Een fantastisch uitje, in het lelijkste gebouw ever

Het Kinderboekenmuseum is niet echt een plek voor mensen, ontdekte Barbara. Maar kinderen vinden het er geweldig. Wel boterhammen meenemen, want aan eten doen ze ook al niet.

Het Kinderboekenmuseum – dat is echt leuk, zei iedereen. Dus wij op een zaterdag naar Den Haag.
Nou, aan dat leuk valt wel wat af te dingen.

We gingen met de auto, maar het ligt pal aan Den Haag CS, dus dat hoeft niet. Bovendien stuurt de TomTom je naar een bovendeck waar de stadsbussen parkeren, en dan kom je in een hysterisch rondje tegen het verkeer rijden terecht.

Maar goed, dat was vast onze schuld.

Vervolgens kwamen we uit onder een parkeergarage, bij een soort dienstingang, maar het was de goede route hoor, want opeens was er een draaideurtje en dat bleek de hoofdingang te zijn van de Koninklijke Bibliotheek – waar dat Kinderboekenmuseum in bleek te zijn.

In de hal: zo’n beveiliger, geen kinderen. Het deed me nog het meest denken aan een grauw gemeentehuis, of de sociale dienst van Enschede, dus ik wilde eigenlijk al bijna weer vertrekken toen de bewaker zei: ‘Komen jullie voor het Kinderboekenmuseum? Dan moet je naar één hoog.’

Inktslurper
Wij de lift in, naar een hoog, en ja hoor: daar waren mensen en kinderdingen! Een winkeltje en een aardige receptioniste.

KB2KB3

We kregen er heel aardige uitleg, over een gele polsband, die eigenlijk een slurper was en ze vond het niet erg dat we één Museumjaarkaart niet bij ons hadden: Felix (7) kreeg gewoon een vrijkaartje.

Daarna moesten we weer door zo’n DDR-stukje, maar eenmaal in de kelder warmden we een beetje op. Het was er rustig, maar niet te, en er was een ronde filmkamer gebouwd van boeken met een verhaal van Paul van Loon over welke avonturen we allemaal konden beleven in het museum. Er moest een inktslurper worden verslagen en met die polsband kon je inloggen op dingen met beeldschermen.

Felix zat te trappelen op zijn bankje.

En het was leuk: we moesten zelf verhalen maken, een romanfiguur samenstellen, op allemaal knoppen drukken, mummies verslaan, door boeken bladeren en vragen over kinderboeken beantwoorden. (Dat ik niet wist dat je een mummie niet met deegrollers maar met een slapende poes moet verslaan zorgde voor grote hilariteit bij Felix).

Waar zijn die vette saucijzenbroodjes?
Voor kleine Morris (2) was er een wereldje waar Kikker woonde, die verliefd was op Eend, maar de filmzaal van boeken en de reuzentrap vond hij toch leuker, dus daar heb ik de rest van de middag rondgehangen.

kikkervriendjes_330x220

Felix was niet te stoppen. Maar toen we om 4 uur uitgehongerd op zoek gingen naar een barretje met van die vette saucijzenbroodjes of muffins, hadden we pech: dat hebben ze niet in het kindermuseum. Daarvoor moesten we naar een La Place ergens diep in het DDR-gebouw, dus toen zijn we maar keihard naar opa en oma gereden, die in Den Haag wonen, en hebben we daar hun voorraad Sultana’s en Melba toast opgegeten. Die schrokken zo van onze honger dat ze pizza bestelden, van die lekkere kleffe van Domino’s. Helaas zat ik al vol van de Melba Toast met Boursin.

Morgen ontbijten we met smoothies en volgende keer rijd ik na het museum rechtstreeks naar de Hagedis en gaan we lekker vroeg eten, met opa & oma.

Kinderboekenmuseum
Prins Willem-Alexanderhof 5, TomTom, Google Maps Prins Willem-Alexanderweg 5!!), parkeer gewoon bij CS en loop dan naar de KB, zie je vanzelf. Dan zoeken naar een heel klein draaideurtje!)
2595 BE Den Haag
070-333 96 66

www.kinderboekenmuseum.nl

 

Voorjaarsvalkantie 2014:

O ja, we waren ook nog even hier, toen we zo’n honger hadden. Het was leuk! Maar je was er wel in 5 minuten klaar. (Prima.)

aadje_piraatje_330x220

Rintje, Aadje Piraatje en Mr Finney: wie kent ze niet? Deze voorjaarsvakantie (15 februari – 2 maart) staat het Kinderboekenmuseum helemaal in het teken van deze stoere en grappige personages van kinderboekenschrijver en illustrator Sieb Posthuma. Breng een bezoekje aan de tentoonstelling Een vijver vol inkt en doe mee aan de vele leuke activiteiten!

Aadje Piraatje in gevaar
In  Aadje Piraatje in gevaar gaan de kinderen op reis met Aadje en alle andere piraten aan boord. Ze reizen terug in de tijd naar de rijke en avontuurlijke geschiedenis van de zeevaarders uit de gouden eeuw. Alle hens aan dek!

Wanneer donderdag 20, maandag 24 en dinsdag 25 februari
Tijd 12.30 uur
Leeftijd 2 – 7 jaar

 

Rintje rent het hardst
Bezoek de voorstelling Rintje rent het hardst. Doe de teckelpas en zing mee met acteur en speldocent Ton Meijer over de avonturen van Rintje. Niets hoeft, veel mag.

Wanneer donderdag 20, maandag 24 en dinsdag 25 februari
Tijd 15.00 uur
Leeftijd 2 – 7 jaar

 

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Wauw! Deze agenten moesten een 6-jarig meisje redden. Je gelooft niet wat ze er aantroffen

Twee agenten beschreven op facebook  hoe ze onlangs een meisje van 6...
Lees verder