12 Onwijs burgerlijke dingen die je overkomen als je moeder bent

01.03.2020 05:00

Janneke vond zichzelf vroeger bij vlagen best cool, maar sinds ze moeder is doet ze ineens allerlei burgerlijke dingen. Die ze natuurlijk nóóit zou gaan doen. Maar ze zijn haar gewoon overkomen, deze 12 onwijs burgerlijke dingen:

Lees ook: 17 Neveneffecten van het ouderschap (jawel, de voordelen!).

 1. In een eengezinswoning belanden. Je weet wel, met een voordeur, een achterdeur en een tuin. Vroeger, toen woonde ik in de hipste straat van de stad en zat ik als de zon scheen heel hip in de vensterbank op hippe gevels uit te kijken, tegenwoordig zit ik dan dus buiten op een tuinstoel of nou ja, er staat ergens een tuinstoel en ik probeer te voorkomen dat die als klimrek wordt gebruikt, of ik word zelf als klimrek gebruikt. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb laatst zelfs tulpen in die tuin geplant! Met zo’n tuinschepje en er kwamen ook tuinhandschoenen aan te pas.
 2. Een gezinsauto kopen. Zo’n enorm grote. Is ons ook overkomen. Ik weet niet hoe dat is gebeurd, maar het was iets met ruimtegebrek in het openbaar vervoer met tweelingwagens en andere passagiers en dat we dus nooit meer de deur uit kwamen.
 3. Om 18.00 uur de pot op tafel. Je kunt natuurlijk wel heel cool later gaan eten, bijvoorbeeld wanneer JIJ er zin in hebt, maar dan heb je een stel jengelende kinderen aan je been hangen tijdens het koken en bovenal: een kortere avond. Hoe eerder je eet, hoe eerder het hele spul op bed ligt immers. Gewoon een kwestie van rekenen en wie doet er dan nog moeilijk over wat burgerlijkheid?
 4. Naar een indoorspeelparadijs. O, mijn god, dit is me ook al overkomen. Er was namelijk een nieuwe in de buurt geopend en alle moeders zeiden dat het zo ontzettend leuk was. Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind onder TL-lichten in een schrale kantine zitten sowieso al niet ontzettend leuk, maar van dat zitten kwam ook al niets terecht, want ik liep de hele tijd met mijn jas over mijn arm en een rugzak op dat hele speelparadijs door achter twee kinderen van anderhalf aan die dus helemaal niet braaf bleven spelen in het baby- en peuterhoekje.
 5. Op vakantie in een resort. Ik beken maar meteen, want als jullie denken dat ik afgelopen zomer in een Volkswagenbusje door Europa trok met twee baby’s in de hangmat, dan zitten jullie ernaast. Nee, wij waren met het hele gezin op Mallorca in een all inclusive resort, waar al het vermaak op kruipafstand was maar de kinderdisco net buiten gehoorsafstand. En fijn dat dat was joh! Dit jaar gaan we weer. Ik zeg het maar gewoon.
 6. Zegels sparen. Ik weet niet wat het is, maar sinds ik moeder ben spaar ik zegels! Ik wist vroeger niet eens dat dat kon, ik kan me niet herinneren dat iemand me ooit vroeg of ik ergens zegels bij wilde hebben. Ik denk dat ze gewoon aan me zagen dat ik daar te cool voor was. Maar nu! Ik spaar babyzegels, Eftelingzegels, restaurantzegels, uitzegels en zo’n beetje alle andere soorten zegels van de Albert Heijn. Zo’n hele messenset heb ik al verzameld en ik had me echt voorgenomen tegen de pannenzegels heel ferm NEE te zeggen. Wat denk je? Inmiddels toch twee kaarten vol. En ik hoef die hele pannen niet eens, want er zit teflon op en iedereen weet inmiddels wat dat betekent.
 7. Een paardenstaart dragen. Of zo’n knotje op je hoofd. Laatst zag iemand een oude foto van mij en die zei: ‘Had je hier permanent ofzo?’ En ik zei: ‘Nee, dat zijn mijn krullen, die heb ik nog steeds.’ En ik zag aan zijn gezicht dat hij me niet geloofde. Het zit zo: vroeger besteedde ik zo’n uur per dag aan het stylen van mijn haar. Maar omdat om 5.00 uur opstaan niet echt mijn ding is, douche ik tegenwoordig met een douchemuts op. En daarna zit er gewoon echt niets anders op: een paardenstaart of een knotje. Ik kan natuurlijk ook de schaar erin zetten en voor zo’n kittige korte moedercoupe gaan, maar daar trek ik dus echt een grens.
 8. Kinderverjaardagen vieren. En die van jezelf overslaan. Maar wel gewoon je eigen vrienden op die kinderverjaardag uitnodigen, net of iemand daarop zit te wachten! Ik weet één ding en dat is dat ik toen ik nog cool was nog nooit een kinderverjaardag heb bezocht. Afgelopen jaar heb ik de kinderverjaardag van onze kinderen nog dapper ontdoken door met het gezin naar dat resort op Mallorca te verkassen en gaven we in plaats daarvan een heel hip feestje, maar daar kwam geen hond op af, dus dit jaar gaan we gewoon braaf in het gareel. Ik zei het al eerder: die dingen overkomen je. Verzetten heeft geen zin.
 9. Geld opzijleggen. Geld moet eigenlijk rollen, maar ineens zetten wij het opzij. Opzij, waarheen dan? Nou, gewoon opzij. Je weet wel. Zodat andere mensen er pijpleidingen van kunnen aanleggen door beschermd natuurgebied, terwijl wij op een houtje zitten te bijten. Rente krijg je ook al niet meer tegenwoordig, dus waar het allemaal goed voor is? Joost mag het weten, maar als iedereen in de sloot springt, spring ik er ook in, zo ben ik dan ook wel weer.
 10. Knutselen. Sinds ik moeder ben hou ik van knutselen! Vraag me niet waarom want ik had nooit wat met knutselen en mijn kinderen kunnen nog helemaal niet knutselen. En toch heb ik afgelopen kerst zo’n autootje in een glazen pot met sneeuw geknutseld, met een kerstboom op het dak. Nog even en ik begin zo’n hobbywinkel op de hoek van de straat. Of een webshop.
 11. Koken. Ook al zoiets. Voorheen een noodzakelijk kwaad, nu een hobby. Het begon met babyhapjes en nu sta ik ineens de ingewikkeldste gerechten te koken voor m’n dreumesen. Wederom: vraag me niet waarom. Ingewikkelde gerechten vinden mijn dreumesen gewoon het lekkerst, dat heeft er wel iets mee te maken. Doe mij maar een pizza.
 12. Zonder make-up de deur uitgaan. Ik weet even niet zeker of dat burgerlijk is, maar uncool is het wel. Hoewel: er duiken de laatste tijd heel veel no-makeup selfies van allerlei sterren op op Instagram en dus zou je kunnen stellen dat het weer hip is. En daar ligt meteen de hele oplossing van bovenstaande burgerlijkheidskwestie: er moeten eens wat meer kook-, knutsel, paardenstaart-, om-18.00-uur-de-pot-op-tafel- en indoorspeelparadijs selfies op Instagram worden gezet door celebrities. Dan is dat allemaal ineens weer hip en dan is iedereen die dacht dat ie hip was, ineens weer burgerlijk. Maar voor het zover is ga ik gewoon vol overgave door met mijn burgerlijke leven. Doen jullie mee? Het wordt een trend, ik zweer het.

Lees ook: 17 Plannen die ik had voor het moederschap die faliekant zijn mislukt.