Hartstikke leuk, zo’n groot gezin. Maar erg duurzaam is het niet

30.10.2020 14:30

Laura was zich er heus wel van bewust dat ze als groot huishouden veel verbruikt. Van verwarming, koken tot tv’s die bijna de hele dag aanstaan, tot eindeloos douchen en continu wasjes. Maar hoeveel precies? Geen idee, tot ze haar jaarafrekening kreeg. Oei, dat was even schrikken. Daarom doet ze nu extra haar best het gebruik van haar gezin een beetje terug te dringen. 

‘Mijn man en ik hebben vier kinderen, dus we zijn met zijn zessen thuis. Er staat eigenlijk altijd wel een televisie aan, een was te draaien en een kind met zijn neus in de koelkast. Niet gek dus, dat toen we de jaarafrekening van ons water- en stroomverbruik ontvingen, die nogal hoog was uitgevallen. Toch schrokken we er wel een beetje van. Niet zozeer van het bedrag per se, maar van de hoeveelheid energie en water die we hadden gebruikt. Ik schaamde me een beetje. Ik probeer mijn kinderen te leren goed voor deze aarde en het milieu te zorgen, en ondertussen letten we zelf niet op ons energieverbruik. Dat moest anders, besloot ik. En dus ging ik aan de slag.

1. Slimmer wassen. Iedereen met kinderen weet: er is áltijd was. Wanneer je denkt dat je het hebt weggewerkt, ligt er alweer een nieuwe berg. Dit probeerde ik voor te zijn, door het goed bij te houden. Maar dat betekende dat de wasmachine ook wel eens halfleeg draaide. Daarnaast waste ik meestal kort, op hoge temperaturen. Daar ben ik mee gestopt. Ik draai nu op gezette tijden in de week bepaalde wassen, en dan weet ik dat de trommel altijd goed volzit. Daarnaast kies ik vaker voor de eco-stand, was niet altijd met een voorprogramma en draai wassen die niet zo vies zijn op dertig graden. Dat bespaart energie én water, en kleding blijft ook nog langer mooi!

2. Alles uit. We hebben een nieuw mantra voor onze kinderen: kamer uit, alles uit! Ga je een kamer uit, zet dan alle apparaten uit, geluid af en lampen uit. Het is niet nodig een computer of muziek te laten draaien als je er niet bij bent. We hebben nu door het hele huis stekkerdozen met een schakelaar, zodat het makkelijk is in een keer een groep apparaten uit te zetten. We maken er een soort spel van. Als ik en mijn man de kinderen minder dan tien keer in de week betrappen op iets wat nog aanstaat, mogen zij op zaterdag beslissen wat we eten (patat natuurlijk).

3. Een te koude koelkast? Een van de grootste energieverbruikers in ons huis is de koelkast. Toen ik me hier eens in ging verdiepen, kwam ik erachter dat onze koelkast te koud stond. Ik dacht altijd dat de laagste stand het best was, maar dat is dus helemaal niet zo. Niet alleen wordt je eten dan te koud, het zorgt ook voor ijsvorming, waardoor hij harder moet gaan werken, en nóg meer energie verbruikt. De ideale temperatuur voor een koelkast is 4 graden.

4. Gebruik niet meer dan je nodig hebt. Als je niet oplet loopt er per dag een heleboel water ongebruikt weg. Superzonde, dus daar letten we nu beter op. Dat betekent: niet alvast de douche aanzetten om het lekker warm te maken, niet de kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen en niet meer water koken dan nodig voor thee of het eten. En combineren. Ik douche nu vaak samen met een van onze twee jongsten, of ze gaan tegelijkertijd in bad. Zelfde hoeveelheid water, dubbel resultaat!

5. We hebben een Quooker laten installeren. Dat wilden we al, omdat het superhandig is. Maar ik kwam erachter dat je er dus ook water en energie mee bespaart. Ik hoef nooit meer de kraan te laten lopen tot het water warm is, wat bij de vorige kraan een flinke tijd duurde. Daarnaast bewaart een Quooker het kokend water in een reservoir dat maar heel weinig energie (10 watt) nodig heeft om het water boven het kookpunt te houden. Dat is drie keer minder dan een televisie! Een Quooker verbruikt minder energie dan een waterkoker, als je deze elke dag gebruikt (en geloof me, dat doe je) scheelt dit toch. En hij is nog veel sneller ook. Wil je direct checken hoeveel energie en water je kunt besparen? Doe de bespaarcheck en je weet het binnen een minuut.

6. Pantoffels, sokken en truien. Het is inmiddels misschien een beetje cliché, maar wij doen het nu ook. Heeft iemand bij ons het koud, dan moeten ze eerst een trui aantrekken. En lekker wollen vest en goede sokken maken hartstikke veel verschil.

Het zijn allemaal natuurlijk kleine beetjes, maar samen maken ze hopelijk een groot verschil.


Dit artikel is geschreven samen met Quooker, maar de inhoud is 100% van ons. Heb jij al gehoord van de bespaarcheck van Quooker? Dit is een nieuwe online tool waarmee je binnen één minuut uitrekent hoeveel energie en water een Quooker jouw huishouden kan besparen. Handig en leuk om te doen, zeker als je al een tijd je aan het nadenken bent om een Quooker aan te schaffen. Lees hier meer over de voordelen van een Quooker en bekijk wel model bij jou past. 




Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.