Voor deze 9 moedertypes heb ik oneindig veel respect

11.05.2022 06:00
Voor deze 9 moedertypes heb ik oneindig veel respect

Ze doen het maar mooi in hun eentje, of hebben er wel zes, of zien er elke dag weer uit om door een ringetje te halen: deze dames zijn de BOM. En, wat voor moeder ben jij?

Lees ook: Twaalf heerlijke inzichten van een vader, om van te leren en om te lachen.

 1. De doe-het-zelver
  Ooit had ze verkering, maar toen ze de veertig naderde bleek ze vrijgezel-met-rammelende-eierstokken. En dus besloot ze het alleen te doen. Monter, met een vriezer vol eten, een uitgebreid takenpakket voor helpende familieleden en een fris gemoed, slaat ze zich door de Tropenjaren. Dit is wat ze wilde, waarnaar ze verlangde, haar grootste droom. Dus over slapeloze nachten zul je haar niet horen, laat staan over ‘drukdrukdruk’.
 2.  De lamaarwaaiemoeder
  Ze heeft vlekken op d’r shirt, haar kinderen lopen erbij als de Stampertjes, haar huis ziet eruit als Villa Kakelbont, ze heeft geen idee wat de laatste opvoedtrends zijn, laat staan wat er gebeurt op het gebied van de mode want: ze vindt het allemaal wel best, zo. Omdat ze zichzelf niet van alles oplegt is ze verrassend grappig en opgewekt. En zijn haar kinderen simpelweg gelukkig.
 3. De creabeamoeder
  Het maakt niet uit hoeveel buurtkinderen er op bezoek komen, schuif maar aan en pak een stuk klei. Want ook voor knutselen geldt: hoe meer, hoe gezelliger. Problemen met hoe lang haar kinderen schermpjes mogen kijken heeft ze niet, want die heeft ze niet in huis. Wél doet ze aan speurtochten door het bos, mozaïeken met schelpjes, en is haar huis één gezellige kakafonie van kinderkunst.
 4. De modellenmoeder
  Ook na twee, drie kinderen ziet ze er altijd nog uit om door een ringetje te halen. Met een strakke buik, hoge hakken, los haar en… oorbellen? Ja, zelfs oorbellen, die blijkbaar niet uit haar oren worden getrokken. Och, wat is ze knap! Geen greintje grijs/wal/kale plek/platte moekebil valt er bij haar te bespeuren. En ze durft het hoor: ze draagt een strakke spijkerbroek. Een witte!
 5. De zenmoeder
  Haar kinderen blijven prima uren rustig zitten in een restaurant, en aan schreeuwen/rondrennen/jengelen doen ze niet. Moeten ze wel gecorrigeerd worden, stapt moeders er gedecideerd op af om op rustige fluistertoon te zeggen: ‘Ja, Jelle, we hadden toch afgesproken dat niet meer te doen?’ Waarop het kroost buigt en uit zichzelf ‘Sorry’ lispelt.
 6. De drieplusmoeder
  Drie kinderen, dat kan ik in mijn hoofd net aan. Maar vier, vijf, zes? Een moeder van een drieling en tweeling zei eens tegen me op mijn verbijsterde vraag hoe ze dat deed: ‘Ik run geen familie, ik run een bedrijf’. Kudoos voor iedereen die een bedrijf Kind BV runt. Elke. Dag. Weer.
 7. De carrièretijger
  Ze maakt met gemak weken van 60 uur, gaat helemaal op in haar passie, en weet daarnaast nog genoeg energie te produceren om in de resterende tijd quality time met haar kinderen te hebben. Geen berg is haar te hoog, voor alles is een oplossing. En met de nodige powerrrrr vecht ze zich ondertussen ook nog haar weg naar de top. Glazen plafond? Je maakt een grapje, zeker.
 8. De betrokken vader
  Nee, geen moeder, maar toch wil ik ‘m hier even noemen: de lieve, betrokken vader die er altijd is voor zijn kinderen. Lekker met ze stoeit, ze in bomen leert klimmen, op avontuur gaat. Niets sexier dan een man die voor zijn kinderen zorgt én daar zelf nog plezier aan beleeft, ook. Blijft hij zelf ook lekker jong van. Roarrr!!!!
 9. En tot slot: alle moeders die niet in bovenstaande rijtje staan, maar die elke dag weer alles uit de kast trekken om die koters een liefdevol bestaan te geven, veilig en geborgen, en ze te voorzien van tools waar ze hun latere leven profijt van hebben. Dikke pluimen voor ons allemaal!!!

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.