Uittip tijdens de zomervakantie: bezoek de Walvisweken in het Scheepvaartmuseum

18.07.2018 10:24

Philippine’s jongste zoon is gék op walvissen. Hij heeft meerdere walvisknuffels, een walvisbordje en -bestek en wil continu walvisfilmpjes kijken op YouTube. Daarom neemt Philippine hem deze zomervakantie mee naar de Walvisweken in het Scheepvaartmuseum. Dit jaar is het de jubileumeditie van dit jaarlijks terugkerende event.

Van 14 juli t/m 2 september worden de walvisweken gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. Zo ook in het Scheepvaartmuseum. Hier kunnen jij en je kinderen van alles leren over de walvis en hoe belangrijk het voor hen is om een schone, plasticvrije leefomgeving te hebben. Extra leuk is dat ze hier in het restaurant van het Scheepvaartmuseum daar maar gelijk rekening mee houden: alle plastic rietjes zijn verbannen en vervangen voor kartonnen varianten.

Maar wat kun je allemaal doen in het Scheepvaartmuseum? Het Wereld Natuur Fonds ontwikkelt speciaal voor deze jubileumeditie van de Walvisweken een Walkwis (quiz), deze is trouwens gewoon online te doen! Kinderen vanaf 7 jaar kunnen elke dinsdag en zondag samen met Plastic Whale de grachten plasticvrij maken door deze schoon te vissen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met SOS Dolfijn, het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee. Met het Rondreizende Walvisziekenhuis laat het tijdens twee weekenden (wij waren er tijdens het openingsweekend, maar het is ook 18 en 19 augustus, dus zet het in je agenda!) in het Scheepvaartmuseum zien welke walvissen er zwemmen in de Noordzee en hoe gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in acute nood worden geholpen.

Er zijn veel activiteiten; een nieuw kleuterprogramma ‘Vissen is dol fijn!’ speciaal voor kinderen van 3-6 jaar en verschillende buitenactiviteiten zoals de walvisexpeditie-familierondleiding, uitbuiken met de walvis en dus het plasticvissen. Bezoekers worden bewust gemaakt van de impact van het gebruik van plastic in het dagelijks leven. Alle kinderen vanaf 6 jaar kunnen een Walviswekenspeurtocht doen en elke maandag, om 11.45 en 14.00, is er een poppenkastshow van Jan Klaassen. Let op: hiervoor moet je je wel even aanmelden bij de informatiebalie!

In het restaurant van het Scheepvaartmuseum, Stalpaert, is er tijdens de Walvisweken een speciaal menu. Bestel een lekker walviscakeje, (wal)visfrietjes en Cool Bear limonade (zonder kunstmatige zoetstoffen of toegevoegde suikers). Speciaal voor dit event zijn er picknicktafels op de steiger neergezet, zodat je ook lekker buiten kunt zitten en je bestelling ‘To Go’ mee kunt nemen.

Wij waren er sowieso het openingsweekend en ik denk dat we ook nog wel een keertje terug moeten met een walvisfan in het gezin. Maar dat vind ik helemaal niet erg, want aan het programma te zien is er genoeg te doen! Bovendien is het Scheepvaartmuseum zelf ook al een bezoekje waard. En wist je dat je vanaf Amsterdam Centraal er binnen een kwartiertje heen loopt? Plan een dagje Amsterdam, ga erheen met de trein en duik na je bezoek aan het Scheepvaartmuseum nog even Amsterdam in. Een top vakantiedag gegarandeerd!

Wil je meer lezen over de walvisweken? Het hele programma vind je op hetscheepvaartmuseum.nl/walvisweken.

 

Dit artikel is geschreven samen met Het Scheepvaartmuseum, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.