‘Ik wil het bij één kind houden, maar mijn man niet’

06.07.2019 18:30

Yvon (36) vindt haar gezin compleet met haar zoon Levi (2). Haar man wil het liefst nog twee kinderen erbij.

Lees ook: Ben jij toe aan nog een kind? Doe de sneltest!

“Dat we een gezin wilden, daar waren Ivo en ik al snel over uit. We ontmoetten elkaar vier jaar geleden en hebben niet lang gewacht voor we aan kinderen begonnen. Ik had een enorme kinderwens en dat gold voor hem ook, bovendien zei hij: als we er drie willen, mogen we wel opschieten. Daar lachten we samen om. Eén kind, twee, drie, ik had niet echt een idee van wat ik wilde. We zouden wel zien. Eerst maar eens met één beginnen.

Dat ene kind, dat ene jongetje, was meteen de vervulling van mijn hele kinderwens. Zodra hij geboren was, voelde ik: zo is het goed, we zijn compleet. Ik sprak dat ook uit, maar vriendinnen, mijn zus, Ivo, iedereen zei: wacht maar tot hij groter wordt. Ik zei dan maar niets.

Levi is nu twee en ik heb geen enkele wens voor een tweede kind, laat staan een derde. Ik vind het heerlijk met hem, maar soms ook zwaar. Hoe leuk het moederschap ook is, het is ook beperkend. Altijd rekening met hem houden, niet spontaan weg kunnen, altijd oppas regelen. En ook: als ik thuis ben, ben ik met hem bezig. Ik moet er niet aan denken nu een baby erbij te hebben. Ik geniet van elke fase van Levi, maar vind het ook prima dat hij groter wordt. Ik kan er echt naar uitkijken dat hij straks vijf is, of acht, of twaalf. Die gedachte geeft me geen weemoed, zoals ik bij vriendinnen vaak zie. Ik vind het juist ook een fijn idee dat hij niet altijd een peuter blijft.

Lees ook: Anne wil nog een kind, maar is bang dat ze daarmee de planeet om zeep helpt

Ivo beleeft het heel anders. Hij roept voortdurend dat de tijd zo snel gaat en dat hij het niet kan bijhouden. Hij wil meer kinderen, alles opnieuw meemaken. Als ik zeg dat hij meer meemaakt als hij wat minder vaak met zijn voetbalvrienden afspreekt, zegt hij dat ik hem niet begrijp. Maar het is wel zo, het grootste deel van de zorg voor Levi komt op mij terecht. Prima, maar dan vind ik ook dat ik mag zeggen dat het genoeg is zo, dat we ons gezin niet uitbreiden. Bovendien is dat sowieso een beslissing waar je allebei achter moet staan.

De laatste tijd speelt het onderwerp steeds meer. Ivo vindt het de hoogste tijd voor het volgende kind en lijkt nu pas te beseffen dat ik het echt niet wil. Daarom heeft hij er een project van gemaakt mij over te halen. Ik vind dat vervelend, omdat ik me niet serieus genomen voel in mijn mening. Het gaat niet gebeuren, ik ben niet over te halen. Als we daar ruzie om krijgen, dan moet het maar.”

Lees ook: Man, laat de boel eens doorknippen! Je vrouw heeft al genoeg gedaan