weet je dat het weliswaar lijkt alsof het drie jaar duurt, maar dat zo’n fase uiteindelijk dus best wel weer snel voorbijgaat.
 1. Je weet nu dat je toch niks gaat doen met die 492 foto’s die je van het eerste lachje van baby 1 maakte. Bij de tweede hang je niet hysterisch met de telefoon boven de box, maar maak je één foto en geniet je – let op, cliché – meer van het moment zelf.
 1. Je doet niet meer aan uitspraken als ‘straks leert-ie nooit om in z’n eigen bedje te slapen’ of ‘ja, maar volgens het schema is het nog geen tijd voor de volgende voeding’. In plaats daarvan slaapt je baby gewoon lekker in de box/ draagzak/ op je arm en geef je eten als-ie honger heeft, niet als het schema zegt dat het wel of niet zover is. Wel zo relaxed.
 1. Je weet dat de borstvoeding in het begin geklooi is, maar dat dat uiteindelijk beter wordt. Of niet, maar dat je echt geen ontaarde heksenmoeder bent als je besluit over te gaan op de fles.
 1. Je hebt je eerste kind ter entertainment van de baby. Werkt beter dan welke muziekmobile dan ook.
 1. Je rijdt ook nu die eerste keer nog steeds verteerd door schuldgevoel weg bij de crèche, maar dan denk je aan hoe leuk je oudste het er altijd heeft en voel je je geen gruwelijk ontaarde moeder dat je je baby achterlaat in de handen van vreemden.
 1. Je verdoet geen tijd meer aan het introduceren van prachtig blankhouten speelgoed waar je baby dan wel dreumes toch niet naar gaat omkijken, maar grijpt gewoon meteen naar het felgekleurde plastic waarvan je inmiddels de hitgarantie kent.
 1. Je negeert al die goedbedoelde maar o zo onzeker makende adviezen gewoon. Ja, tante Nel, ik weet dat jullie in 1843 de wieg gewoon in de bijkeuken parkeerden om zelf rustig te kunnen slapen, maar ik pak het toch net even anders aan. Dat heeft bij de eerste toevallig ook erg goed uitgepakt.

Lees ook: Zoooo moe dat je zelfs een toffe stedentrip wil cancelen? Met deze 5 tips ga je toch