Borstvoeding: wil je het niet zien, dan doe je lekker je ogen dicht?

23.07.2019 18:30

KLM snapt dat mensen aanstoot kunnen nemen aan borstvoeding en kan vrouwen dus verzoeken zich te bedekken. Annemieke zegt: fuck you. Doe maar lekker je ogen dicht als je het niet wilt zien.

Ik heb gevoed op het strand –heel romantisch met ondergaande zon op de achtergrond – en op de parkeerplaats van de supermarkt. Lopend op de markt en zittend aan tafel bij mijn schoonouders, één hand onder de baby, met de andere een vorkje appelgebak prikkend. Tijdens een werkoverleg met mensen die ik nauwelijks ken. In de bus, in de trein, in het park en in het winkelcentrum: ik stop echt overal mijn tiet in de mond van mijn dochter. Nee, dat doe ik niet omdat ik daar selfies van wil maken of er applaus voor wil. Dat doe ik omdat mijn baby dorst heeft en ik geen zin heb om thuis te blijven zitten totdat ze liever water of appelsap wil dan moedermelk.

Semi-topless in een eettentje

Heel soms vraag ik vooraf of mensen in mijn gezelschap er geen bezwaar tegen hebben. Maar dat is eigenlijk meer voor de vorm, want dan vervolg ik met ‘Zo ja, dan moet je even de andere kant opkijken’. Of ik mijn borsten met een doek bedek? Vroeger wel altijd, nu heeft het weinig nut meer. Mijn baby vindt Kiekeboe namelijk een heel leuk spelletje en trekt de hydrofieldoek sneller van haar hoofd af dan dat ik ‘m er weer op kan leggen. Met als resultaat dat ik vorige maand alsnog semi-topless in een eettentje zat… De mensen aan de tafels om ons heen keken op toen mijn dochter voor de tweede keer de doek te pakken kreeg. Na de derde keer wegtrekken in evenveel seconden klonk gegniffel. De vierde keer smeet Zoë de doek resoluut op de grond en keek het halve restaurant vol belangstelling toe. Niet zozeer naar mijn blote tiet, maar meer naar mijn reactie. Ik besloot de doek op de grond te laten liggen en haalde demonstratief mijn schouders op. Dan maar niet. Daarop begonnen de mensen aan de tafel links van ons te lachen. De man aan de rechtertafel staarde vol concentratie strak naar zijn bord paella en zijn vrouw stak haar duim naar me op.

Bloot, maar bijna niets te zien

Sindsdien voed ik meestal open en bloot in het openbaar. Wat niet eens zo open en bloot is, want meestal zit de babymond volledig om de tepel heen, het babyhoofd voor de ontblote borst en de andere borst opgeborgen in de voedingsbeha. Dus meer dan een stukje huid valt er niet te zien. Maar misschien ben ik niet representatief voor de vrouwelijke bevolking, want Me-to-We auteurs Femke en Marcel hebben vrouwen meegemaakt die beide borsten naar buiten flappen. Lijkt mij een beetje overkill, je baby kan tenslotte maar aan één tepel tegelijk zuigen, maar OK, moeten ze lekker zelf weten. (By the way:  Marcel, borsten vergelijken met een piemel in je artikel slaat echt totaal nergens op. Wil je een moederborst ergens mee vergelijken, dan kun je het beter vergelijken met iets dat ook gebruikt wordt om een baby te voeden, zoals een fles. Is maar een ideetje hoor).

‘Mag ik ook een slokje?’

Rare opmerkingen heb ik nog niet gekregen. Behalve ‘Mag ik ook een slokje?’ tijdens de kraamvisite. Gelukkig kwam dat van Zoë’s zesjarige neefje. Hij wilde ruilen en kon maar niet begrijpen dat de baby gretig uit mijn borst dronk en geen enkele interesse toonde in het pakje chocomel dat ‘ie heel lief aangeboden had. Noem me naïef, maar eigenlijk dacht ik niet dat er serieus iemand zou zijn die zich überhaupt zou kunnen storen aan het feit dat vrouwen in het openbaar borstvoeding geven. Dat leek me net zo stompzinnig als mensen die moeilijk zouden gaan doen als een moeder in het openbaar haar baby de fles geeft. Ik snap het gewoon niet.

‘Breastfeeding permitted at KLM flights’

KLM snapt dit echter wel. En aangezien er passagiers zijn die er aanstoot aan zouden kunnen nemen, heeft een stewardess onlangs een vrouw verzocht zich te bedekken. De reactie van de luchtvaartmaatschappij toen het vervolgens klachten regende: ‘Breastfeeding is permitted at KLM flights.’ Seriously KLM?! Het is toegestaan?! Wow, wat aardig van jullie hé. Is het ook toegestaan om te ademen, te eten, te drinken en naar de wc te gaan tijdens de vlucht? Of is die zin als een grapje bedoeld? Blijkbaar niet, want ze vervolgen hun statement met ‘However, to ensure that all our passengers of all backgrounds feel comfortable on board, we may request a mother to cover herself while breastfeeding, should other passengers be offended by this.’ WTF? Iedereen is tegenwoordig overal maar offended over. Sorry, maar fuck you. Borstvoeding geven is hartstikke normaal. Doe lekker je ogen dicht als je het niet wilt zien.

