Geluksgevoel: hoe vaak overkomt dat je?

25.07.2015 17:30

Femke is nogal een piekeraar. Iemand die zich elke dag over alles zorgen maakt. Net als (bijna) iedereen is zij natuurlijk ook op zoek naar geluk. Alleen…het lijkt soms zover weg. Hoe vaak komt geluksgevoel nou echt voor?

Geluksgevoel: het is soms maar een moment van een paar minuten. En vaker nog een herinnering. Dat je denkt: tóen was ik gelukkig, maar op het moment zelf amper doorhad dat dat zo was. Het liefst willen we allemaal altijd gelukkig zijn, maar het leven van alledag maakt ons dat niet heel makkelijk.
Rekeningen, stress op werk, afspraken die mislopen, irritaties met je partner, financiële zorgen, kleine of grote problemen rondom de kinderen…het zijn allemaal dingen die je van je apropos brengen. Die ervoor zorgen dat je met een kleine knoop in je maag rondloopt. Vaak is het zelfs zo dat het ene probleem zich heeft opgelost en dat er dan wel weer iets anders opduikt. Of dat je even volledig zonder problemen je leven kunt leiden, maar dan weer bang bent dat er binnenkort iets problematisch staat te gebeuren.
Is dat vrouwen eigen? Of geldt dit alleen voor mij?

Ik merk dat ik het moeilijk vind om me over te geven aan mooie momenten, omdat ik altijd met mijn hoofd in de toekomst leef. Wat moet er nog gebeuren? Is dat wel geregeld? Zullen we straks nog even…? Houd je wel rekening met…?
Heel soms ben ik er volledig vrij van… van al die zorgen op mijn schouders. Zoals laatst. In Noordwijk aan Zee. Reinier en ik liepen met Max over het strand richting de zee. Het was avond en de zon hing laag. Max was uitgelaten als een hond en rende met zijn kleine voetjes het water in. Telkens als er een golf kwam rende hij voor de golf uit het strand op. Zijn broek werd nat, hij viel, zijn shirt werd nat en we kleedden hem uit. Uiteindelijk ging hij languit liggen en liet hij de golven over zich heen komen. Een voorbijlopend bejaard echtpaar stond stil en keek glimlachend naar ons kleine mannetje.

Ik besefte dat ik alles had.
Heel even piepte het gevoel van onbezorgd geluk om de hoek.

Vijf minuten later maakte ik me al weer druk om de boodschappen.

LEES OOK: Wat te doen als je je huwelijkscrisis overdag wilt uitpraten (in het bijzijn van 2-jarige)