De zon? Die komt vanzelf in de zomer. Maar in herfstvakantie SNAK je ernaar!

01.06.2015 11:12
vakantie met kinderen

De zomervakantie komt er straks aan. En dan rijden we massaal naar het zuiden. Ik ook, en ik heb er zin in! Maar in de herfstvakantie heb ik vaak nog véél meer behoefte aan zon. Dit kan je doen in één week (als je niet van grote-glijbanen-allinclusive-resorts houdt). 

Over twee maanden stapt heel Nederland in de auto naar Frankrijk, Italië of Spanje. Dat zijn natuurlijk heerlijke vakanties, laten we wel wezen, maar de zomertijd is ook de fijnste tijd om gewoon in Nederland te blijven. De dagen zijn lang, het is stil op kantoor, de weekenden zonnig.
Toen ik nog geen schoolgaande kinderen had, probeerde ik dus juist in de zomer lekker in Nederland te blijven, na het werk naar het strand rijden en daar nog even met de voeten in het zand een visje eten. Daarna, als iedereen terugkwam van vakantie, ging ik plannen maken. Een weekje, of twee, naar de zon. Even helemaal opladen voor de herfst begint.
Dat kan dus niet meer. Want ja… de kinderen zijn in de zomer 6 weken vrij dus je MOET dan wel weg.

Maar er is hoop: de herfstvakantie. Ook dan zijn de kinderen vrij en moet je wat. En niks is lekkerder dan het seizoen verlengen, met een zomers reisje in oktober. En dat je naar een all-in resort op de Canarische Eilanden kan gaan of naar Turkije en Egypte – daar heb je mij niet voor nodig. Maar als je één week een wat avontuurlijker reis wilt maken, zijn dit mijn drie top-tips  –  met zonzekerheid!

1. Mijn absolute topper is Marokko. Ik snap niet dat deze bestemming nog zo relatief onbekend is bij Nederlandse gezinnen. Het is een bijna altijd zonnige bestemming, waar je gerust met de auto door kunt rijden. Het is er superleuk voor kinderen vanaf een jaar 6 zeker. De afstanden zijn relatief kort, het wegennet en de bewegwijzering goed en de mensen relaxed. De tajine schotels en hapjes van honing en amandelen vinden de kinderen vast heerlijk.

PicMonkey Collage
Maar je moet natuurlijk wél goed weten waar je naartoe gaat. Ik zou niet snel op de bonnefooi gaan naar Marokko, omdat ik geen idee heb waar de beschaving ongeveer ophoudt, maar je kan via MarokkoKids  een heel mooi en betaalbare week (of twee) samenstellen. Daar werken ook moeders bij die je kunnen helpen een reis samen stellen. Als je het goed uitkient zijn er vele kindvriendelijke hotels op je route, met gekleurde lampen, zachte kussentjes en vaak een zwembad. Heel leuk is het ook als je naar de woestijn rijdt, waar je hobbelt op een kamelenrug, een nachtje slaapt onder de sterren of dwaalt door een zandkasteel-stad. Je kan de reis beëindigen aan een lekker zandstrand.

2. Oktober is ook een heerlijke maand om naar Griekenland te gaan. Ik ben er net in de meivakantie geweest, en Grieken zijn echt de liefste mensen voor kinderen! Geen gedoe zoals in Spanje met restaurants die pas om 20 uur open gaan, Grieken eten gewoon de hele dag door. En ook geen arrogantie, dat je je schaamt voor je kinderen die geen mosselen lusten. Grieken zijn lief, persoonlijk, en nooit te beroerd om een bord pasta met tomatensaus te maken.

Griekenland collage
Veel mensen vinden het een beetje raar om nu te gaan, met de crisis. Wij werden zelfs gewaarschuwd voor failliete hotels toen wij onze vakantie vooruit boekten. Het is onvoorspelbaar, daarom kan je overwegen het via een betrouwbare Nederlandse organisatie te boeken. Je kan al vanaf 2 jaar met de kinderen gaan eilandhoppen vanaf Athene, of je gaat langs de oudheden van het land en eindigt na ruim een week in een hotelletje pal aan het strand.

3. Een weekje Bali (een béétje zonde, maar zó lekker!) Er is geen eiland zo heerlijk voor een week als Bali. Zeker als de winter nadert, er even helemaal lekker uit. Een andere cultuur, een nieuw gevoel, lekker eten een warme zee. Ik vind het wel ver voor een week, maar ik ken zoveel mensen die het toch hebben gedaan en het heerlijk vonden, dat ik er ook maar eens aan moet gaan geloven. Als ik geld over heb ;-).

riksja kids bali

Er is namelijk een heel leuke kant van Bali, zonder toerisme, met authentieke dorpjes en stukken jungle. De beste manier om dat stukje Bali te ontdekken is met een privéchauffeur, wat dus niet veel kost en die je ook nog eens vanuit Nederland kunt boeken zodat je daar niet hoeft te onderhandelen en iemand hebt die gekeurd is door andere toeristen. Het is de goedkoopste tropische bestemming vanuit Nederland, hoewel de tickets natuurlijk wel tot rond de 1000 euro per persoon kosten.

Deze bestemmingen zijn allemaal nog te behappen in een week. Wil je verder? Of heb je langer vakantie? Denk dan eens aan China, Sri Lanka, Thailand, of Mexico. Op de site van RiksjaKids vind je rondreizen met kinderen + avontuur = heerlijk! En het is heel tof, want die hebben allemaal MOEDERS voor zich werken die deze reizen ter plekke uitstippelen en met hun kinderen uitproberen, dus weet je zeker dat het echt leuk is voor ze (en voor jou).

(Dit is een gesponsord bericht, maar de inhoud ervan is 100% van mij)