Even slikken? Doe maar niet!

18.06.2019 18:30

Na je zwangerschap weer aan de pil? Daar kun je misschien beter nog eens over nadenken. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat de anticonceptiepil depressies kan veroorzaken. Verrassend? Voor veel vrouwen helemaal niet!

Ik was 15 jaar toen ik aan de pil ging. In de jaren daarna heb ik er heel wat verschillende varianten van deze hormonale vorm van contraceptie doorheen gejaagd. Ik kreeg er namelijk altijd last van. Bij mij uitte dat zich vooral in migraine, een paar dagen lang, iedere maand weer. En ik was niet de enige. Al zolang de pil op de markt is, klagen vrouwen over de bijwerkingen ervan. Hoofdpijn, buikpijn, huidproblemen, trombose, stemmingswisselingen, verlaagd libido, de lijst met klachten is lang. Wij vrouwen weten het al jaren: de pil, daar word je niet altijd vrolijk van. Maar de medische wereld wilde het niet echt horen. Tot voor kort.

LEES OOK: Dit is waarom ik iedere dag chocola eet.

Niet goed voor de geestelijke gezondheid

De universiteit van Kopenhagen volgde 13 jaar lang een miljoen vrouwen tussen de 15 en 34 jaar die de pil slikten. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die een zogenaamde combinatiepil slikken 23 procent meer kans hebben om een depressie te krijgen. Vrouwen die de minipil gebruiken hebben een verhoogd risico op depressiviteit van 34 procent. Tieners lopen het meeste gevaar: bij hen neemt de kans met maar liefst 80 procent toe. Alsof je het als pubermeid nog niet moeilijk genoeg hebt! Daarnaast is gebleken dat ook alle andere vormen van hormonale contraceptie, dus bijvoorbeeld het spiraaltje, de Nuvaring, of de prikpil, depressiviteit in de hand werken. De wetenschappers vermoedden dat de negatieve effecten van hormonale anticonceptie op de geestelijke gezondheid van vrouwen nog veel erger onderschat worden dan uit dit onderzoek is gebleken en dus is de vraag of dergelijke middelen eigenlijk überhaupt nog wel voorgeschreven zouden moeten worden.

Contraceptie-emancipatie

Vrouwen wereldwijd wisten al lang dat hormonale voorbehoedsmiddelen effect hadden op hoe ze zich voelden, maar door de gevestigde medische orde werd dat meestal afgedaan als onzin. En bovendien: een echt goed alternatief is er niet. Maar nu kunnen de artsen er niet meer omheen: zo onschuldig zijn al die (synthetische) hormonen niet. Het wordt dus tijd om werk te maken van anticonceptie die niet hormonaal is en bovendien, en zeker niet onbelangrijk, niet meer alleen de verantwoordelijkheid is van vrouwen. Want die mannen, die komen er toch nog steeds maar makkelijk vanaf. Uiteindelijk is het tenslotte toch nog steeds meestal de vrouw die zorg draagt voor het verhinderen van een zwangerschap. Best gek eigenlijk, aangezien zij maar zo’n zes dagen per maand vruchtbaar is en een man  altijd. Kortom: tijd voor wat emancipatie in contraceptieland!

Sinds mijn eerste zwangerschap ben ik niet meer aan de pil gegaan. En ik voel me stukken beter dan daarvoor. Ik heb nooit meer migraine, geen gezicht meer als een krentenbol door de pukkels en een libido waar je u tegen zegt. Voor mij dus geen hormonen meer. Daardoor ga ik blij door het leven en mijn man ook, want zijn vrouw heeft dus nooit meer hoofdpijn. Ook niet tussen de lakens.

Heb/had jij ook last van de pil of andere hormonale anticonceptie? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

LEES OOK: De non-hormonale mannenpil komt eraan en vrouwen overal zeggen: WTF?!