Waarom moederdag uit bizarre misverstanden bestaat (en dit willen we écht)

11.05.2014 05:20
moederdag kado's die een moeder echt wil hebben

Het is dus een ontzettend groot misverstand dat moeders op moederdag om 7 uur gewekt willen worden door kinderen met een tekening en versgeperste jus. Als je dan toch dit tuttige Kruitvat-feestje wilt vieren doe het dan zó. 

Het is de tweede zondag in Mei: moederdag! Elk jaar is dit de dag waarop moeders over de hele wereld door hun mannen en kroost bedankt worden voor hun dagelijkse goede zorgen. Meestal komen deze bedankjes in de vorm aan van een (veel te vroeg) klef croissantje op bed en een knutselwerk waar je ruimte voor moet zoeken op de vensterbank. Natuurlijk zijn wij heel blij met deze presentjes. Maar wil je ons echt laten weten hoe zeer je ons waardeert? Let dan goed op. Deze dingen willen alle moeders namelijk eigenlijk écht voor Moederdag.

Les 1: stuur die kinderen weg!
Één ochtend in het jaar niet wakker gemaakt worden door de kinderen, of opstaan omdat het moet (en ze anders je huis afbreken). Je nog een keer kunnen omdraaien terwijl je man eruit gaat. Tot tenminste 09:30 is de ouderlijke slaapkamer verboden terrein voor iedereen.
N0g beter: stuur ze al op zaterdag (of vrijdag) naar opa & oma

Les 2: laat ons in godsnaam voor 1 x: Ongestoord  Opstaan
Een lange douche nemen, de tijd hebben om kleding te zoeken die bij elkaar past en ongestoord je haar en make-up te doen, zonder ondertussen de kinderen te hoeven aankleden, ontbijt te moeten maken of iemand achterna te hoeven zitten omdat ze hun tanden niet hebben gepoetst. Dat je in de spiegel kijkt en er uitziet zoals de bedoeling was.

Les 3: ontbijten zonder stukken pap in ons haar
Dat je beneden komt en rustig kan ontbijten. Het is al voor je klaargezet: croissantje, toast, gekookt eitje, groene smoothie. Je man heeft al met de kinderen ontbeten en die zitten inmiddels braaf te spelen. Hij schenkt net een heet kopje koffie voor je in. Misschien kan je zelfs wel even de krant lezen..

Les 4: onbeperkt beeldschermen
Controle over je eigen Ipad, zonder hem na een kwartier kwijt te raken zodat er Angry Birds gespeeld kan worden. Mailtjes beantwoorden aan de keukentafel, en niet stiekem ergens waar je kinderen niet kunnen zien dat je hun favoriete speelgoed te voorschijn hebt gehaald.

Les 5: winkelen/naar een museum
Een middag voor jezelf: je man en kinderen gaan een paar uur de hort op, waardoor jij de hele middag voor jezelf hebt. Heerlijk een paar uur ongestoord winkelen/wijn drinken met je beste vriendin (wiens man natuurlijk ook met de kinderen op stap is)/mailtjes beantwoorden/Netflix kijken. Wanneer was je laatste keer dat je een aflevering van iets kon kijken zonder hem ook maar een keer stil te hoeven zetten?

Les 6: écht lekker eten
Avondeten wat jíj lekker vind. Het hoeft niet in een restaurant te zijn (mag wel!). Maar een avond geen vissticks, pannekoeken of pizza. Echt eten, met meer groente dan alleen komkommer. En je kinderen vinden het nog superlekker ook! Voortaan willen ze niet meer anders.

Les 7: een film voor volwassenen
‘s
avonds in de bioscoop, of gewoon thuis op de bank, een film kijken die je al een hele tijd wilde zien. Eentje met echte acteurs erin, en niet met geanimeerde dieren of pratende auto’s. 

Les 8: niet zeiken bij het naar bed brengen
Een helemaal soepel verlopend avondritueel: wanneer hun bedtijd aanbreekt gaan je kinderen zonder morren hun tanden poetsen en hun pyjama’s aandoen. Precies op het juiste tijdstip liggen ze in hun bed. Braaf luisteren ze naar het voorleesverhaal, en zeuren niet om nog eentje. Binnen de kortste keren ben je weer beneden, en heb je nog energie over. En een hele avond met zijn tweeën(!).

Les 9: oké dan, kom maar op met die zooi
Toch stiekem ook wel die presse-papiér/tekening/beschilderde bloempot die je kinderen de week daarvoor op school hebben gemaakt. Moederdag (en je vensterbank) zijn niet compleet zonder minstens een knutselwerkje.