Borstvoedingsrel bij de Media Markt zet het internet op stelten

18.01.2017 11:14

Elektronikagigant Media Markt kreeg de toorn van vele moeders over zich heen deze week. Een woedende vrouw zette op Facebook hoe zij de winkel uitgezet werd omdat ze haar 9 maanden oude dochtertje zat te voeden. En dat zette behoorlijk wat kwaad bloed in moederland.

Moeder Gaby bezocht met haar man en twee dochtertjes ’s avonds in Den Haag een filiaal van de Media Markt. Na een tijdje rondgelopen te hebben in de winkel, kreeg het jongste meisje van 9 maanden honger en dus besloot Gaby haar te voeden. Dat was echter niet helemaal de bedoeling, kwam een (mannelijke) medewerker haar al snel vertellen. Eerst dacht ze nog dat het een grapje was, vertelt Gaby, maar al snel werd het haar duidelijk dat men echt niet wilde dat ze haar kind in de winkel aanlegde. Uiteindelijk werd zelfs de bewaking erbij geroepen en haar verzocht de winkel te verlaten. Furieus plaatste Gaby het voorval op Facebook et voila: na vele Amerikaanse voorbeelden is een heuse Hollandse borstvoedingsrel geboren.

Want de moeders van Nederland maakten de Media Markt collectief met de grond gelijk. Een greep uit de reacties:

Waarna Media Markt zich haastte om een verklaring te geven:

Ai. Fout. Want: een dekentje? Dat is koren op de boze voedingsmolen natuurlijk. Want eten de medewerkers van de Media Markt soms ook met een dekentje over hun hoofd? Nee toch? Nou, dan! Tja, touché. Maar toch blijven dit ingewikkelde kwesties, wat mij betreft. Uiteraard is het een moeders goed recht om haar baby te voeden wanneer die honger heeft. Baby’s kun je nou eenmaal niet uitleggen dat het handiger is om even te wachten tot ze thuis zijn en laten we wel wezen: er zit ook niemand te wachten een kind dat in het openbaar alles bij elkaar krijst omdat ‘ie eten wil. Daar word niemands shoppingtripje leuker van.

Maar: sommige mensen zitten nou eenmaal ook niet te wachten op een ontblote borst zomaar in your face. Mij kan het persoonlijk helemaal niks schelen, ik heb liever een voedende borst dan een krijsend kind naast me als ik een tosti-ijzer sta te kopen, maar niet iedereen denkt er zo over. En moeten we niet gewoon respect hebben voor iederééns wensen, voorkeuren en beleving? Wat dus automatisch betekent dat we compromissen moeten sluiten? Zoals in dit geval bijvoorbeeld: niet voeden midden in het gangpad van de Media Markt, maar ergens een klein beetje meer achteraf (néé, dus niet op toilet), waar het rustiger is en niet iedereen geconfronteerd wordt met iets wat ze misschien onprettig of ongemakkelijk vinden?

Media Markt geeft aan dat de moeder in dit geval alleen verzocht werd op een rustiger plek te voeden, maar zeker niet verbóden werd te voeden in de winkel. En dat de rel die ontstond dus helemaal niet over het voeden zelf ging, maar veel meer om het feit dat de vrouw de boel heel principieel op stelten zette. En dan kun je je toch afvragen of dat nou nodig is. Want natuurlijk kun je redeneren dat er helemaal niks ongemakkelijk zou moeten zíjn aan een moeder die haar kind voedt. En dat een ontblote borst niet meer is dan gewoon, een ontblote borst, en dat het jouw probleem is als je daar blijkbaar allerlei rare associaties bij hebt. Dat vind ik namelijk zelf ook, maar ik ben ook maar ik. En niet iedereen denkt erover zoals ik dat doe. Mijn waarheid is niet dé waarheid, mijn beleving niet de jouwe. Of, belangrijker nog: de juiste. Maar we leven wel sámen in deze wereld. En moeten het dus sámen zien te rooien, op een manier die voor ons allemaal (in ieder geval grotendeels) werkt. Eén voor allen, allen voor één, zeg maar.

Ja, een borstvoedende moeder heeft rechten en vrijheden, maar andere mensen hebben die net zo goed. Niet iedereen zit te wachten op een stel borsten tussen de broodroosters en ook dát is die persoons goed recht. Water bij de wijn, mensen. Of in dit geval dus bij melk.

Lees ook: Hoe ik na drie kinderen past ontdekte waarom ik geen borstvoeding kan geven.