De nieuwste social media trend: alle moeders aan de brelfie!

31.07.2016 08:52

Heb jij nog geen selfiestick aangeschaft? Ren dan toch maar gauw naar de winkel, want sinds kort wordt ons zelfs van hogerhand aangeraden onszelf op social media te plaatsen. Niet als fitgirls, foodies, of fashionista’s, maar als voedsters. Wil jij een hippe mama zijn? Dan moet je aan de ‘brelfie’.

De wat? Nou, de brelfie dus: de breastfeeding selfie. Het kan je bijna niet ontgaan zijn, de trend om borstvoedingsfoto’s op social media te plaatsen. Mijn timeline staat er in ieder geval wekelijks vol mee: serene plaatjes van, al dan niet beroemde, moeders met hun baby aan de borst. Bij voorkeur overgoten met een dromerig geel of grijs filtertje en vergezeld van verscheidene hashtags, zoals #allnatural, #vloeibaargoud, #mamamelk en de all time favorite: #blessed. Iedereen mag het zien: ik voed, dus ik besta.

Lees ook: 14 Dingen die je altijd probeert te doen als je borstvoeding geeft.

Zelfs de Verenigde Naties bemoeit zich ermee. Op een bijeenkomst afgelopen week moedigde de VN samen met de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) vrouwen aan zich vooral lacterend aan het grote publiek te tonen. Want: “Alles wat kan worden gedaan om borstvoeding te promoten moet worden gedaan. Dit is een gouden mogelijkheid.” Juist. Een gouden mogelijkheid. Really? Ik zal wel weer de goegemeente over me heen krijgen, maar ik krijg zo langzamerhand eigenlijk wel een beetje genoeg van al die tieten op mijn timeline.

Ik kan mijn Facebook namelijk niet openen zonder wéér een juichverhaal over één of andere moeder die, halleluja, praise the lord, haar kind aan de borst heeft. En zich lekker ‘geen fuck’ aantrekt van wie dan ook. Applaus, moeders van deze wereld, #mompower. Ofzo. Echt, geef die borstvoeding als je dat wilt/kunt/belangrijk vindt. Ik vind daar verder helemaal ‘geen fuck’ van. En ja, goede voorlichting, begeleiding en hulp is belangrijk. Dat vind ik ook, echt waar. Maar serieus, er worden links en rechts terroristische aanslagen gepleegd en de Verenigde Naties gaat zich híermee bezig houden? Dan vraag ik me toch af hoe het prioriteitenlijstje er daar uitziet.

Op maandag 1 augustus start de Wereld Borstvoedingsweek en heus, ik ben ervoor. Zeker omdat er nog zoveel landen zijn met slechte hygiëne en vies drinkwater waardoor baby’s ziek worden van fles,- of ondervoeding, maar hun moeders gewoon niet weten hoe ze dat misschien kunnen voorkomen door zelf hun kind te voeden. Borstvoeding is normaal, gezond en in sommige gevallen levensreddend en inderdaad, daar mag best voor gestreden worden. Maar laten we nou niet doen alsof hier, in de Westerse wereld, de borstvoedingslobby niet al op volle toeren draait en we zo langzamerhand niet dood gegooid worden met gelukzalige lactatiefoto’s en het zoveelste lyrische verhaal over een moeder die in het openbaar haar kind de borst gaf.
Want zonder dollen, ik denk dat ik de laatste tijd minstens vier keer per week zo’n verhaal voorbij zie komen. En er is ook nog zoiets als teveel van het goede. Daarnaast: waarom moet ik andervrouws ontblote borst zien als ik ’s ochtends aan mijn eerste kopje koffie zit? Ik vind het leuk om te zien waar mijn vrienden zich mee bezig houden, maar wel tot op zekere hoogte. Vakantiekiekjes, ja gezellig, verhuisfoto’s en kinderen die voor het eerst naar school gaan, kom maar door ermee. Maar daarmee is mijn voyeurisme dan ook eigenlijk wel bevredigd.

Net zo goed als dat ik jouw ‘killer abs’ of je fantastische decolleté niet op mijn timeline hoef te zien, heb ik, no offense hoor, ook niet heel erg veel behoefte aan jouw ‘brelfies’. Hoe prachtig, sereen en natuurlijk het hele fenomeen ook is. Gaat heen, borstvoedt uw kinderen en maak er vooral foto’s van. Maar hou ze op je telefoon en van mijn timeline. Dat tipje van de sluier van jouw leven, ik vind het leuk als je dat even oplicht. Maar er is ook gewoon nog zoiets als too much information.

Bekijk ook: Me to We steekt jonge moeders een hart onder de riem.