Red je relatie: neem meer ‘koffiepauzes’

27.06.2020 18:30

Annemieke ergert zich groen en geel aan haar vriend die zich zo’n 30 keer per dag met een kop koffie en z’n telefoon in de WC opsluit. Totdat ze het zelf ook gaat doen.

Mijn vriend sluit zich gemiddeld 30 keer per dag in de WC of slaapkamer op. Telkens wel tien minuten lang, onder het mom van ‘koffiepauze’. Met telefoon en koffie, maar helaas zonder jankende peuter. Want daar zit ik dan mee opgescheept. En dat is fokking vervelend.

‘NU! EVEN! NIET!’

Naast fokking vervelend, is het ook uitermate onrechtvaardig. Als ik ‘m op zijn laffe vluchtgedrag aan probeer te spreken, zegt K. dat ‘ie gewoon naar de WC moet. Gelul. Plassen kun je in één minuut gedaan hebben en als je echt dertig keer per dag moet poepen dan moet je nu meteen naar de MDL-arts. Mijn vriend zegt daarop dat hij soms behoefte heeft aan momentje voor zichzelf. Even in rust koffiepauze wil. Even mindless door z’n newsfeed scrollen zonder een peuter waar ‘ie op moet letten. Ja hallo hé, en ik zeker niet?! Ik ben zo erg aan koffiepauze toe dat ik verdomme net zo opgefokt ben als Sjors de manager uit de Cup-A-Soup reclame. ‘NU! EVEN! NIET!’, maar dan al om 5 over 7 ‘s ochtends in plaats van 4u ‘s middags. Ik wil ook even een momentje voor mezelf. ‘Nou, dan doe je dat toch?’ is K.’s nonchalante reactie.

Mama eist me-time

Dus doe ik dat vanaf nu ook, me-time opeisen. Verdwijn ik met een goed boek naar de slaapkamer onder het mom van ‘Ik moet even naar de WC hoor’. Geniet ik daar van een stuk chocolade in plaats van het in mijn mond te proppen in de halve seconde dat Zoë niet kijkt. Gebruik ik voor het eerst in anderhalf jaar weer conditioner en haarmasker en scrubzout en bodycrème, waardoor douchen een halfuur duurt in plaats van vijf minuten. Negeer ik het gedrein en gejank uit de woonkamer en ga ik lekker verder met m’n wenkbrauwen epileren of m’n nagels lakken of languit op bed liggend m’n boek uitlezen, want mama heeft nu even koffiepauze. Ha! Wat mijn vriend kan, kan ik ook. Kinderachtig? Vast wel.

Sneaky of slim?

Gemene trut die ik ben, kies ik momenten waarop ik weet dat mijn dochter meestal compleet gaat flippen (als ze een uurtje wakker is, net voor haar middagslaapje, net voor het avondeten) om mijn momentje voor mezelf te houden. En roep ik heel sneaky dingen als: ‘Oh, trouwens, ze heeft nog niet ontbeten. Voer jij d’r even?’, ’Volgens mij is die broek nat. Kleed jij d’r even om?’ of ’De zon schijnt en ik ga dadelijk met Zoë wandelen. Crème jij d’r alvast even in?’, net voordat ik de deur van de slaapkamer dicht doe. Zo krijg ik niet alleen meer rust, maar ook voor elkaar dat K. meer doet. Slim! Waarschijnlijk nogal achterbaks van me, maar sorry hoor: naast mijn gewone werk doe ik nog steeds de borstvoeding, alle nachtshifts, tweemaal daags de worsteling om peutertanden te poetsen en elk bad, dus mag ik misschien ook heel even tijd voor mezelf?

Redding van de relatie. Of toch niet..?

En weet je wat? Het is heerlijk. OK, ik schaam me een beetje dat ik die tijd gebruik om te relaxen en niet om bijvoorbeeld de WC schoon te maken, de vloer te stofzuigen of de was op te vouwen (allemaal dingen die veel belangrijker zijn dan wat er in de nieuwste Linda. staat), maar ik voel me wel meer zen. Hoor ik gekrijs, dan haast ik me niet meer naar de plek des onheils, maar denk ik ‘Dat lost K. wel op’ en blijf ik rustig op bed liggen. Na een week voel ik me bijna weer mens in plaats van moeder. Ik kan iedere mama aanraden minimaal 30 koffiepauze’s per dag te nemen. Om te onthaasten. Even op te laden. Even tot jezelf te komen. Het is waanzinnig goed voor je humeur, wat ook weer een positieve invloed heeft op je relatie. Ik krijg bijna weer zin in seks. Klein probleempje: mijn compleet overstresste vriend is inmiddels doodop en zegt dat ‘ie continu hoofdpijn heeft…

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: 9 Ideale me-time momenten waarvan je het bestaan niet vermoedde

Bekijk ook: Koffie abonnementen en welke koffie voor jou het beste is