Agendaseks is beter dan geen seks… Dus ga maar vast plannen!

04.06.2022 18:00

Net als je lekker tegen elkaar aankruipt, begint er iemand onder de 1 meter 50 te huilen of door je slaapkamer heen te lopen. Stefanie Hoogland geeft tips voor ouders die graag hun seksleven weer een boost willen geven. 

LEES OOK: Waarom jonge moeders niets hebben aan standaard seksadviesjes

Toen jullie elkaar net kenden, konden jullie niet van elkaar afblijven. Jullie hadden romantische etentjes en dansten onder de sterrenhemel. De seks duurde tot aan het ochtendgloren. En nu? Je leeft een beetje langs elkaar heen. Sinds de kinderen er zijn gaan jullie op in de drukte van de dag. Als jij thuiskomt van je werk, gaat je partner sporten en als hij thuiskomt, ben jij net weer wat werk aan het inhalen.

Jullie huis lijkt wel een weerhuisje: als de één binnen is, dan is de ander buiten. Je spreekt elkaar weinig meer. Je weet soms meer van je collega’s dan hoe het op zijn werk is. En de seks laat ook te wensen over de laatste tijd. Je bent al blij als je in je bed ligt en jullie elkaar nog even diep in de ogen kunnen kijken. Geef jezelf een break.

LEES OOK: Een bevredigend seksleven na de bevalling: zo doe je dat

Bijna één op de drie stellen gaat tegenwoordig uit elkaar. En vaak juist als er nog jonge kinderen zijn. Als jonge ouders met allebei een baan heb je veel te regelen. Je loopt het risico als het ware ‘over te gooien’ met huishoudelijke taken en de kinderen zodat alles in ieder geval maar door blijft draaien. Je kunt dit samen niet heel lang volhouden zonder langs elkaar heen te gaan leven. Uit elkaar groeien is een van de belangrijkste redenen waarom stellen uit elkaar gaan.

Het blijft belangrijk om, hoe dan ook, tijd voor elkaar te blijven maken: met jullie tweetjes is het tenslotte begonnen. Uiteindelijk zijn jullie ook weer samen als de kinderen eenmaal de deur uitgaan. Wil je het samen leuk houden dan blijft het zaak om tijd met elkaar door te brengen. Om samen een weekend weg of uit eten te gaan, moet je wel het een en ander regelen.

Vind je dat te veel gedoe? Bedenk dan maar dat je bij een scheiding nog veel meer samen moet regelen.

Tips:

  1. Plan bewust tijd met elkaar. Een weekend weg is natuurlijk heerlijk, maar het kan ook op andere manieren. Plan in ieder geval één avond in de week vrij voor elkaar en doe iets waar jullie samen zin in hebben.
  2. Seks op afspraak vind je niet romantisch? Agendaseks is beter dan geen seks! Tijd inplannen voor elkaar, geeft aandacht voor elkaar. Je kunt ook wachten tot jullie spontaan allebei zin hebben tussen de poepluiers, flessen en werkafspraken door. Maar dan kun je wachten tot je een ons weegt of tot één van jullie beiden misschien een ander heeft.
  3. Benoem tijd met elkaar ook echt als tijd met elkaar, en doe ondertussen geen andere dingen. Als je samen een film kijkt of uit eten bent, is het niet handig om steeds je social media te checken of ieder telefoontje aan te nemen:‘De vrijdagavond is van ons. De kinderen krijgen kindvriendelijk, makkelijk en gezond eten en gaan op tijd naar bed. Daarna gaan wij uitgebreid samen koken en eten. We praten dan bij voor de hele week waarin we elkaar vaak minder zien door onze werkritmes. Die vrijdagavond is echt heilig voor ons. Zonder TV, telefoon en afspraken. Heerlijk!’ – Susan, zelfstandig loopbaanadviseur en moeder van een zoon en een dochter.‘Al die uren die ik heb zitten lezen in de Vijftig-Tinten-trilogie. Ik heb ervan genoten! Al zou ik die tijd ook wel eens aan mijn eigen man mogen besteden.’ – Kelly, verkoopster en moeder van twee zoons