In samenwerking met Me-to-We

Wat is goedkoper: thuis bevallen of in het ziekenhuis?

01.11.2023 14:59

Een kleintje op komst? Geweldig nieuws! Maar je wereld wordt ook even goed op z’n kop gezet. Zo’n nieuwe wereldbewoner vraagt heel wat regelwerk. Verloskundige, kraamhulp, babyuitzet en… de bevalling. Waar ga je bevallen en wat kost dat nou eigenlijk? We zoeken het voor je uit.

Een zwangerschap is de start van een periode vol veranderingen. Het is verstandig om deze veranderingen goed in kaart te brengen, zeker ook het financiële plaatje. Bij een zwangerschap komen namelijk een hoop zorgkosten kijken. Geen paniek. De meeste kosten worden vergoed via de basisdekking van je zorgverzekering. Ook de bevalling.

Thuisbevallen of bevallen in het ziekenhuis?

Okee, de bevalling is waarschijnlijk niet het onderdeel waar je het meeste naar uitkijkt. Des te belangrijker goed na te denken over de vraag hoe jij het graag wil. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? De keuze is aan jou.

Of nou ja, bijna dan. Als de medische situatie dat toelaat, kun je thuis bevallen. Als er bij de bevalling complicaties optreden of je hebt vooraf al een medische indicatie, dan moet je bevallen in het ziekenhuis. De meeste bevallingen starten echter gewoon thuis. En dat heeft zo z’n voordelen voor zowel de mama als de baby.

Lees ook: Types die je gegarandeerd tegenkomt tijdens je zwangerschap (en die je wel wilt slaan)

Wat vergoedt de zorgverzekering bij de bevalling?

De dekking van je zorgverzekering beschrijft welke zorgkosten tijdens je zwangerschap vergoed worden en welke niet. De basisdekking van de zorgverzekering vergoedt veel op het gebied van zwangerschap, zoals de verloskundige, kraamhulp en algemene termijnecho’s van de baby. Een volledige lijst vind je op de website van Independer.

Ook de bevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling. Voor alle bevallingen geldt wel het eigen risico, ongeacht de locatie. Er is een uitzondering en dat is de ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie. Je hebt namelijk ook de keuze om in het ziekenhuis te bevallen als het medisch gezien niet noodzakelijk is.

Lees ook: 17 Dingen waar je echt niet zonder kunt als je zwanger bent

Dan kies je voor een poliklinische bevalling. In een ziekenhuisomgeving kun je je prettiger en zekerder voelen, dus dat is een heel persoonlijke afweging. De kosten van een poliklinische bevalling worden slechts gedeeltelijk gedekt door de zorgverzekering. Je betaalt dus een deel zelf.

De tarieven voor een poliklinische bevalling verschillen per ziekenhuis. Een bevalling in het ziekenhuis kost in 2023 een landelijk afgesproken maximumbedrag van € 761,85. De zorgverzekeraars hanteren een vaste vergoeding van € 236 (in 2023), de rest is voor eigen rekening. Houd ook rekening met je eigen risico.

Lees ook: 18 heel vreemde dingen die mensen zeggen als je zwanger bent

Aanvullend verzekeren of niet?

Sommige kosten tijdens je zwangerschap worden helemaal niet vergoed. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het goed om alle kosten vooraf in kaart te brengen. Je kunt je aanvullend verzekeren voor verschillende zwangerschapskosten die niet vergoed worden in de basisverzekering.

Denk aan zwangerschapscursussen, babymassage, fysiotherapie na de bevalling of hulp bij borstvoedingsproblemen. Ook voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie kun je je aanvullend verzekeren. De aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar.

Lees ook: 15 Dingen die je nooit zou doen tijdens je zwangerschap (maar nr. 9 doet dus iedereen)

Welke zorgverzekering kies je?

Als je specifieke wensen hebt, is het voor jou misschien zinvol om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en kies de verzekering die bij jou past.

Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer: “Ben je nog niet zwanger, maar heb je wel plannen, dan is het verstandig om hier bij de keuze van je zorgverzekering in 2024 rekening mee te houden. Ieder jaar in november of december kun je zorgverzekering vergelijken. Zo kun je zorgeloos genieten van je zwangerschap.”

En o ja, als je baby er uiteindelijk is, vergeet je kleintje dan niet zelf aan te melden bij de zorgverzekering. Dat moet gebeuren binnen vier maanden na de geboorte. Het goede nieuws? Je kind is tot 18 jaar gratis meeverzekerd.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer.