Dagje kerstsfeer opsnuiven in het hoge Noorden (minder ver dan je denkt!)

Sinterklaas is het land uit, Kerst staat bijna voor de deur. Wat is er dan beter om in de stemming te komen dan een originele, gezellige kerstmarkt? Bijkomend voordeel, je bent in één bezoek klaar met de aanschaf van de kerstboom, versiering en cadeaus, én kunt de eerste inkopen voor het kerstdiner doen, terwijl je kinderen vermaakt worden.   

Friesland ver? Helemaal niet! Op een goed uur rijden van Amsterdam vind je de ultieme gezelligheid op de Flinke Fair in Hemelum. Kerstmarkten in Dusseldorf, Keulen of Aken eat your heart out, op 12 en 13 december kun je in Friesland pas écht lekker eten, drinken en shoppen. Terwijl het haardvuur binnen en buiten knispert, en honderden lampjes twinkelen, kan je je op het foodplein tegoed doen aan de lekkerste pancetta en worst van het Hongaarse wolvarken, of een stuk huisgemaakte taart eten. Terwijl jij je maaltijd afsluit met een Limoncello of een waddenwodka, verder de markt over struint en nog wat originele inkopen doet voor Kerst, is er voor de kinderen genoeg entertainment, zoals live muziek en knutselworkshops. Mochten ze nog energie over hebben, dan is er buiten volop ruimte, want het ligt middenin de weilanden.

Alle producten komen uit de streek, van vintage en industriële items tot kerstbomen en mistletoe. En die baarden van de mannen zijn zooo 2015, in een echte barbershop kunnen die getrimd worden. Mocht manlief er toch geen afstand van kunnen doen, kun je er altijd nog een baardshampoo kopen.

De dag kun je afsluiten met een boswandeling in één van de bossen in de omgeving, inclusief kabouterpad voor kinderen, of een frisse neus halen langs de zeedijk op het IJsselmeer. Mocht het kroost na de boswandeling nog honger hebben, zijn er genoeg pannenkoeken restaurants in de buurt. Het nabijgelegen Rijs, een dorpje met zo’n 160 inwoners, telt maar liefst 3 gelegenheden waar je je tegoed kan doen aan pannenkoeken en poffertjes, keus genoeg dus.

Bezoek ook eens: Kindvriendelijke verborgen parels in Haarlem.

More from Anna Marij van der Meulen

Courgette gehuld in een jasje: onzichtbaar en daarom eetbaar voor de kleinsten!

Kinderen en groen eten zijn geen gelukkige combinatie. Maar toch wil je...
Lees verder