We hebben het meest kindvriendelijke paradijs van Europa gevonden: Steiermark

26.06.2018 10:25

Vergeet het strand en het zwembad (denk: zonnebrandcrème-worstelingen, oververhitte kinderen, en dreumesen die richting de zwembadrand kruipen als jij even niet oplet), nee, de bergen, dáár moet je zijn om tot rust te komen. En dan vooral in de deelstaat Steiermark, daar is echt álles ingericht op kinderen.

Steiermark is de op één na grootste én de groenste provincie van Oostenrijk, en het landschap gaat er van licht heuvelachtig tot bergachtig. Is het je weleens opgevallen dat kinderen die in de natuur spelen eigenlijk geen speelgoed meer nodig hebben? Grote kans dat dat in Steiermark gaat gebeuren. Je kind kan zich vergapen aan de indrukwekkende bergtoppen, donkere bossen, bloeiende almen en mooie wijnbergen, en na zoveel frisse lucht valt het ’s avonds geheid als een blok in slaap. Kun jij mooi even een goed boek lezen, als je tegen die tijd niet zelf al rozig onderuitgezakt op de bank naar dromenland bent vertrokken.

© Steiermark Tourismus / Michael Weberberger

Heb je zin in avontuur, dan is er in Steiermark van alles te beleven: er zijn klimparken en rodelbanen, je kunt de Dachstein Gletsjer verkennen – met een spectaculaire hangbrug én fantastisch uitzicht –, picknicken aan kristalheldere meren, charmante plaatsjes bezoeken of een bezoekje brengen aan een heuse chocoladefabriek (leuk voor de kinderen, maar stiekem nog veel leuker voor ons). En er zijn meer kindvriendelijke uitstapjes: er is een sprookjespark, een sprookjestrein, er zijn kinderboerderijen, je kunt er beren bekijken vanuit een stoeltjeslift (!) en als je kind nog te klein is om te wandelen ga je gewoon lekker fietsen, bijvoorbeeld van de Turracherhöhe richting Südsteiermark. Tussendoor kun je in de berghutten genieten van fijn uitzicht en het lekkere Oostenrijkse eten.

© Steiermark Tourismus / Gery Wolf

Nóg meer energie? Vooruit, we hebben nog een paar attracties voor je geselecteerd die echt verrassend leuk zijn:

• Erlebnishof Reczek: een landbouwmuseum, waar je een kijkje neemt op een echte pompoenboerderij
• Kräftereich St. Jakob im Walde: een spannende tentoonstelling over kracht en energie
• Nationalpark Gesäuse: een prachtig berggebied met adembenemende uitzichten waar je zeker een kijkje moet gaan nemen

Het beste nieuws van allemaal is misschien nog wel dat er bijna overal in Steiermark fijne kinderopvang is, waardoor je ook eens een middag met zijn tweetjes op pad kunt. Naar de thermen in het zuiden van de provincie bijvoorbeeld, om even alles van je af te laten glijden in helend bronwater.

In Steiermark vind je achttien accommodaties die zich speciaal op gezinnen met kinderen richten, van biologische vakantieboerderij en ponyhof tot 4-sterren hotels voor kinderen. Kijk van tevoren even welk deel van Steiermark je het meest aanspreekt: het noorden is echt bergachtig en wat meer geschikt voor gezinnen met oudere kinderen, in het zuiden kun je lekker ontspannen in de thermen én je vindt er wijnplantages (YES!).

Wij kunnen geen redenen meer verzinnen om géén bezoekje te brengen aan dit verrassende gebied. Zelf trok ik vroeger met mijn ouders en zusjes in een oude kampeerauto heel Europa door en de vakanties in de bergen (ja, ook in Steiermark) zijn me het meeste bijgebleven. Takjes laten dobberen in een bergbeek, van het uitzicht genieten in een stoeltjeslift, de handstand doen in een groene alpenwei – het betere Sound of Music gevoel, zeg maar. Doe je kind een lol, en bespaar ‘m die zweterige strandvakantie. Neem het mee op avontuur en word zelf ook weer even kind. Kinderen blij, ouders blij. Ik zeg: strik eromheen.

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Oostenrijk Toeristenburo en deelstaat Steiermark, maar de inhoud ervan is 100% van ons. Lees meer over ons advertentiebeleid.