Effecten van kinderen op je relatie (had jij ze aan zien komen?)

04.01.2023 18:00

Vergeet de seven-year itch, vanaf het moment dat je ouder wordt jeukt het gewoon iedere dag. Waarom? Omdat een kind op zijn zachts gezegd ‘nogal’ wat effecten heeft op je relatie. Namelijk deze. 

LEES OOK: Jonge ouders! Ga eens per twee weken samen uit om je relatie goed te houden!

1. Je herkent je eigen man niet meer
Ja, die ongeschoren man met die kreukelblouse aan, wallen tot op zijn knieen. Die man die je glazig aankijkt als je vraagt of hij vandaag de kinderen ophaalt. Dat is hem. Joúw man.

2. Valentijnsdag valt voortaan op 14 april (mei, juni…)
Grote kans dat jij je bloemen of chocolaatjes nog niet hebt mogen ‘cashen’. Een “Sorry lieverd, het is ook zó druk nu die kleine er is…” te horen hebt gekregen. Met een beetje geluk stond daar op Valentijnsdag dan wel weer een of ander hartjesknutselwerkje van je kleintje tegenover.

3. Een avondje uit moet weken van tevoren, schriftelijk worden aangevraagd (in drievoud)
Spontane acties zijn er niet meer bij. Ook een avondje uit moet nu geplánd worden. En als je veertienjarige oppas op het allerlaatste moment besluit dat háár feestje belangrijker is, zul je alsnog opa en oma in moeten schakelen. En de ongevraagde opvoedadviezen na afloop op de koop toe moeten nemen…

4. Het gaat alleen nog maar over… de kinderen
En dan ben je eindelijk een avondje de deur uit en gaat het, juist ja, alleen maar over de kinderen. Wat waar hád je het ook alweer met elkaar over, in het pre-kindertijdperk???

5. Na een avondje uit val je gewoon in slaap
Van tevoren maak je allerlei wilde plannen, maar eenmaal thuis verwissel je dat spannende setje snel voor je comfy Hema onderbroek. Val je gewoon keihard in slaap. Je hebt tenslotte zowaar drie wijntjes op, en bent inmiddels niets meer gewend.

6. Alles moet vlug!
Komt het dan eindelijk toch van, dan moet het vooral vlug! Ouders hebben maar 17 minuten per dag voor zichzelf, en in die tijd moeten we volgens mij ook nog naar de wc. Bovendien staat er voor je het weet weer een kind aan de slaapkamerdeur te rammelen. ‘Wat jullie daar toch aan het doen zijn?’ ‘O, papa was de autosleutels weer eens kwijt, en die liggen hier vast ergens in het bed…’

Krista Okma is pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen en auteur van diverse opvoedboeken. www.kristaokma.com 

LEES OOK: Dit zijn de redenen waarom porno kijken goed is voor je relatie