Deze mindful tip voor moeders werkt bijzonder goed. Maar echt!

28.10.2019 18:30

Mindful ouderschap, boeddhisme voor moeders, How to talk to kids: Deidre heeft er allerlei cursussen voor gevolgd, en boeken over gelezen. Maar een ontspannen moeder, die compleet in balans is met haar kinderen, haar werk en haar omgeving werd ze er niet van. Hoewel…één les is haar bijgebleven.

Dingen met aandacht doen, zonder te oordelen, écht luisteren, gevoelens erkennen, en natuurlijk en bovenal: diep en rustig ademhalen (liefs 45 minuten aaneen). Het is slechts een kleine greep uit de wijze lessen waar ik heilig in geloof. Maar, waarom beklijven ze dan toch niet echt? Als ik goed in mijn vel zit, vol energie ben, er behoorlijk wordt geslapen en alles lekker loopt, ja dan doe ik al die dingen min of meer vanzelf. Maar hoe vaak is dat? Zodra de balans ook maar enigszins wordt verstoord, kan het zomaar voorkomen dat ik al uit mijn slof schiet als er één iemand klaagt over wat er op het menu staat, of ‘s ochtends weer eens een schoen kwijt is en we dus weer te laat op school gaan komen.

Lees ook: Mindful mama: bijna al je spullen weg doen

Veroordeel jezelf niet!
Toch is er één les die me is bijgebleven, en die ik juist op dat soort momenten probeer toe te passen: het don’t crusify yourself principe. Of wel, veroordeel jezelf niet steeds om wat je (niet) doet. Het is goed zoals het is. Ook als je niet de moeder bent die je had bedacht te zijn, als je uit de bocht vliegt, de kinderen weer alleen maar komkommer hebben gegeten, het een puinhoop is in huis, je snauwt tegen je lieve echtgenoot, of tegen de bloedjes zelf. En ook als je daar dan een ellendig gevoel over hebt: Jahaaaa, dat mag ook. Het is oké. Het kan nu eenmaal niet elke dag feest zijn. En moeders zijn ook maar gewoon mensen, dat is een heel belangrijke les om je kinderen mee te geven. Knuffel je geliefden en begin morgen gewoon weer met goede moed opnieuw!

Geen idee meer uit welk Winnie the Pooh-boek het kwam. Ongetwijfeld is het een incompleet samenraapsel van wijsheden uit al die zelfhulpinput, maar het helpt echt op momenten dat alles mis gaat en je jezelf weer eens vervloekt. Ik ga er in elk geval meteen dieper en rustiger door ademhalen.

En lees ook: 7 dingen die je maar beter los kunt laten als je moeder wordt