Voeden in het vliegtuig

Tijdens onze vliegreis naar Vietnam -met Emirates- kreeg ik niet het verzoek me te bedekken, zelfs niet bij de tussenstop in Dubai. (Wel kregen we een heel lief knuffeltje en veel wijn). Tijdens de heenreis drapeerde K. nog netjes een grote doek over ons heen, circustent-style – we hadden een hele rij voor ons alleen, dus plaats genoeg. Op de terugreis was het vliegtuig ramvol geboekt en zat ik schouder aan schouder met een Australiër van een jaar of 30. Hij probeerde net te doen of ‘ie mijn cup E niet zag, terwijl ik probeerde met behulp van mijn sjaal een beetje discreet te voeden. Mission impossible. Zoë maaide met haar armen om zich heen en wilde wel drinken, maar ook heel graag spelen. Toen mijn baby mijn zoogcompres te pakken had en dreigde het over de stoelleuning te smijten, besloot ik dat mijn medepassagier een doorweekt zoogcompres in zijn schoot waarschijnlijk nog minder zou kunnen waarderen dan een close-up van mijn tepel. Exit sjaal, hallo boobs. Toen ik mijn baby weer enigzins onder controle had, zei ik ‘Sorry’. Zijn antwoord: ‘Mate, why would you apologise for feeding your baby?!’

Vrijheid van meningsuiting

Ja, je mag er wat van vinden, borstvoeden in het openbaar. Je mag het onnodig, onsmakelijk, goor, sexy, uitdagend of ronduit walgelijk vinden. Dat mag je ook zeggen, dat heet vrijheid van meningsuiting. En ja hoor, je mag vrouwen best vragen of ze zich misschien willen bedekken tijdens de borstvoeding omdat jij dat niet wilt zien. Net zoals je dikke mensen best mag vragen of ze in het vervolg een korset aan willen trekken omdat jij hun vetrollen niet wil zien. En pubers met puisten mag je gerust vragen of ze een bivakmuts over hun hoofd willen doen omdat jij het toch een beetje onsmakelijk vindt. Vind je het niet kunnen dat twee mensen van hetzelfde geslacht elkaar een tongzoen geven in het openbaar? Dan mag je natuurlijk vragen of ze dat niet even discreet in een donker hoekje willen doen. En als je niet geconfronteerd wil worden met iemand die een hoofddoek draagt, mag je uiteraard vragen of ze ‘m af wilt doen omdat jij je daar toch een beetje ongemakkelijk bij voelt. Evenals je dat meisje in hotpants en strapless topje mag vragen of ze haar benen en voorgevel wil bedekken. Vragen mag altijd. Maar wat bereik je ermee behalve dat je overkomt als een enorme lul (m/v) en dat de persoon die je aanspreekt zich superongemakkelijk gaat voelen?

Kijk gewoon de andere kant op

Lieve mensen die geen borstvoeding willen zien: denk ook even na hoe jouw verzoek bij de moeder aan kan komen. Bij de mama die het misschien hartstikke vervelend vindt dat ze in het openbaar moet voeden. De moeder die haar doekje vergeten is. Die dolblij is dat het eindelijk is gelukt borstvoeding te geven. De vrouw die misschien wel kampt met een baby die niet goed aanhapt en daardoor moet zien wat haar kind precies doet. Die na urenlang krijsen eindelijk haar baby stil heeft gekregen. Die het veel te warm vindt om haar kind met een dekentje te bedekken. Die een baby heeft die niet wil eten met een doek over zijn kop. Of die gewoonweg andere dingen aan haar hoofd heeft dan waar jij eventueel aanstoot aan zou kunnen nemen want HAAR BABY HEEFT HONGER. Over een paar maanden vlieg ik naar Nederland met Zoë – in mijn eentje, K. blijft bij Dribbel. Niet met KLM, met Ryanair, veel goedkoper. Hoogstwaarschijnlijk wil mijn dochter tijdens die vlucht drinken. Ik zal een doekje meenemen, maar tien tegen één dat Zoë het binnen anderhalve seconde weggetrokken heeft. Mocht je toevallig naast me zitten en niet het risico willen lopen dat je misschien een stuk borst (of erger nog: tepel!) in je ooghoek ziet? Doe me een plezier, hou je mond en kijk gewoon de andere kant op. Bedankt.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Herkenbare post over borstvoedingstruggles gaat viraal