Fuck die borstvoedingsfoto’s! Want nou weten we het wel

06.06.2020 18:30

Je wordt ermee doodgegooid op social media: foto’s van borstvoedende vrouwen op de meest bizarre plekken. Want borstvoeding moet uit het verdomhoekje komen en genormaliseerd worden. Dus: alle voedende vrouwen aan de brelfie! Vala wordt er een beetje moe van.

Grab your torches and pitchforks ladies, hier is een borstvoedingsartikel. Laat ik daarom dit keer gewoon maar begínnen met de disclaimer, dan hebben we dat gehad. Néé, ik ben dus niet tegen borstvoeding. Ja, ik vind dat je je kind mag voeden waar je wilt. En nee, er hoeft van mij niet eens een dekentje overheen. Laat die borsten lekker wapperen, of het nou thuis, in een restaurant, of voor mijn part in de Media Markt is, ik vind het allemaal prima. Power to the breast, laat het vloeibare goud maar stromen, ik ben helemaal on board. Maar moet er nou echt óveral een brelfie van gemaakt worden?

LEES OOK: 10 Dingen die  ik echt ga missen aan borstvoeding (en 5 waarvoor dat zooo niet geldt).

Boobies for president

Ik kan mijn timeline niet bekijken, geen ouderschapswebsite bezoeken, niet inloggen op Instagram, zonder dat de borsten me om de oren vliegen. Vergezeld van juichende teksten als ‘This mom breastfeeds at her own wedding like a boss!’, of ‘Hulde: moeder voedt haar baby bij -10 op de skipiste!’. Want: we moeten eens normáál gaan doen over borsten, ja! Free the boobies! Boobies for president! Dus gaan moeders tegenwoordig borstvoedingsfoto’s maken op de raarste plekken, om aan iedereen te laten zie hoe enorm normaal het allemaal is. En zien we daarom opeens overal borsten: op de snelweg, op bruiloften, bij de visboer, tijdens de marathon, je kunt het zo gek niet bedenken, of de borsten worden uit de beha’s getrokken. En op social media gegooid. Alles voor de emancipatie van de borsten en de melk die daaruit vloeit.

Geen normalisering, maar absurdisering

Naast dat je je kunt afvragen of het met de normalisering van de borstvoeding eigenlijk wel zo triest gesteld is (want na alle ‘breast is best’ propaganda van de afgelopen jaren weet iedereen ondertussen wel dat borstvoeding geven eigenlijk een must is wil je een beetje fatsoenlijke moeder zijn, en moet je wel met heel goede argumenten komen als je in een restaurant een flesje en een poedertoren tevoorschijn haalt), is overdrijven ook een vak. Hoezo flap je je borst even uit je bruidsjurk terwijl meneer pastoor je huwelijk staat in te zegenen? Waarom laat je je man je je baby toewerpen op het parcours van de marathon van New York en ren je vervolgens als mobiele milkshake verder? Ik vind dat geen normalisering van de borstvoeding, ik vind dat absurdisering. Want kom op, voeden op een skipiste terwijl de ijspegels aan je tepels hangen, dat ís niet normaal.

Extremen opzoeken

We wéten het: jullie borstvoeden en ja, jullie zijn geweldig. Bazen zijn jullie. Applaus voor jezelf en dat jullie kindjes er maar wel bij mogen varen. Maar ga nu maar weer gewoon lekker thuis op de bank zitten voeden, waar het warm is en comfortabel. En nee, ho ho stop, nu niet gelijk beginnen te schreeuwen van: “Zie je wel! Jij vindt ook dat niemand het mag zien!” Dat zég ik niet. Wat ik zeg is dat normaliseren niks te maken heeft met extremen opzoeken. Je kind voeden terwijl je een marathon aan het rennen bent, dat is best extreem. Dat hoeft helemaal niet. Sterker nog, het is zelfs best belachelijk. En zo ziet het er ook uit, dus in plaats van een moeder die borstvoedt en daarmee een keus maakt die haar goed recht is, ben je dan die voedingsgekkie op Facebook. Ook al staat erbij dat je een ‘boss’ bent.

Borstvoeding geven is heel gewoon, dus laten we er dan ook niet zo gek over doen. Er zullen ongetwijfeld nog steeds mensen zijn die vinden dat je je kind niet in het openbaar mag voeden. Maar weet je wat: fuck them. Je hoeft de haters van deze wereld niet te overtuigen, want ze gaan hun mening toch niet veranderen. Ook niet als jij heel oncomfortabel gaat staan voeden bij de kassa van de Albert Heijn. Daar wordt borstvoeding niet normaler van. Mag je dan nooit een foto van jezelf maken tijdens het voeden? Natuurlijk wel. En mag je die dan op social media plaatsen? Ga vooral je gang. En als jij je kind wilt voeden tijdens de openingsdans op je huwelijk, dan mag je dat ook helemaal zelf weten. Maar het hoeft niet allemaal in iedereens tijdlijn. Want je mag daarmee dan waarschijnlijk wel viraal gaan, maar normaal wordt het er echt niet van.

LEES OOK: Sterke (en hilarische!) reclame: als mannen borstvoeding zouden geven.